• Cancel
    Filter
Filter

25. ONLINE Müzayede; Nadir Kitaplar, Efemera ve Obje Müzayedesi

  • Category: Kitap

SOLD

Lot: 83 » Kitap

FERRIERE SAUVEBOEUF – MEMOIRES DES VOYAGES HISTORIC, POLITIC ET GEOGRAPHIQUES DE VOYAGES DU COMTE DE FERRIERE SAUVEBOEUF

Buisson Paris, 1790, 2 volumes, 298+303 p., 20,7x13 cm (x2), leather covers, vellum spine and cover corners Atabey 428 (second ed.). Blackmer 590. Weber ii, 598.

AN IMPORTANT OTTOMAN LITERATURE… Two volume book of Ferriere Sauveboeuf, a French diplomat who was given secret missions in the Ottoman lands by the former French Ambassador, traveled all over the Levant, Caucasus, Iran and Arabia including Istanbul for many years, and wrote his historic, diplomatic and geographic observations. The book also includes details about the Turkish-Russian war of 1788-1789.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Ferrieres-Sauveboeuf Babıali'nin Fransız büyükelçisi olan Vergennes tarafından 1755'ten itibaren Osmanlı topraklarında gizli görevler verilmiş bir Fransız diplomattır. Türkçe ve Farsça bilen Ferrieres-Sauveboeuf İstanbul'a birkaç ziyaret dahil uzun yıllar Levant, İran, Arabistan ve Kafkasya'yı gezip tarihsel, diplomatik ve coğrafi gözlemlerini yazıya dökmüştür. Gözlemleri; gittiği bölgelerde insanlar, azınlıklar, adetler ve din gibi konularda zengin bilgiler içermektedir. Ayrıca, 1788-1789 Türk-Rus savaşı hakkında birçok ayrıntı kaydeder. Bu çalışmalarından dolayı kendisine Fransa tarafından nişan verilmiştir. Kitabın ilginç bir yönü de, yazarın kendisini görevlendiren daha önceki Fransız Büyükelçisi Vergennes’e olan sadakatinden ötürü o dönemde (1784-91) İstanbul'da büyükelçi olan Comte de Choiseul Gouffier'e yönelik saldırı niteliğinde ifadeleridir.

 

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

SOLD

Lot: 84 » Kitap

DAVID SUTHERLAND – A TOUR UP THE STRAITS FROM GIBRALTAR TO CONSTANTINOPLE WITH THE LEADING EVENTS IN THE PRESENT WAR BETWEEN THE AUSTRIANS, RUSSIANS AND THE TURKS TO THE COMMENCEMENT OF THE YEAR 1789

First print. J. Johnson, London, 1790, 372 p., 22x13 cm. In its decorative original binding with its spine in leather and marbled covers with leather corners, a tight and nice binding for a 230 year old book, wears in the leather sections of the binding. Blackmer 1623, Atabey 1186.

VERY RARE… A comprehensive 18th century Levantine travelogue. It's a very rare piece of work, printed by its author only for his subscribers.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

İngiliz ordusunun 25. Alay yüzbaşılarından David Sutharland’ın (1763-?) Cebelitarık’ta garnizon komutanı iken izinli bulunduğu sırada bir dostunun isteği ile birlikte çıktığı Ortadoğu gezisinde kaleme aldığı seyahatname. 1789 yılında Cebelitarık’tan başlayan, Sardunya, İtalya, Zante, İzmir, Ege Adaları, Efes ve İstanbul’u kapsayan gezi anılarını yirmi dokuz mektup olarak yazmıştır. Kitap yazarın Londra’ya dönüşünden sonra basıma destek veren bin kişi için özel olarak bastırılmıştır. Kitabın girişinde bu kişilerin alfabetik listesi yer almaktadır. 1787 Osmanlı-Rus Savaşı yıllarına rastlayan gezide çıkan savaşın nedenleri ve sonunda savaşa Avrupa devletlerinin de katılabileceğini vurgular. Yazar gezip gördüğü yerler ve burada yaşayanlar hakkında bilgiler de vermektedir.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 85 » Kitap

CHARLES PERRY – A VIEW OF THE LEVANT; PARTICULARLY OF CONSTANTINOPLE, SYRIA, EGYPT AND GREECE

C. David & J. Shuckburgh, London, 1743. 524 p., 20 gravure plates (7 of which folded), 36x24,5 cm, in original leather binding. A good condition for a 280 year old book, spine expertly restored. Atabey 940; Blackmer 1291

A MAGNIFICIENT TRAVEL BOOK FROM 1743 CONTAINING 20 FULL PAGE GRAVURE PLATES… English physician and traveler Charles Perry's travels between 1739 and 1742 in the Ottoman lands; especially Constantinople, Palestine, Egypt, and Greece, and tells the historical artifacts, idioms, customs and traditions of the places he visited.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Charles Perry (1698-1780) İngiliz gezgin, doktor ve tıbbi konularda çeşitli tezleri bulunan bir yazardır. 1739-1742 tarihleri arasında Osmanlı topraklarında özellikle İstanbul, Filistin, Mısır, ve Yunanistan’a seyahatlerde bulunmuştur. Gezileri sonucu edindiği izlenimlerini kaleme aldığı ve içeriğinde otuz üç gravür yer alan bu mükemmel eseri Sir John Montague’ya ithaf etmiştir. Patrona Halil’in III. Ahmed’i deviren ve Yunan kasap Yanaki tarafından finanse edilen 1730 isyanı eserin en ilgi çeken konularından biridir. Kitap aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu yönetimine ilişkin bölümleri, Sultanların kronolojik tablosunu, İstanbul’dan Kudüs’e ve İskenderiye’den Atina’ya yapılan seyahatlerin izlenimlerini içermektedir. Yukarı Mısırı ziyaret ettikten ve Antik Mısır dininin mitolojisi ile sembollerini yazdıktan sonra İskenderiye’den Atina’ya doğru yola çıkar. Bu gezi yazıları özellikle Kos, Patmos, ve Tenedos hakkında oldukça nadir açıklamalar içerir. Atina’da bulunduğu süre içerisinde İngiliz Konsolosu Ikolos Logothetis’in evinde kalır. Şehrin eski eserleri ile ilgili anlatımlar yaparken, çok akıllı ve yetenekli olduğunu düşündüğü Rum karakterine de atıfta bulunur.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 86 » Kitap

JOSEPH PITTON DE TOURNEFORT - RELATION D’UN VOYAGE DU LEVANT

Anisson et Posuel, Freres Bruyset, Lyon, 1717, first print. 2 volumes, 379 s. + 448 s., 19x12,5 cm (x2), numerous gravures. Each volume in original leather cover, in very good condition, there is a small repairable damage on the skin of the front cover of volume 1.

