Pera Müzesi Koleksiyon Sergileri
“Kesişen Dünyalar” - Elçiler ve Ressamlar
Osmanlı’nın Avrupa devletleriyle kurduğu yoğun ilişkiler, büyük askeri gücün ve siyasi otoritenin kaynağı olan devleti daha yakından tanıma çabası politik bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla farklı kültürlerin karşılaşması sanat alanında kalıcı ürünler ortaya çıkmasını sağlamıştır. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndan yapılan seçki, ziyaretçilere bu dönemin yaşanmışlıklarını resimler aracılığıyla aktarmayı hedefliyor.
“Kahve Molası” - Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni
“Sihirli Meyve” olarak da adlandırılan kahve, 15. Yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşmış ve kısa zamanda yaygınlaşmıştır. Sosyal hayatın gelişmesinde önemli rol oynayan kahve ve kahve kültürü, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yapılan seçki, serginin ana temasını oluşturmaktadır.
“Osman Hamdi Bey” - Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu'ndan Yapıtlarıyla Yaşamı ve Sanatı
Tanzimat Dönemi’nde yetişen bir Osmanlı aydını olan Osman Hamdi Bey’in; resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlara katkıları olmuştur. Pera Müzesi’nde yer alan serginin bu bölümünde Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda yer alan örnekler yer almaktadır. İçerisinde “Kaplumbağa Terbiyecisi” isimli eserin de bulunduğu koleksiyon, Osman Hamdi Bey’in çok yönlü kişiliğini ziyaretçilere tanıtmayı hedefliyor.
“Ağırlık ve Ölçü Sanatı”
MÖ 2000 yılında Mezopotamya’dan Anadolu’ya uzanan ticaret yolları ile beraber temeli atılan ölçme ve tartma eylemleri ağırlık birimlerinin keşfini sağlamıştır. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yapılan seçki, ziyaretçilere bu ağırlık ve ölçü birimleri etrafında şekillenen ekonomiyi ve kültürü aktarmayı hedeflemektedir.
Sergiler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.