Galeri Deniz – Karma Sergi, “Birlikte Geleceğe”
6 Haziran – 10 Temmuz 2024
DenizBank’ın sanata verdiği önem ve değer çerçevesinde, “Birlikte Geleceğe” karma sergileri, Deha Çun küratörlüğünde ikinci kez düzenleniyor. DenizKültür’ün ev sahipliğinde, Galeri Deniz’de 6 Haziran – 10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen bu sergi, Türkiye’nin dört bir yanından 49 genç sanatçının 102 eserini sanatseverlerle buluşturuyor. Çeşitli üretim tekniklerini bir arada sunan sergi, Türkiye’nin çağdaş sanat yolculuğuna yeni ufuklar açmayı hedefliyor.
Sail Loft – Tuğberk Selçuklu, “Baby Mafia Vol II – Hit me Baby One More Time”
10 Temmuz – 17 Temmuz 2024
Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Tuğberk Selçuk’un kışkırtıcı bakış açısını yansıtan "Baby Mafia" sergisinin ikinci edisyonu, 10-17 Temmuz tarihleri arasında Sail Loft @ Vakkorama Galataport’ta sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı, Mayıs 2024’te Karaköy Frankhan’da gerçekleştirdiği "Baby Mafia" sergisinin ardından, yeni eserleriyle Sail Loft @ Vakkorama Galataport’un etkileyici atmosferinde sanatseverleri karşılıyor. Bu özel sergi, Selçuk’un en cesur ve güncel çalışmalarını bir araya getirerek izleyicileri masumiyet ve güç arasındaki çarpıcı tezatlarla dolu bir dünyaya davet ediyor. Selçuk, eserlerinde 9 mm’lik kovanları ana malzeme olarak kullanarak, sanatını geleneksel sınırların ötesine taşıyor. “Bu Kadar Şiddetli ve Ateşli bir Devirde Resim Böyle Yapılır!” manifestosunu benimseyen sanatçı, izleyicilere sürreal bir deneyim sunmaya devam ediyor.
Sanatorium – Karma Sergi, “Filizlendiğimiz Bir Çatlak”
7 Haziran – 20 Temmuz 2024
Leman Sevda Darıcıoğlu, Ndayé Kouagon ve Elif Saydam’ın eserlerinden oluşan ve Melih Aydemir küratörlüğünde gerçekleştirilen “Filizlendiğimiz Bir Çatlak” sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, baskıcı yapıların tahakküm ve ele geçirme mekanizmalarına odaklanarak, mücadele pratiklerini tanımlamada kullanılan içi boşaltılmış kavramların ardındaki gerçek niyetleri geri kazanma yöntemleri üzerine düşündürüyor. “Filizlendiğimiz Bir Çatlak” başlığı, Dinos Christianopoulos’un şiirinden alıntılanan ve dünya genelindeki protesto ve eylemlerde sıkça kullanılan “Bizi gömmeye çalıştılar, tohum olduğumuzu bilmeden” cümlesine doğrudan atıfta bulunuyor. Sergi, ötekileştirilen dayanışma pratiklerini hiçe sayarak agresif biçimde yaygınlaşan Batı tanımlı değerleri aşmaya yönelik girişimleri bir araya getiriyor. Ayrıca, özgürleşme yolunda katı tanımlar haline gelen görünürlük, temsiliyet ve açılma gibi kavramları tekrar gözden geçiriyor.
Taksim Sanat – Karma Sergi, “Genç Buluşmalar”
13 Haziran – 21 Temmuz 2024
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, Türkiye’nin 20 farklı üniversitesinden 45 sanatçı adayının yaklaşık 80 eserinin yer aldığı “Genç Buluşmalar” sergisini 13 Haziran – 21 Temmuz 2024 tarihleri arasında Taksim Sanat’ta sanatseverlerle buluşturuyor. Şırnak’tan Tekirdağ’a Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde okuyan lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin resim, heykel, seramik, fotoğraf ve dokuma gibi farklı malzeme ve disiplinlerden oluşan eserleri bu sergide bir araya geliyor. Küratörlüğünü Meriç Aktaş’ın üstlendiği sergide, toplumsal değerlere değinen ve hayatla ilişkisini ön plana çıkaran eserler arasında atık, iklim krizi, doğa, ölüm, yaşam, metamorfoz, su, toplumsal ilişkiler, kadın ve şiddet gibi konuları temel alan çalışmalar bulunuyor. Toplumsal değerlere dokunarak hayatla ilgili kaygılarını ifade eden sanatçı adayları, bireyselleşme, hayatın akışı ve kendi duruşlarını “Genç Buluşmalar” sergisi ile sanatseverlere yansıtıyor.
