Taksim Sanat – Karma Sergi, “Boşlukta Mevcut”
10 Eylül 2022 – 28 Şubat 2023
Boşlukta Mevcut, simsiyah bir boşluğun içinde vücut bulan sese, ışığa ve kente odaklanıyor. Küratörlüğünü Derya Yücel’in; proje asistanlığını Merve Duran’ın yaptığı sergi, ses, ışık ve kent üzerine düşünen; mekânsızlığı hem içerik hem form bağlamında bir deney alanı olarak ele almayı amaçlayan ve günümüz sanat pratiklerinde yapıt-mekân ilişkisine yönelen bir tema etrafında toplanıyor.
Sadberk Hanım Müzesi – Felekşan Onar, “Ütopyadan Sonra: Kuşlar”
10 Eylül 2022 – 28 Şubat 2023
Sadberk Hanım Müzesi, cam sanatçısı Felekşan Onar’ın yazar ve küratör Arie Amaya-Akkermans’la çok disiplinli bir işbirliği içinde hazırladığı bireysel sergisi “Ütopyadan Sonra: Kuşlar”ı izleyicilerle buluşturuyor. Müzedeki ilk çağdaş sanat girişimi olan proje; heykel, tiyatro, film, arkeoloji ve saha araştırması alanlarına uzanmakta. Müzenin koleksiyonundan seçilen, Bronz Çağından Osmanlı dünyasına uzanan, eserlerle diyalog içinde yeni bir cam heykeller serisi, çağdaş bir tiyatro oyunu ve bir sergi monografisinden oluşan ve üç ana bileşen etrafında kurgulanan “Ütopyadan Sonra: Kuşlar” 28 Şubat 2023’e kadar ziyaret edilebilir.
İstanbul Sinema Müzesi – Karma Sergi, “Stanley Kubrick Sergisi”
1 Ekim-1 Mart 2023
Sinema tarihinde çığır açmış New Yorklu yönetmen Stanley Kubrick’in (1928-1999) tüm çalışmalarına kronolojik bir bakış sunan ve Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi olan “Stanley Kubrick Sergisi” Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Sinema Müzesi'ne konuk oluyor. Kubrick’in sıra dışı dünyasına yakından tanıklık etmesini sağlayan sergi, çoğu yayınlanmamış belge, obje, senaryo, kamera, lens ve orijinal kostümleriyle sanatçının sinema kariyerine derinlemesine bir bakış sunuyor. Sergi 1 Mart 2023 tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Fişekhane – Karma Sergi, “Seçici İletken”
12 Ocak 2023 – 12 Mart 2023
”Dilara Baskoylu “Aşkın Dönüşümler”
Yeni medya sanatı alanında çalışan sanatçıları bir araya getiren “Seçici İletken“ sergisi 12 Ocak-12 Mart tarihleri arasında Fişekhane’de sanat severlerle buluşuyor.Contemporary Istanbul Vakfı’nın yeni medya sanatının güncel örneklerine odaklandığı “Seçici İletken“ sergisi, dijital devrimle bedensel evrimin birleştiği noktaya ve var oluşun devamı için insanın kendi ürettiği teknolojiyle olan çok yönlü ilişkisini ele alıyor. İnsan bu teknolojik gelişime uyum sağlarken yaşamsal alışkanlıkları ve düşünce biçimleri çerçevesinde yaptığı seçimlerle geçirdiği değişime odaklanan sergi, değişimi günümüzde kullanılan teknolojilerin üzerinden okumayı hedefliyor.13 Mart’a kadar Pazartesi hariç her gün saat 12.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Yapı Kredi Kültür Sanat – Sena Başöz & Noor Abuarafeh “Bir Arada”
03 Şubat 2023 – 2 Nisan 2023
Yapı Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisinden yola çıkılarak geliştirilen “Bir Arada” isimli yeni bir sergi dizisine 3 Şubat-2 Nisan tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. İki kattan oluşan galeri mekanında iki ayrı kişisel sergiye yer verilirken ortadaki geniş alanda ise sanatçıların çalışmaları ortak sergileniyor. Müşterek aciliyetlere odaklanan bu sergi, Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergileriyle başlayacak. İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ve Kudüs&Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları ise arşiv, iyileşme, hatırlama temaları üzerine fotoğraf, video, heykel gibi birçok farklı yöntemlerle çalışmış olmaları. Her iki sanatçı da hayal ve gerçeğin birbiriyle bütünleştiği alternatif dünyalar kuruyorlar. Sena Başöz, bireysel ve toplumsal travmalardan nasıl iyileşebilineceği üzerine farklı olasılıklar hayal eden, beden merkezli gerçeküstü anlatılar kurarken,Noor Abuarafeh tarih yazımını koleksiyonlar, yeni ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor.