A CLASSIC… THE GUIDE BOOK OF TRAVELERS FOR 3 CENTURIES AND EVEN TODAY’S RESEARCHERS FROM VARIOUS BRANCHES… Tournefort was commissioned by the King of France Louis XIV to bring new plants to the Royal Botanic Garden. He travelled in the Aegean islands, Anatolia especially the Black Sea Region, the Caucasus and Iran. Besides the plants and flora, he gives information about topography, economy, governance, people and customs in daily life accompanied by numerous engravings for each region.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Kral 14. Louis tarafından Fransa Kraliyet Botanik Bahçesine yeni bitkiler getirme görevi verilen, doktor ve doğa bilimcisi Tournefort 1700 yılının ilkbaharında, 44 yaşındayken, yanına yoldaş olarak bir ressam ve bir doktor alarak Yakın Doğu'ya doğru yola çıkar. Ege adalarını, Anadolu’yu özellikle Karadeniz’i, Kafkasya’yı, ve İran’ı gezer. Fransa’ya geri döndüğünde Kraliyet Bahçesi’nin sorumluluğu görevini sürdürür ve gezilerinden getirmiş olduğu birçok yeni bitki bu bahçede başarılı bir şekilde yetiştirir. Kitabında gezdiği yerleri betimlerken belirli bir yöntem izleyerek topoğrafya, ekonomi, yönetim, milletler sentezi ve günlük yaşamdaki örf ve adetlere ilişkin bilgiler verir. Doğal olarak, eserinde şehir, yer, anıt, bitki, alet, ve kıyafet görünümleri ile ilgili gravürler de yer almaktadır. Üç asır boyunca her gezginin bu bölgeler için başucu kitabı olacak eser ilk olarak 1717'de yayınlanır, bu ilk yayını birçok yeni baskı izler ve eser İngilizce, Almanca ve Flamanca gibi dillere çevrilir. Bugün hâlâ çeşitli dallardan araştırmacılar Tournefort'un metnine başvurmaktadır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 87 » Kitap

THOMAS SHAW - TRAVELS, OR OBSERVATIONS RELATING TO SEVERAL PARTS OF BARBARY AND THE LEVANT

Printed for A. Miller & W. Sandy, London, 1757. Most valuable improved 2nd Edition, 513 p., 26.5x22 cm, 24 engravings (3 folding), 14 maps (10 folding), many vignettes. All-leather 18th century stylish leather binding, spine professionally repaired.

THE MOST VALUABLE EXTENDED 2nd EDITION OF SHAW'S RARE TRAVELOGUE … During his service as a Chaplain in an English factory in Algeria from 1720 to 1733, Thomas Shaw (1694-1751) travelled extensively in Southeastern Anatolia, Syria, Palestine, Egypt, Cyprus, Tunisia and Algeria. Shaw wrote his detailed observations on local culture, antiquities, geography and natural history of all those places he travelled.

All items are sold as-it-is condition. Please ask condition report if needed.

Shaw'un Osmanlı’nın hükmettiği Levant ve Kuzey Afrika hakkındaki gözlemlerinin "ikinci ve en değerli baskısı". 1720'den 1733'e kadar Cezayir'deki İngiliz fabrikasında Papaz olarak hizmet eden Thomas Shaw (1694-1751) Güneydoğu Anadolu, Suriye, Filistin, Mısır, Kıbrıs, Tunus ve Cezayir’de yoğun bir şekilde seyahat ederek yerel kültür, eski eserler, coğrafya ve doğa tarihi hakkında kapsamlı gözlemler yapmıştır. Seyahatleri sırasında Arap gezgin El-İdrisi’nin notlarından faydalanan Shaw İngiltere'ye döndüğünde 1734'te bir ilahiyat doktoru ve Kraliyet Cemiyeti Üyesi seçilmiştir. 1738'de Britanya Kralı II. George'a adanmış Seyahatlerini yayınlamıştır. Shaw, ölümünden sonra yayımlanmış olmasına rağmen, ilk kez 1746 ve 1747 tarihli iki tartışmalı ek de dahil olmak üzere, bu ikinci baskıyı ölümünden önce hazırlamıştır. İngiliz tarihçileri ve akademisyenleri tarafından çok saygı duyulan, "seyahatlerinin içerdiği değerli bilgiler, Arapça karakterlerle bir dizi yer adı verme alışkanlığı, Roma yazıtlarını kopyalamaya gösterdiği özen ve hiyeroglifler ve, son olarak, çalışmalarındaki istisnai derecede iyi levhalar ve haritalar, Shaw'a doğunun en dikkatli ve güvenilir seyyahları arasında yer almasını sağlamıştır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 88 » Kitap

JOSEPH MICHAUD, J. J. F.POUJOULAT - CORRESPONDANCE D'ORIENT 1830-1831.

N. J. Gregoire, V. Wouters et Co, Brussels, 1841, 8 volumes in 4 books: 234 p., 244 p., 240 p., 252 p., 260 p., 267 p., 271 p., 274 p., 1 folded detailed Turkey map, 23,5x15 cm., all 4 books in original bindings with leather spine and marbled covers.

ONE OF THE MOST KNOWN AND MOST SOUGHT-AFTER TRAVELOGUE CONSISTING OF LETTERS… In 1830, famous French historian Michaud together with his assistant Poujoulat traveled first to the Aegean Islands and the Anatolian Aegea, then to Constantinople, and from Constantinople to Jerusalem. The two split in Jerusalem, Michaud went to Egypt and Poujoulat to Syria. They corresponded regularly via letters. The detailed letters contained up-to-date observational descriptions of the places they traveled rather than archaeological and historical information. These letters form the basis of the book. The travelogue, published in the form of letters as a result of this journey, is considered among the most sought-after books of this type.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