Akbank Sanat – Karma Sergi, “Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi“
5 Haziran – 31 Temmuz 2024
Çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri ve genç sanatçıları desteklemek amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda seçilen 22 sanatçının eserleriyle 5 Haziran – 31 Temmuz tarihleri arasında Akbank Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.
İstanbul Modern – Karma Sergi, “Zamansız Meraklar
15 Şubat – 11 Ağustos 2024
Güncel teknolojiler ve dijitalleşen dünyanın sanatçıların düşünce ve üretim biçimlerine nasıl yön verdiğini merkezine alan “Zamansız Meraklar” sergisi, İstanbul Modern’de sanatseverlerle buluşuyor. Bu sergi, dijital çağın getirdiği yenilikleri ve bu yeniliklerin sanat üzerindeki etkilerini keşfetmek isteyenler için önemli bir buluşma noktası sunuyor.
Salt Beyoğlu – Karma Sergi, “Havaya Dair”
8 Mayıs – 18 Ağustos 2024
Disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanı için tasarlanan "Havaya Dair" sergisi, materyal, işitsel ve görsel deneyler üzerinden hava kirliliğine dair unsurları somutlaştırmayı amaçlıyor. Enstalasyon, bir dizi müdahale aracılığıyla ziyaretçileri havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaya teşvik ediyor. Havanın içindeki ve hava yoluyla yayılan zehirli maddelerin yanı sıra bu zehirliliğin toplumsal ve politik sonuçları, yerel ve küresel izlekleri, gezegen ölçeğindeki inkâr edilemez bağlantıları da inceleniyor. Havanın, bir bölgedeki faaliyetlerin binlerce kilometre ötedeki insan ve insan olmayan nüfusları etkileyebilen ortak bir alan olmasından yola çıkan sergi, temiz ve solunabilir havanın müşterek ve evrensel bir hak olduğu bir dünya için kolektif eylemin gerekliliğine vurgu yapıyor.
Borusan Contemporary – Mat Collishaw, “Aritmi”
14 Eylül 2023 – 18 Ağustos 2024
Çağdaş sanatın öncü isimlerinden Mat Collishaw’un, Borusan Contemporary siparişiyle ürettiği mekâna özgü heykelinin de yer aldığı özel seçkisi, Alice Sharp küratörlüğünde izleyiciyle buluşuyor. Bu sergi, Collishaw’un yenilikçi ve çarpıcı eserlerini sanatseverlerle buluşturarak, sanatçının yaratıcı vizyonunu ve sanatının derinliğini gözler önüne seriyor.
Pera Müzesi – Karma Sergi, “Ters Yüz PƎRⱯ
23 Mayıs – 18 Ağustos 2024
İstanbul’daki mevcut sanat kurumlarına ve kentsel çevrelerine dair çoklu bakış açılarını, yüksek kültür ve popüler kültür arasında hareket ederek bir araya getiren “Ters Yüz PƎRⱯ” sergisi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndaki iki resimden yola çıkıyor. Küresel kapitalist ilişkileri ve yerelleşmiş kültürel pratikleri araştıran sergi, mimarinin, kurumların kentsel çevreleriyle ilişkilerinde hem kurucu hem de açığa çıkarıcı bir rol oynayarak bu kurumların belirli bir yer ve zamanda nasıl aracılık ettiğini ve işlediğini inceliyor.
“Ters Yüz PƎRⱯ” üç bölümden oluşuyor: “Küreseller”, “Basamaklar” ve “Spekülasyonlar”. “Küreseller” bölümünde, ışıklı tabelaların, havuzların, Guzmanya bitkisinin ve deterjan kokularının adaptasyonları küresel kenti bir harabe olarak taklit ve teşhir ederken, Pera Müzesi’nin Art Deco kafesinden ödünç alınan avize, kurumun cazibeli kırılganlığını vurguluyor. “Basamaklar” bölümü, Pera bölgesinin merdiven ve rampalarla dolu kompleks ve parçalı kentsel topografyasını temsil etmenin imkansızlığıyla oluşan travmayı ele alıyor. Bu basamaklar, özellikle Bauhaus modernizminin ve genel olarak Batılılaşmış bir modernitenin yaygınlaştırdığı evrenselci biçim ve norm hayalini absürt hale getiriyor.