Pera Müzesi – Paula Rego “Hikâyelerin Hikâyesi”
23 Aralık 2022 – 30 Nisan 2023
Pera Müzesi, figüratif sanatı yeniden tanımlamasıyla bilinen Portekizli sanatçı Paula Rego’nun “Hikâyelerin Hikâyesi” başlıklı kişisel sergisini 23 Aralık – 30 Nisan tarihleri arasında sanat severlerle buluştuyor. Paula Rego’nun ölümünün ardından kısa bir süre sonra farklı disiplinleri bir araya getirerek yarattığı 77 eseri Pera Müzesi’nin üç katında da sergileniyor.30 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek olan sergi, Rego’nun çocukluğundan itibaren sanata adanan hayatında ilerlediği yolu yakından inceleme imkanı sunuyor. Serginin adı, Lizbon’da bulunan, Paula Rego’nun eserlerinin bulunduğu Cascais’deki müzenin adından ilham alıyor: “Hikâyeler Evi”. Sanatçı hikayelerini, düşüncelerini, yaşadığı dönemin siyasi baskısını hissediş biçiminin farklı yansımalarını korkmadan sergililiyor. Sergide, portekizli sanatçının yağlıboya, pastel, karakalem ve akrilik resimleri ile yerleştirmeleri yer alıyor. Hikâyelerin Hikâyesi sergisi, Paula Rego’nun masumiyet ve deneyimin bir arada var olduğu, içinde derin anlamlar, anlatılar ve detaylar gizlediği resimleriyle izleyiciyi büyülü bir alana davet ediyor.
Borusan Contemporary – United Visual Artists (UVA), “Kaosun Eşiği”
17 Eylül 2022 – 27 Ağustos 2023
Borusan Contemporary, yeni geçici sergisi UVA: Kaosun Eşiği ile sanatseverleri deneyimin evrenselliği ve sübjektifliği üzerine düşünmeye davet ediyor. Ağırlıklı olarak Borusan Contemporary’nin siparişi üzerine üretilen eserlerden oluşan UVA: Kaosun Eşiği; ışık, form ve hareketin iç içe geçtiği heykel, performans ve mekana özgü yerleştirmeler ile merak uyandıran, şaşırtan ya da hoşnut eden şekillerde izleyenlerin duyularını harekete geçirerek ziyaretçilerini kozmikten dünyeviye doğru bir yolculuğa çıkarıyor. UVA, İstanbul’daki ilk büyük solo sergisi ile astronomi, kuramsal fizik, doğa olayları, sayısal kültür ve insan psikolojisi gibi çeşitli konuları baştan başa kat ederek, insanın bilişsel kapasitesinin yapay zekâ yoluyla git gide daha çok artırıldığı bir çağda bilgi ve anlam üretiminin sınırlarını araştırıyor. Britanyalı sanatçı kolektifi UVA’nın eserleriyle Julia Kaganskiy küratörlüğünde hazırlanan sergi, 27 Ağustos 2023 tarihine kadar hafta sonları ziyaret edilebilecek.
Ara Güler Müzesi, “Bir Avuç Güzel İnsan”
18 Kasım – Süresiz
Ara Güler’in erken yaşlarda başlayan edebiyat merakından yola çıkarak fotoğraflamaya başladığı Türkiye ve dünyanın önde gelen edebi figürlerine ait portreleri içeren “Bir Avuç Güzel İnsan” başlıklı sergi, Ara Güler Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Ara Güler’in fotoğrafladığı Türkiye ve dünyanın önde gelen edebi figürlerine ait portreleri içeren sergi, aynı zamanda sanatçının edebiyatla kurduğu ilişkinin altını çiziyor. Ara Gülerin merceğine girenler; Sabahattin Eyüboğlu, Fikret Adil ve Bedri Rahmi gibi Türkiye Edebiyatı’nın önde gelen isimleri ile sınırlı kalmıyor; aynı zamanda James Baldwin, Arthur Miller gibi dünya edebiyatının değerli isimlerini de içeriyor. Ayrıca sergide, Ara Güler ve dostlarına ait fotoğrafların yanı sıra seneler içerisinde birbirlerine gönderdikleri mektuplar ve farklı belgeler ile de yer alıyor. Sergi 18 Kasım’dan itibaren altı ay boyunca Pazartesi günleri hariç ziyaret edilebiliyor.