J. J. F.Poujoulat (1808-1880) 18 yaşında Paris’e gelir ve Michaud’un hizmetine girer. Joseph François Michaud (1767-1839), yukarıdaki sekiz ciltlik çalışması için sekreteri Poujoulat ile birlikte Yunanistan, İstanbul, Ege Adaları ve Kudüs'ü de kapsayan bir yolculuk yapmıştır. Correspondance d’Orient’in Anadolu bölümünde 20 Haziran 1830’da İzmir’e ulaşırlar. Michaud, iki haftadan fazla bir süre İzmir’de kalırken, Poujoulat da Efes’e doğru yola koyulur. Ağustos boyunca Truva, Balıkesir ve Çanakkale, Lapseki, Gelibolu ve çevresini gezdikten sonra İstanbul’a gelirler. Yolculuk İstanbul’dan sonra Kudüs’e kadar devam eder. İkili Kudüs'te ayrılır; Michaud Mısır'a, Poujoulat ise Suriye'ye girmiştir. Düzenli olarak yazışmışlardır ve mektuplar kitabın temelini oluşturmuştur. Pek çok ayrıntıyla dolu olan mektuplarda arkeolojik ve tarihî bilgilerden ziyade, seyahat ettikleri yerlerin gözleme dayalı güncel açıklamaları yer almaktadır. Fransız tarih yazarı Michaud’un asistanı Poujoulat’la yaptığı bu yolculuk sonucunda mektup şeklinde yayınlanan seyahatname, bu türdeki kitapların en arananları arasında sayılır. Michaud, seyahatini tamamladıktan sonra sağlığı elvermediği için “usullere uygun” bir seyahatname yazamamış, bunun yerine bütün Doğu Akdeniz’i kapsayan uzun yolculuğu sırasında kendisinin ve genç yol arkadaşı Poujoulat’ın yazdığı mektupları yayınlamak zorunda kalmıştır. Michaud, mektupların yazılış amacını şöyle belirtir: “… bu mektuplarla ne bir kitap oluşturma, ne de bir gezginin yolculuk anılarını derleme sevdasında olmadığımı belirtmek istiyorum. Burada sadece, gittiğim yerlerden dostlarıma bazen birlikte eğlenmek, bazen bilgilerine bir katkıda bulunmak amacıyla yazdığım mektupları bulacaksınız.” Yolculuğun sona ermesinin hemen ardından mektuplar derlenir ve yedi cilt olarak 1832-1835 arasında yayınlanır. Joseph François Michaud (1767-1839) köklü bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Haçlı Seferleri üzerine yaptığı muazzam kitabı (Histoire des Croisades 1812-1829 – 7 cilt) mükemmelleştirmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamıştır. 1830’da kitabın yeni baskısına Haçlılarla ilgili veri toplamak için Haçlıların izlediği yolu rota tutan uzun bir yolculuğa çıkmaktan kaçınmaz. Correspondance d’Orient, bir ölçüde Histoire des Croisades sayesinde yazılmış olmaktadır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

SOLD

Lot: 89 » Kitap

DEMETRIUS CANTIMIR - HISTOIRE DE L'EMPIRE OTHOMAN: OÙ SE VOYENT LES CAUSES DE SON AGGRANDISSEMENT ET DE SA DÉCADENCE. AVEC DES NOTES TRÈS-INSTRUCTIVES

Le Clerc Pere & Fils, Paris, 1743. 2 volumes together, 389 p., 26.5x21cm, vellum leather binding of the period, front cover somewhat worn and first 4 pages repaired.

A RARE AND IMPORTANT BOOK… THE HEADBOOK OF THE QUEEN OF ENGLAND, CAROLINE… Written by the famous Romanian historian and writer Dimitri Kantemiroğlu. Having thought that the Ottoman Empire was weakening during his Bogdan Voivodeship, he took refuge in Russia in 1711 after his betrayal of Ottoman Empire and became the chief advisor of the Russian Tsar. During this period in Russia he wrote this book on Ottoman history including important political and military tips on how to defeat Ottomans. It is often said that this book, which was not separated from the bedside of the Queen of England of the period, Caroline, caused most of the prejudices against the Ottoman Empire in the West.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Dimitri Kantemiroğlu ya da Dimitrie Cantemir (Dimitri Kantemir) (1673 - 1723), mükemmel bir eğitim görmüş, Jeremias Cacavelas’dan (1698’den sonra) Latince, Yunanca, edebiyat ve felsefe dersleri almış, Osmanlı Devleti'ne bağlı Boğdan eyaletinin beyi, Rumen asıllı ünlü tarihçi ve yazardır, İstanbul'da yaşadığı süre boyunca Klasik Türk müziğine büyük katkılarda bulunmuş müzik uzmanı. Kantemiroğlu İstanbul'da yaşadığı süre (1687-1710) boyunca sadece Türk müziği değil, tarih, siyaset, felsefe ve din konularında da birçok kitap yazmıştır. 1710-1711 yıllarında sürdürdüğü Bogdan Voyvodalığı sırasında Osmanlı Devleti’nin zayıflayıp çökmekte olduğu kanaatiyle Rusya tarafına geçmiştir. Rus-Bogdan kuvvetleri Osmanlı-Tatar askerleri tarafından mağlup edilip, Osmanlılarla Ruslar arasında imzalanan Prut antlaşması sonucunda Dimitrie .Cantemir Rusya’ya sığınmış ve Çar’ın yakın danışmanı olmuştur. Müzayedede satışa sunulan eser Kantemiroğlu’nun Rusya’ya sığınıp Rus Çarı’na danışman olduğu 1714-1716 yılları arasında Osmanlı tarihi hakkında ve Avrupa devletlerine Türkleri yenilgiye uğratmak için hayati önem taşıyan siyasal ve askeri öğütler içeren kitabıdır. Batı'da Osmanlı Devleti konusunda oluşan ön yargıların büyük kısmına bu kitabın sebep olduğu ileri sürülmüştür. Çar Büyük Petro kitabın bir an önce Rusçaya çevrilmesi için emir vermiştir. Kitap daha sonra 1734 yılında İngiltere'de, 1743 yılında da Fransa'da yayınlanmıştır. İngiltere Kraliçesi Caroline'ın uzun süre bu kitabı başucundan ayırmadığı söylenir.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

SOLD

Lot: 91 » Kitap

HENRY W. LONGFELLOW - POEMS OF PLACES; GREECE AND TURKEY IN EUROPE

James R. Osgood and Company, Boston, 1878. 271 p., 15x11 cm, pleasant binding with leather spine and corners, marbled cover and marbled page edges.

