Modernizmin İzinde Türk Resmi
16 Eylül 2022 – 1 Mayıs 2023
Sakıp Sabancı Müzesi Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nun devamı niteliğinde olan sergi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecini yansıtmaktadır. Eserlerin kronolojik bir biçimde sunulduğu düzen, Türkiye sanat tarihinin bu döneminin kuşaklar arası etkileşimini ve değişimini izleyicilerine sunmaktadır.
Koleksiyon Sergisi: Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Devam ediyor
Sergide, İslam sanatının 14. yüzyılından 20. yüzyıla kadar uzanan dönemine ait, ünlü hattatların ve kitap sanatçılarının elinden çıkmış 200’den fazla eser yer alıyor. Müze koleksiyonunu oluşturan; Kuran-ı Kerim nüshaları, nadir elyazması kitaplar, kıta ve murakkalar, levha ve hilyeler, tuğralı ferman ve beratlar ile hattatların yazıda kullandığı sanatçıların yarattığı özgün tasarımları ile geleneksel sanatları bugüne ulaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca, SSM koleksiyonlarının ve arşivinin dijitale aktarıldığı yeni düzenleme ile, sergi salonlarında augmented reality (artırılmış gerçeklik) tekniğiyle hazırlanan animasyonlar ile ziyaretçilerine interaktif bir deneyim yaşatıyor.
Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey
Devam ediyor
“Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesinin bulgularını içeren sergi; sanatçının boya uygulama tekniklerini, kullandığı malzemeleri ve eserlerin geçirdiği restorasyon çalışmalarını ziyaretçilere aktarmayı hedefliyor. Osman Hamdi Bey ‘in eserlerinde çıplak gözle görünenlerin ötesindeki ayrıntıları aktarmak için, konservasyon ve bilimsel analiz çalışmalarının aşamaları adım adım yansıtılıyor. Osman Hamdi Bey’in eserleri için gerçekleştirilmiş en kapsamlı olan bu projede, X-ışını ile görüntüleme tekniği kullanılmıştır ve tablolardaki unsurların kimyasal analizleri yapılmıştır.