“Spekülasyonlar” bölümü ise süregelen eşitsizlikleri ve şiddeti farklı bir şekilde harekete geçirerek gitgide soyutlaşan ve globalleşen küresel ekonomik, politik ve estetik spekülasyon ve değerlendirme süreçlerini yorumluyor. Yerel, kâr amacı gütmeyen sanat mekânlarına odaklanan ve kamusal programına kültür-sanat çalışanlarını ve ziyaretçileri de dahil eden sergi, alternatif değerler üzerine düşünüyor ve değerlendirmeler yapıyor.
Casa Botter – Nuri İyem, “Solo Botter: Nuri İyem”
23 Mayıs – 29 Ağustos 2024
Casa Botter, “Botter Sergileri” serisinin ikincisini “Solo Botter: Nuri İyem” başlığı ile Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Nuri İyem’in eserlerine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun, asistan küratörlüğünü ise İrem Büşra Coşkun’un üstlendiği bu sergi, Nuri İyem’in yaşadığı coğrafyaya özgü bir öz arayışını üzerinde yoğunlaştığı her temada çözümlemek üzere tuvalin karşısına geçen sanatçının farklı dönemlerinden karakteristik çalışmalarını bir araya getiriyor.
Kalyon Kültür – Kenan Işık, “Zamanın Ardından İstanbul – Roma
21 Mayıs – 13 Ekim 2024
"Zamanın Ardında" sergisi, sanatçı Kenan Işık’ın eserleri aracılığıyla Roma ve İstanbul’un ortak tarihsel serüvenini keşfe çıkıyor. Küratörlüğünü Aslı Bora’nın üstlendiği sergide, Işık’ın resim, heykel ve enstalasyonları, izleyiciyi bu iki şehrin kolektif mekân kodlarını yeniden kurmaya davet ediyor. Sanatçı, her iki şehrin aynı kaynaktan doğduğunu ve geçmişin görkeminin bugünü nasıl aydınlattığını vurgularken, İstanbul ve Roma’nın anıtsal ortaklığını ve unutulmuş yakın akrabalıklarını hatırlatıyor.
Elgiz Müzesi – Karma Sergi, “16. Teras Sergisi: Bir Düş’ün İzinde”
14 Haziran – 2 Kasım 2024
14 Haziran – 2 Kasım 2024 tarihleri arasında Elgiz Müzesi’nin gerçekleştirdiği Teras Sergileri kapsamında düzenlenen 16. Teras Sergisi, “Bir Düş’ün İzinde” başlığıyla 1500m²’lik açık sergileme alanında sanatseverlerle buluşuyor. Bu yıl 130 sanatçının 147 eserle katıldığı açık çağrıda, 40 sanatçının eseri sergilenmeye hak kazandı. Toplamda 284 sanatçının 437 yapıtının sergilendiği bu etkinlik, heykel sanatına önemli bir katkı sunuyor. Sergi, geçmişten gelen izleri geleceğe taşırken, sanatçıları görüneni taklit etmeyen, düşlediklerini görünür kılan bir iz sürmeye davet ediyor. “Bir Düş’ün İzinde” başlığı, bellekte yer alan ya da silinmiş olan izleri, çizgi ve formların oluşturduğu katmanlarla ifade ederek sanatçıların yeni perspektifler keşfetmesini teşvik ediyor.
Macar Kültür Merkezi – Karma Sergi, “Hungarikonlar”
26 Haziran – 31 Ağustos 2024
Duayen Macar gazeteci Tamás Kárpáti’nin koleksiyonunda yer alan ünlü Macarların hatıraları ve onlardan ilham alan eserlerden oluşan “Hungarikonlar” sergisi ziyarete açılıyor. Gazeteci, editör, yayıncı, yazar ve sanat koleksiyoneri Tamás Kárpáti’nin kişisel koleksiyonundaki eserleri içeren sergi, kendi alanlarında ün yapmış Macarların yaklaşık 200 adet şahsi eşyasından oluşuyor. Koleksiyondaki her bir parça, seçkin sanatçıların müdahaleleriyle sanat eserine dönüştürülmüş halde sunuluyor.