A very interesting book… A collection of poems from famous poets about Turkey and Greece compiled by Henry Wadsworth Longfellow, a famous American poet and a linguist.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

19. Yüzyılda Amerika’nın en ünlü şairlerinden olan ve önemli bir linguist Henry Wadsworth Longfellow dönemin en önemli Amerikan ve Avrupa üniversitelerinde edebiyat ve dil üzerine ders vermiş bir profesördür. Bir yandan kendi şiirlerini yazarken bir yandan da önemli şairlerin yabancı dilde yazılmış şiirlerini İngilizce’ye tercüme etmiştir. “Poems of Places” ünlü şairlerin Türkiye ve Yunanistan hakkında yazdıkları şiirleri içeren 19. yüzyılın ikinci yarısında basılmış ilginç bir kitaptır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

SOLD

Lot: 92 » Kitap

M. DE LA CROIX (JEAN-FRANCOIS DE MARQUIS DE CASTRIES) - ABBRÉGÉ CHRONOLOGIQUE DE L'HISTOIRE OTTOMANE

First and only edition. Vincent, Paris, 1768. 2 volumes, 694 + 787 p., 17x10,5 cm, both volumes in original leather binding of the period, spine of volume II professionally repaired. Atabey 945, Blackmer 938

VERY RARE. The book was published only once. One of the very rare literature and an important source on Ottoman history. De La Croix compares historic events during each Sultan with the events in other important empires in the same period chronologically until the reign of Sultan Mahmud.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

De La Croix eserin giriş bölümünde Selçuklular başta olmak üzere Tatar ve Kırım hanları, İran, Mısır ve Moğol hükümdarlıklarından bahisle, Osmanlılardan önceki dönemlerdeki Türk hükümdarlıkları hakkında tarihi bir arka plan ortaya koymaktadır. Kitabın sol sayfalarında her bir Osmanlı sultanının dönemindeki olayları kronolojik olarak anlatırken, sağ sayfada aynı dönemlerde Asya'daki ve Avrupa'daki imparatorlukların gelişmelerini izah etmektedir. Bu şekilde yazar, Osmanlı’nın çeşitli dönemlerde diğer güçlere oranla konumunu çizmektedir. Eserin başında Osmanlı-Türk tarihi, devlet düzeni ve İslam dini ile ilgili bir takım kavram ve deyimleri içeren bir terminolojik sözlük bulunmaktadır. Kitabın sonuna ise ünlü kişiler ve bilim adamları hakkında bir bölüm eklenmiştir.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

SOLD

Lot: 93 » Kitap

THEOPHILE GAUTIER - CONSTANTINOPLE

Michel Levy Freres, Paris, 1856. 364 p., 18x11,5 cm, in original binding with leather spine and marbled covers.

It conveys the Istanbul of the 19th century in an extremely powerful and bright way. Trips with cart horses, Ramadan entertainments, fires, picnics, cafes, Karagöz, Jewish and Greek neighborhoods, Turkish baths, Kadıköy, Islands, Kağıthane, Bosphorus looks different with his pen.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

19. yüzyılın birçok yazarı gibi, Théophile Gautier de Marsilya'dan Konstantinopolis'e doğru yola çıkıyor. La Presse d'Émile de Girardin'in gönderdiği, bu doğu dünyasını çarpıcı bir şekilde resmediyor. Eski şehri bile işgal eden batılılaşmayı gözlemliyor ve sık sık duyduğu pişmanlıktan söz ediyor. Böylece, alışılmadık yollardan ve turistlerden uzakta, "sefil ve ihmal edilmiş İstanbul" labirentinde keşfe çıkıyor. Gautier’in şair ve romancı kimliğinin yanında duygusal tarihçi ve ironik gezgin kimliğini de gözlemleniyor. Onun Konstantinopolis'i bugünün İstanbul'unu daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 94 » Kitap

FRANÇOIS RENE DE CHATEAUBRIAND – 2 BOOKS IN 1 VOLUME; A) LES MARTYRS;  B) PARIS A JERUSALEM

2 works, Les Martyrs and Paris a Jérusalem, in one book. Librairie Classique et d`Éducation A. Pigoreau, Successeur, Paris. 1826 [A] 510 p., 4 full page gravure plates; [B] 464p., 4 full page gravüre plates; 27x19cm. In special leather spine and cover with gilt of “Universite De France College Stanislas”, gilded amblem and name of the university on the front cover, page sides gilded. Slight opening at he back side edge and top of the front side edge of the spine needs light restoration.

A BOOK APPROACHING THE OTTOMANS WITH MEDIEVAL CATHOLIC CHAUVENISM… IN SUPER CONDITION… In his book consisting of two works, the rebellious Catholic writer Chateaubriand tells about the persecution of the first Christians during the Roman Empire and his travels in the Holy Lands ruled by the Ottomans in 1806-1807.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Hayatının seksen yılı  Fransa tarihinin en hareketli dönemlerine rastlamış, üç devrimi yaşamış, Napolyon'u eleştiren  pek çok yazı yayınladığından Paris'ten bir dönem sürülmüş Chateaubriand, Les Martyrs isimli epik eseri Roma İmparatorluğu dönemindeki ilk Hristiyanlara edilen eziyetleri konu almaktadır. Paris à Jérusalem isimli eserinde ise, Chateaubriand 1806-1807 tarihinde Doğu’ya yaptığı yolculuğa dair hatıralarını anlatır. Yapıtı, yazarın Osmanlı Türkü’ne (Müslüman) ve genel olarak Ortadoğu’ya Ortaçağ Katolik şovenizmiyle yaklaştığı, gittiği her yerde Hz. İsa’yı gördüğü ve insanlığın ancak Hristiyanlıkla kurtulacağına dair Katolik görüşlü oryantalist bir eser olarak değerlendirmek gerekir.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

SOLD

Lot: 95 » Kitap

ALEXANDRE MAZAS - LES HOMMES ILLUSTRES DE L'ORIENT; RANGÉS PAR ORDRE CHRONOLOGIQUE. DEPUIS ÉTABLISSEMENT DE L'ISLAMISME JUSQU'À MAHOMET II, LE CONQUÉRANT DE CONSTANTINOPLE. PARIS: JACQUES LECOFFRE

Jacques Lecoffre et Cie, Paris, 1847. First print, 2 volumes in 1 book; 456 p. + 471 p., 22x15 cm., in original binding with leather spine and marbled covers. Atabey 793

A SOURCE BOOK FOR ACADEMICIANS EVEN TODAY… Based on his trip to the Levant and using Hammer’s "Biographical Dictionary of Islam", Mazas wrote about the holy and important people of Islam and the East, from the Prophet Muhammad to Suleiman the Magnificent. He elaborated in detail their lives and geographies they lived in.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

