Ekim 2024 Sergi Rehberi

Sakıp Sabancı Müzesi – Georg Baselitz, “Georg Baselitz: Son On Yıl” Sergisi

13 Eylül – 2 Şubat 2025

Georg Baselitz: Son On Yıl Sergisi, Sakıp Sabancı Müzesi'nde Açıldı |  GazeteSU

 Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın katkılarıyla çağdaş sanat dünyasının önde gelen isimlerinden Alman ressam, baskı ustası ve heykeltıraş Georg Baselitz’in eserlerini ağırlıyor. "Georg Baselitz: Son On Yıl" başlıklı sergide, sanatçının son dönemine ait yüzü aşkın büyük boyutlu resim ve heykel yer alıyor. Sergi, SSM’nin tüm galeri alanlarının yanı sıra bahçesinde de sanatseverlerle buluşuyor. Ayrıca, Baselitz’in gravür çalışmalarını kapsayan geniş bir seçki de Akbank Sanat’ta eş zamanlı olarak sergileniyor. Serginin küratörlüğünü ise, Baselitz’in eserlerine dair derin bilgiye sahip olan Sir Norman Rosenthal yapıyor.Sergiye paralel olarak hazırlanan kapsamlı katalog, ziyaretçilere Georg Baselitz’in sanatsal evrimini detaylı şekilde aktarıyor. Bunun yanı sıra, sanatçının eserlerine ve yaratım sürecine dair derinlemesine bilgi sağlayan konferans serileri, özel film gösterimleri ve hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik zengin içerikli eğitimler ve yaratıcı atölyeler düzenleniyor. Bu etkinlikler, Baselitz’in yarım asrı aşkın kariyerine farklı açılardan bakma imkânı sunarak, sanatseverlere sanatçının dünyasını daha yakından tanıma fırsatı veriyor.

OG Galeri – Defne Cemal, “Nemli Mavi”

5 Eylül – 12 Ekim 2024

Güvercin mavisinden 'Nemli Mavi'ye Defne Cemal: İşimin yüzde doksanı  bakmak, yüzde onu elimi kullanmak

Defne Cemal’in "Nemli Mavi" adlı kişisel sergisi, ışık, renk, biçim ve yüzeyin resimdeki rolüne dair derin bir keşfe davet ediyor. Cemal, tuval üzerinde eğriler ve bölme gibi temel yapıları kullanarak, yarı saydam pigment katmanlarıyla eserlerinin görsel titreşimini yoğunlaştırıyor. Bu teknik, tuvalde ışık ve gölgelerin etkileşimini ön plana çıkarırken, renklerin daha derin ve gerçekçi bir hâl almasını sağlıyor. Sergide yer alan bükülmüş alüminyum paneller, resimlere heykelsi bir boyut katıyor ve ışığın yüzeyle olan ilişkisini dönüştürüyor. Cemal’in fırça darbeleri, ışık ve rengin maddesel doğasıyla birleşerek izleyicilere sözel olmayan, duyusal bir deneyim sunuyor. Sergi, renk ve ışığın dinamik ilişkisini sorgularken, izleyicilerin algı dünyalarını yeni perspektiflerden keşfetmelerine olanak tanıyor.

Gama Gallery – Chris Calvet, “Signes”

18 Eylül – 12 Ekim 2024

Chris Calvet'in “Signes” Serisi Gama Gallery'de sanatseverlerle buluştu

Chris Calvet’in “Signes” serisi, 18 Eylül - 12 Ekim tarihleri arasında Gama Gallery’de izleyicilerle buluşuyor. Doğa ve elementlerden esinlenen Calvet, bu özgün serisinde asırlık Çin kaligrafi sanatını yenilikçi bir yorumla ele alıyor. Kaligrafik kompozisyonları serbest tekniklerle birleştiren sanatçı, saf pigmentlerin zengin renk oyunlarını geometrik yapılarla kaynaştırarak, insan ve doğa arasındaki derin ilişkiyi simgeleyen semboller yaratıyor. Calvet’in eserleri, geleneksel ile modern tekniklerin dinamik bir sentezini sunarak, izleyicileri canlı ve çağdaş bir sanat yolculuğuna çıkarıyor. 42 Maslak’ta gerçekleşen sergi, sanatçının evrensel dili ve malzemelerle olan yenilikçi yaklaşımı sayesinde estetik ve duygusal açıdan zengin bir deneyim vadediyor.

Grand Pera – Frida Kahlo, “Frida Kahlo’nun Günlükleri”

28 Eylül – 26 Ekim 2024

Frida Kahlo'nun Günlükleri

İstanbul Kültür Yolu Festivali, Frida Kahlo'nun kişisel dünyasına derin bir bakış sunan “Frida Kahlo’nun Günlükleri” sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Bu etkileyici sergi, Kahlo’nun günlüklerinden alınan yazılar ve çizimlerle, sanatçının içsel dünyasını, yaşadığı acıları ve derin tutkularını gözler önüne seriyor. Festival kapsamında yer alan sergi, Frida Kahlo’nun özgün eserleri ve kişisel notlarıyla dolu, sanatseverlere unutulmaz ve eşsiz bir deneyim vaat ediyor.

Anna Laudel – Lennart Brede, “ANGELS FALL – Where From Where To”

20 Eylül – 10 Kasım 2024

Lennart Brede “ANGELS FALL - Where From Where To” Sergisi Açıldı - Sanat  Okur

Lennart Brede’nin “ANGELS FALL – Where From Where To” sergisi, 20 Eylül - 10 Kasım tarihleri arasında Anna Laudel İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. '212 Photography Festival' kapsamında yer alan bu sergi, fotoğraf, heykel, film enstalasyonları ve ses kolajları gibi çeşitli medya araçlarıyla bedenin mekanla olan ilişkisini derinlemesine inceliyor. Brede, kökler, kimlik ve çevre temaları üzerinden insanın kökenlerine bağlılığı, milliyetçilik ve doğayla etkileşimini ele alarak güncel meseleleri sanatsal bir bakış açısıyla yorumluyor. Sergi, izleyicilere hem bireysel hem de toplumsal sorumluluklar üzerine düşünme fırsatı sunarken, insanın iç dünyası ve çevresiyle olan bağlantılarını sorgulamaya davet ediyor.

Casa Botter – Komet, “Solo Botter: Komet”

18 Eylül 2024 – 12 Ocak 2025

Solo Botter:Komet” Casa Botter'de Ziyarete Açıldı - Sanat Okur

 “Solo Botter: Komet” sergisi, Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde 18 Eylül 2024 - 12 Ocak 2025 tarihleri arasında Casa Botter’de sanatseverlerle buluşuyor. 2022 yılında hayatını kaybeden Komet’in sanat yolculuğunu yansıtan bu özel sergi, sanatçının 1960’lardan itibaren ürettiği politik figür resimlerinden, “alto modern” adını verdiği minimalist eserlerine kadar uzanan geniş bir seçki sunuyor. Komet, gerçeklik ile hayal, ciddiyet ile absürtlük arasında gidip gelen resimlerinde, edebiyat ve felsefeyle kurduğu derin bağlar sayesinde, modern yaşamın dayattığı kuralları sorgulayan disiplinlerarası bir dil geliştiriyor. Sergi, sanatçının özgün üslubunu ve çok yönlü sanat anlayışını gözler önüne seriyor.