“Doğu’nun Şanlı Adamları” adı altında kitapta Hazreti Muhammed’den Kanuni Sultan Süleyman’a kadar kadar kutsal ve önemli şahsiyetler kronolojik olarak ele alınmaktadır; Hazreti Muhammed, Hazreti Ömer, Abdullah Memun, Selahaddin Eyyubi, Cengiz Han, Timurlenk, Yıldırım Bayezid, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman. Yazar bu şahsiyetlerin hem hayat hikayelerini ayrıntılı bir şekilde anlatmış hem de bulundukları coğrafya hakkında detaylı bilgiler vermiştir. Bu bilgiler yazarın kitabın hazırlık aşamasında Levant'a yaptığı geziler sırasında edindiği bilgilerden oluşmaktadır.Ayrıca Mazas, eserini yazarken Hammer'in "Biographical Dictionary of Islam" adlı kitabını kaynak almıştır. İslamın ve Doğu’nun kutsal ve önemli şahsiyetlerini konu alan kitap akademisyenler tarafından önemli bir kaynak olarak bugün dahi kullanılmaktadır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 96 » Kitap

JEAN-BAPTISTE TAVERNIER – COLLECTIONS OF TRAVEL

2 volumes in one book. Printed for M.P (Moses Pitt) and to be sold by George Monke and William Ewrey, London, 1684/1688.
Volume I: Part 1: (1688) 264 p., 9 engravings, 1 of which is folded. --- Chapter 2: (1684) 214 p., 14 engravings. --- Chapter 3: (1684), 113 p.
Volume II: Part 1: (1684) 154 p., 1 folding map. --- Chapter 2: 87 p., 5 engravings --- Chapter 3: 66 pp., 1 folded map, in full leather binding of the period, in very good condition for a 330 year old book, spine is professionally repaired.
Blackmer 1631 [La Haye, 1718 edition], Atabey 1200 [Paris, 1682-1686 edition]

VERY RARE… A 330 YEAR OLD MASTERPIECE... THE MONUMENTAL TRAVELOGUE OF TAVERNIER, THE GREATEST TRAVELLER OF THE 17TH CENTURY... A very rare English edition of Tavernier's famous Travelogue from Istanbul to India, which includes his Travelogue to Turkey and contains documentary information and engravings about Istanbul, Topkapı Palace and the Harem Chamber in the 17th century.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689) bir Fransız tüccarıdır. Oldukça genç yaşlardan itibaren seyahatlere başlamıştır. Kitap, yazarın 17. yüzyılda Osmanlı’dan İran’a, oradan da Doğu Hindistan’a uzanan seyahatlerini içerir. Kitabın İstanbul’a ait bölümü adeta bir belge niteliği taşır. Önce Avrupa’yı dolaşan Tavernier, sonra Filistin ve Kudüs’ü gezmek üzere Ratisbon’dan hareket eden bir grup ile birlikte İstanbul’a gelmiştir. Ancak İstanbul’a vardıktan sonra Kudüs’e gitmekten vazgeçmiştir. İstanbul’da bulunduğu süre zarfında İran’a devam etmek için uygun bir kervanın hareketini beklemeye başlamıştır. Tavernier bu arada hem şehri gezmiş hem de Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi hakkında biri Fransız, diğeri İtalyan kökenli iki saray hizmetkârının edindiği bilgileri doğrudan gözlemleriyle takviye ederek bu eseri kaleme almıştır. Tavernier’in bu eseri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Duraklama Devri olan 17. yüzyılda, imparatorluk yaşamını ve saray düzenini bir batılı gözüyle ortaya koyması ve özellikle Topkapı Sarayı hakkında verilen bilgiler kitaba belge niteliği kazandırmıştır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 97 » Kitap

[RENÉ DE MONT-LOUIS] CHARLES FARINE (GRAVÜRLER; LÉOPOLD FLAMENG) - DEUX PIRATES AU XVIE SIÈCLE – HISTOIRE DES BARBEROUSSE

Libraire Paul Ducroco: Paris, 1869. 377 p., 27x18 cm, numerous full-page and within-text engravings and illustrations, in magnificent original red –leather binding, gilded writing on spine, gilded tugra on the cover, and guilded page edges.

MAGNIFICENT RED LEATHER BINDING WITH GILDED TUGRA OF “BARBAROS HAYREDDIN PASHA” ON THE COVER … Farine describes the lives of two pirate brothers, Oruç and Barbaros Hayreddin Pasha, accompanied by Léopold Flameng's beautiful engravings.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Ticarete atılmış bir eski Osmanlı askeri ve bir Rum papazın yetim kızı olan karısından, biri kız beş çocuğu vardır. Çok sonra oğullardan ikisine, Almanya İmparatoru Frederik tarafından, “Barbaros” yani “Kızılsakal” lakabı takılacaktır. Akdeniz’in her köşesinde yankı bulan Barbaros ismi kimi zaman gözüpeklik, yetenek ve zekayla kimi zamansa korsanlıkla birlikte anılacaktır. Farine, bu iki korsan kardeşin, Oruç ve Barbaros Hayreddin Paşa’nın yaşamları, birbirinden güzel gravürler eşliğinde anlatmaktadır. Desenler Léopold Flameng’in elinden çıkmadır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 98 » Kitap

MISS PARDOE- THE BEAUTIES OF THE BOSPHORUS; ILLUSTRATED IN A SERIES OF VIEWS OF CONSTANTINOPLE AND ITS ENVIRONS, FROM ORIGINAL DRAWINGS BY W.H. BARTLETT

Virtue and Co., London, 1838. 164 s., 27X21,5 cm, 80 plate engravings. In exquisite decorative cloth binding with a gilded picture print and pressed motives on the cover.

THE MOST FAMOUS BOOK WITH ENGRAVINGS ON ISTANBUL… IN MAGNIFICENT BINDING… 80 PLATES FULL-PAGE ENGRAVINGS… Miss Pardoe's excellent text on Istanbul, where she spent 9 months in 1835, combined with 80 full-page engravings of Istanbul by the great master, made "The Beauties of the Bosphorus" most famous book with engravings on Istanbul.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Miss Julia Pardoe (1806-1862) tanınmış bir İngiliz yazardır. Yazmaya on dört yaşındayken şiirle başladı. Bunun ardından yazdığı romanlar da çok beğenildi. Anılarını ve gezi notlarını yayımladı. Geçirdiği bir hastalık sonucu, güney ülkelerine yolculuklar yapmak zorunda kaldı. İlk gezisini Portekiz’e yapan yazar, bu ülkeyle ilgili gözlemlerini "Traits and Traditions of Portugal" (Portekiz’in Destanları ve Gelenekleri) adlı kitabında topladı. Miss Pardoe, 1835 yılında İstanbul’a geldi. Gerçek amacı Yunanistan, Türkiye ve Mısır’ı görmekti. Ancak, İstanbul’a gelince şehrin büyüsüne kapılarak dokuz ay boyunca İstanbul’da kaldı. Sultan II.Mahmud’un başta olduğu bu dönemde İstanbul’un eşsiz doğa güzellikleriyle dolu Boğaziçi’ni, halkın eğlence yerlerini, anıtlarını ve çarşılarını dolaşmış, bayram ve Saray’ın düğün alaylarına katılmış, çeşitli sosyal konumdaki kişilerin konaklarında bulunmuştur. Ayrıca, Bursa ve Uludağ yöresine de gitmiştir. Bütün bu yaşadıklarını büyük bir tarafsızlıkla yazıya döken, doğaya ve şiire tutkun Pardoe, gördüklerini en ince ayrıntısıyla adeta resmeder gibi betimlemiştir. Özellikle Batı’da var olan Osmanlı ile ilgili yanlış ve olumsuz kanıları, haksız önyargıları silmeye katkısı büyüktür. Kitabın gravürlerini çizen William Bartlett (1809-1854) ünlü İngiliz gravür sanatçısıdır. John Britton’un yanında ustalaşmıştır. Bartlett, J. Pardoe’nin kitabını resimlemek için 1835’te İstanbul’a geldi. Hazırladığı 87 gravür İstanbul’un o yıllardaki görünümünü aksettirmesi bakımından bugün birer belge durumundadır. Çeliğe hakkederek basılmış bu gravürler değişik hakkaklar tarafından işlendiğinden kaliteleri farklıdır. Ayrıca hakkaklar gravürleri zaman zaman orijinallerinden değişik biçimde işlemişlerdir. Bartlett’in büyük bir ustalıkla çizdiği resimler Miss Pardoe’nin mükemmel metni ile birleşince "The Beauties of the Bosphorus", gravürlü İstanbul kitapları arasında müstesna bir yere sahip olmuştur.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 99 » Kitap

JEAN BAPTISTE LECHEVALIER – VOYAGE DANS LA TROADE

Chez Laran, Paris, 1799. 269 p., 1 folded copper plate print map of Troy (41x58cm.), 8 copper plate print (1 folded), 21,5x14 cm. In original cardboard cover.

BEGINNING OF ARCHAEOLOGICAL EXPLORATION IN TROY… French archaeologue Lechevalier’s survey of the Troy at the end of the 18th century marks the beginning of modern archaeological exploration in Troy. The 42x58cm Troy map is extremely important for archaeologues and historians.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Fransız akademisyen, astronom ve arkeolog Jean Baptiste LeChevalier 18. Yüzyıl sonlarında Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi Choiseul-Gouffier tarafından Osmanlı topraklarında arkeolojik araştırmalar yapmak üzere atandı. Bir seyahatname olan kitapta, LeChevalier Truva bölgesine yaptığı bilimsel geziyi anlatıyor. Bölgedeki kalıntıları yakından inceleyen yazar, arkeolojik bulgular ve bilgiler üzerine geniş açıklamalar yapıyor ve bölgenin ilk haritasını çıkarıyor. LeChevalier’in çalışmaları Truva’da arkeolojik çalışmaların başlangıcıdır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 101 » Kitap

OCTAVIEN DALVIMART – THE COSTUME OF TURKEY

Howlett and Brimmer: London, 1804. 60 colored gravure plates and description pages, 36x26,5 cm. In original decorative binding with gilded Maroccan leather spine and cover corners, gilded page edges.

A CLASSIC… THE FAMOUS OTTOMAN COSTUMES OF DALVIMART… These engravings, drawn during Octavien Dalvimart's trip to the Ottoman country in 1798, show the pre-modern attire of all civil and administrative sections of Ottoman society.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

1798 yılında Octavien Dalvimart’ın Osmanlı ülkesine yaptığı seyahat sırasında çizilen bu gravürler, Osmanlı toplumunun tüm sivil ve idari kesimlerinin modernleşme öncesindeki kıyafetlerini göstermektedir. Bu albümün ilginç yanlarından biri de Kızlarağası, Kapıcıbaşı gibi Osmanlı Saray teşkilatının önemli tiplerinin kıyafetlerini göstermesi, diğer albümlerde pek rastlanmayan Yahudi, Tatar, Suriyeli gibi sivil kesimin kıyafetleri hakkında bilgi vermesidir. Çizimlerin III. Selim döneminde yapıldığını düşünürsek, elimizdeki albüm, II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde gerçekleşecek olan batılılaşma hareketlerinin hemen öncesinde Osmanlı kıyafetlerinin bir anlamda fotoğrafını çekmektedir. Dalvimart albümün metin kısmını d’Ohsson, d’Herbelot, Dallaway, Olivier, de Tott, Montague, Tournefort gibi yazarların eserlerindeki anlatımlarına dayanarak kaleme almıştır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 102 » Kitap

JOSEPH MARIE JOUANNIN (Gravürler; JULES VAN GAVER) - TURQUIE

Firmin Didot Frères, Paris, 1840, 462 p., 96 gravure plates, 1 folded map, 21,5x14 cm, in original binding with leather spine and marbled covers, some foxing. Blackmer 889, Atabey 614

Jouannin’s important Ottoman History book on Ottoman Empire’s Military Art, Culture and Customs enriched by magnificent engravings...

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

1803-1810 yılları arasında İstanbul'da bulunan Fransa Kralı'nın Doğu dilleri tercümanı Jouannin’in (1783-1844) Osmanlı İmparatorluğu’nun başlangıcından II. Mahmud'un saltanatına kadar olan dönemi kapsayan Osmanlı Tarihi, özellikle gravürleri ile dikkat çekmektedir. 96 adet gravür genellikle Grelot, Barlett, d'Ohsson gibi önemli kaynaklardan alınmıştır. Jouannin Fransa kralının birinci tercümanı ve College Louis le Grand’da direktördü. İstanbul’da bulunan “Ecole des Jeunes de Langues”de okudu. 1803-1810 arasında Ortodoğu’yu gezdi. 1817-1826 arasında bölgeye ikinci bir gezi daha yaptı. Jouannin’in topladığı materyal Dupre, Tancoigne, Andreossy gibi döneminin yazarlarına kaynak olmuştur. “l’Univers Histoire et Description de Tous les Peuples” dizisi içinde yayınlanmıştır. Bu eserin Osmanlı İmparatorluğu Askerlik Sanatı Örf ve Adetleri (İstanbul, 2000) başlığıyla Türkçe çevirisi yayınlanmıştır.

 

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 103 » Kitap

CHARLES MACFARLANE – CONSTANTINOPLE ET LA TURQUIE EN 1828

Moutardier, Paris, 1829, first print. 3 volumes (in 2 books): 1. volume: 360 p., 21x13 cm, 3 gravures (1 folded); 2. volume: 314 p, 21x13 cm, 3 hand-colored gravures. Gilded all-leather stylish binding, gilded page edges.

VERY RARE… FIRST EDITION… It is one of the main sources used even today, describing the domestic and foreign political situation of the Ottoman Empire, its commercial, economic, military organization, the ethnic composition of its population and its daily life with a western perspective, relying on first-hand information ... Firstly, the concept of "Young Turks" (Jeune Turc) was used in this book.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Charles MacFarlane (1799-1858), 1827-1828 yıllarında Ege Adaları üzerinden Türkiye'ye ilk gelişinde İstanbul ve Anadolu'yu on altı ay boyunca gezmiştir. Daha sonra 1847'de tekrar Türkiye'ye gelmiştir. Eser, yazıldığı dönemde (Tanzimat'ın hemen öncesinde) İmparatorluğun iç ve dış politik durumunu, ticarî, iktisadi, askerî organizasyonunu, nüfusunun etnik bileşimini ve günlük yaşamını birinci elden bilgilere dayanarak batılı bir gözle anlatan temel kaynaklardan biri olarak kabul edilmiştir. Macfarlain'in kitabın önsözünde Montesquieu'den alıntılayarak teyit ettiği şu gözlem oldukça ilginçtir: "Osmanlıların kötülüğü, cahilliği, batıllığı, gavurlara karşı sofuca hakaretleri ne olursa olsun; halk sanki bu dünyaya çubuk yakıp söndürmeye gelmiş. En büyük mutluluğu hareketsizlikte buluyorlar ve çok uyumlu komşuluk ilişkileri var. Montesquieu der ki; “Türkler, bu dünyada büyük bir imparatorluğa lüzumsuzmuşçasına sahip olan en kendine özgü halktır.”" Osmanlı toplumundaki değişim rüzgarlarına dair yaptığı gözlem ve tespitleri çerçevesinde "Genç Türkler" (Jeune Turc)” kavramını dönemin genç Osmanlı nesline atıfta bulunmak üzere ilk defa kullanan Charles MacFarlane’dir. Bu kavram ilk defa bu eserde kullanılmıştır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 104 » Kitap

FLAVIUS JOSEPHUS, GEORGE HENRY MAYNARD (İllüstrasyonlar; REV. EDWARD KIMPTON - THE WHOLE, GENUINE AND COMPLETE WORKS OF FLAVIUS JOSEPHUS, THE LEARNED AND AUTHENTIC JEWISH HISTORIAN, AND CELEBRATED WARRIOR.... ALSO A CONTINUATION OF THE HISTORY OF THE JEWS...

Printed for C. Cooke, England, 1792. 724 pages, 39x25 cm, 57 large-size full-page engravings, 1 folded Jerusalem map, 3 maps in total. Completely in leather skin of the period, tight skin, spine professionally repaired, excellent condition in general.

VERY VERY RARE… 1800 YEARS OLD JEWISH HISTORIC MASTERPIECE… IN GREAT CONDITION… 3 MAPS TOTAL 60 LARGE FULL-PAGE ENGRAVINGS… The most important masterpiece of Jewish history which is formed by the combination of “1st Century Judaism and Early Christian Works” written by the most important Jewish historian of the period, Matus Benvitus, whose real name is Tivius Benefius, who lived between A.D. 37 – A.D. 100 with “Jewish History from Josephus to the End of the 18th Century” written by American George Henry Maynard. The book also includes Edward Kimpton's 60 large size full-page engravings, 3 maps one of which is 1 folded Jerusalem Map and 57 illustrations.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Titus Flavius Josephus (MS.37–MS.100) veya doğum ismiyle Yosef ben Matityahu, MS.37’de Kudüs'te dünyaya gelmiş ve Roma İmparatorluğu'nda, tarih alanında önemli bir etki yaratmış çok önemli bir Yahudi tarihçidir. Satışa sunulan kitap, Flavius Josephus'un MS. 1. Yüzyılda yazdığı Birinci Yahudi-Roma Savaşı hakkında çok önemli bilgiler içeren ve Ölü Deniz Parşömenleri ile Tapınak Yahudiliği'nin bağlamını anlamak için en önemli kaynak bilgileri oluşturan eserlerinin 18. yüzyıl sonlarında dikkat çekici baskısıdır. Edebi yetenek açısından Josephus, dünya edebiyatının önde gelen yazarları arasında yer almaktadır. Yahudi Ansiklopedisi (Encyclopedia Judaica) Josephus’un edebi tarzını “epik, tasvirleri plastik, betimleme yeteneği, aslına uygunluğu ve renkli sunumuyla okuyucuyu büyüleyen” olarak tanımlamaktadır. Josephus "Yahudi Savaşı", Yahudilerin Kudüs’ün ve Yahudilerin yaşadıkları kutsal toprakların Romalılar tarafından işgaline Yahudilerin isyanını bir Yahudi perspektifinden anlatıyor. Birinci Yüzyıl Yahudiliği ve Erken Hristiyanlığın arka planı hakkında çok değerli bilgiler veriyor. 18. yüzyıl sonunda Amerika’da basılan Yahudi Tarihi hakkında en önemli başyapıtta Josephus’un eserlerine ek olarak, George Henry Maynard tarafından yazılan “Josephus’tan 18. Yüzyıl Sonuna Kadar Yahudi̇ Tari̇hi̇” ve Edward Kimpton’ın 1’i katlanır Kudüs haritası olan 3 harita ve 57 adet illüstrasyondan oluşan toplam 60 adet adet büyük boy tam sayfa gravürü yer almaktadır.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 105 » Kitap

LADY ANNE BRASSEY (Illustrations; HON. A. Y. BINGHAM) – SUNSHINE AND STORM IN THE EAST or CRUISES TO CYPRUS AND CONSTANTINOPLE

Spottiswoode and Co., London, 1881. 488 p., 9 full page and 100 within text gravures/illustrations, 2 folded color maps, 20x14cm. Leather binding, spine is professionally repaired, the covers have the gilded "British Coat of Arms. Gilded page edges.

The book, which has a special importance among the Eastern travel books, is about the travels of British writer and philanthropist Lady Anne Brassey to Istanbul and Cyprus with her private yacht "Sunbeam" and includes interesting observations and findings about the Eastern Mediterranean and Ottoman lands in the 1870s, and contains exotic depictions of people and places. The book was further enriched by Hon. A.Y. Binham’s many engravings and illustrations.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

"Sunbeam" adlı özel yatı ile 1874-1875 ve 1878 yıllarında iki kez Akdeniz’i gezen İngiliz asili seyahat yazarı ve filantropist Barones Brassey, ilk gezisinde İstanbul’u, diğer (1878) gezisinde ise Kıbrıs’ı gezmiş ve gezi izlenimlerini bir günlük düzeninde kaleme alarak bu ilginç seyahatnameyi meydana getirmiştir. Brassey’in bu eserinin, 19. yüzyıl Doğu seyahatnameleri içinde özel bir önemi vardır. Bu önem, gerek Bayan Brassey’in bir kadın olarak göze aldığı zorlu maceralardan, gerekse 1870’li yılların Doğu Akdeniz ve Osmanlı ülkeleri hakkındaki ilginç gözlem ve tespitleri, kişilerin ve yerlerin egzotik tasvirlerinden kaynaklanır. Barones Brassey’in bu kapsamlı deniz seyahatnamesi bir diğer İngiliz asili Hon. A.Y. Binham tarafından birçok güzel gravür ve illüstrasyon ile zenginleştirilmiştir.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

SOLD

Lot: 106 » Kitap

CHEIKH MOHAMMED ABDOU - RISSALAT AL TAWHID; EXPOSE DE LA RELIGION MUSULMANE

Librairie Orientaliste Paul Geuthner, Paris, 1925. 147 p., 25x19 cm. Star and crescent ornament on spine, leather vellum binding, gilded page edges.

AN IMPORTANT BOOK ON ISLAM AND THE ONENESS OF GOD… Written by the famous Egyptian theolog Muhammed Abduh during Ottoman era.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

Muhammed Abduh Osmanlı Dönemi Mısırlı İslam alimi, hukukçu, ilahiyatçı, gazeteci bir yazardır. Eğitim ve din reformu yanlısı olan Abduh’un Fellâh'tan Başmüftü'ye, Tasavvuf'tan Akılcılığa uzanan olaylı bir yaşamı olmuştur. Darü'l-Ulüm'deki profesörlük dönemi Takhd (Takyid) muhafazakarları öfkelendirmiştir. Batılıların en dikkate değer İslam alimi olarak gördükleri Abduh, "Allah'ın Birliği Üzerine Risale" ve Kuran'ın bir tefsiri yanısıra Pan-İslamcı sömürge karşıtı dergi Al-Urwah al-Wuthqa’da yazmıştır. Başında kendi biyografisinin yer aldığı kitapta Allah’ın Birliği, Allah’ın elçisi Hazreti Muhammed’in rolü, ve Müslümanların yaşamı konu ediliyor. Tutkulu bir Pan-İslamist olan yazar Sünni İslam’da modernizm hususunu da ele alıyor.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

Lot: 107 » Kitap

PAUL RYCAUT - HISTOIRE DE L'ÉTAT PRESENT DE L'EMPIRE-OTTOMAN

Sebastien Mabre-Cramoisy, Paris, 1670. 664 p., 16,5x9,5 cm, 20 engravings 19 of which are folded 1,5 page engravings. In original leather binding of the period. In impressive condition for a 350-year-old book.

A RARE JEWEL… THE MOST COMPREHENSIVE AND EFFECTIVE BOOK WRITTEN ON OTTOMAN EMPIRE OF THE PERIOD… IN SUPER CONDITION FOR A 350-YEAR BOOK… The most complete and influential accounts of the Ottoman Empire during the reign of Sultan Mehmed IV. Paul Rycaut, one of the most important British diplomats of the period who spent 8 years in Istanbul and 11 years in Izmir, wrote the book which has been a handbook for westerners for years.

All items are sold as-it-is. Please ask condition report if needed.

İngiliz asıllı diplomat ve yazar Paul Rycaut (1628-1700) Londra'ya yerleşmiş bir tüccarın onuncu oğludur. Cambridge üniversitesinde okur, birkaç yıl boyunca Avrupa Asya ve Afrika'da seyahat eder ve 1661 yılında, İngiltere kralı II. Charles sefaretinde ataşe yazman olarak sultan Mehmet IV. (Avcı Mehmet) döneminde Osmanlı İmparatorluğu başkentine gelir. Burada kaldığı sekiz yıl zarfında, Rycaut, bulunduğu mevkiiden Osmanlı Türklerinin örf adet ve dinlerini inceler. Bu arada çeşitli görevlerle iki kez döndüğü Londra'da, ülkesinin Babıali ile imzaladığı barış antlaşması maddelerini içeren "Kapitülasyonlar"ı yayınlar. Rycaut'un diplomasi yetisi ve özellikle Osmanlı hakimiyetindeki deniz sularında gezen İngiliz gemileri için ayrıcalıklar elde etmeyi başarması, kendisinin kısa zamanda İngiltere'nin İzmir'deki Başkonsolos görevine atanmasına yol açar. Bu görevde 11 yıl kalır (1667-1678) ve bu süre içinde, Rycaut, İngiltere'nin Orta Doğu ile ticarî ilişkilerinde ülkesinin lehine şartlar elde etmeyi başarır. 1685 yılında, 24 yıl boyunca memleketinden uzak kaldıktan sonra diplomatik görevini İrlanda'da sürdürür ve ülke içindeki tüm siyasal çalkantılara karşın siyasi gücünü yitirmemeyi başarır.Doğu Akdeniz'de faaliyet göstermiş İngilizler arasında en önemli kişiliklerden biri olan Rycaut'un kaleme aldığı eserlerden, Londra'da 1667 yılında yayınlanan “The Present State of the Ottoman Empire” adlı kitap üst üste yeniden basılır ve diğer Avrupa dillerine çevrilir. Rycaut'un ikinci önemli eseri, İngiltere kralının siparişi üzerine yazdığı, 1679 yılında Londra'da yayınlanan ve 1690'da Fransızca’ya çevrilen “Greek and Armenian Churches”adlı kitaptır. Üçüncü önemli eseriyse 1680 yılında Londra'da basılan “The History of the Turkish Empire” adlı kitaptır. Rycaut'un Osmanlı Devleti’nin toplumsal kurumları ve tarihine ilişkin kitapları, bir Batılının gözünde muhteşem olan ancak değişik tür inançlar güden bu Doğu İmparatorluğunu tanıyabilmek için yıllarca el kitabı olmuş ve daha sonra yazılmış metinlerin tümünü etkilemiştir.

Details

Your Maximum Bid: TL

Current Price: TL Losing Winning

previous
Go to Page: / 4
next