• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

41. ONLINE Müzayede; Nadir Kitap Müzayedesi

  • Kategori: Nadir Kitap
Lot: 51 » Nadir Kitap

SÜLEYMAN RATİP EFENDİ - DUA MECMUASI

H.1225 (1810), 16,5x10,5 cm. 53 s. Altın şemseli mıklepli cildinde. Cildi profesyonel tamir görmüş ancak genel anlamda el yazması sayfaları ve cildi oldukça iyi durumda.

OSMANLI DÖNEMİ SARAY HATTATLARINDAN SÜLEYMAN RATİP EFENDİ’NİN EL YAZMASI 1810 TARİHLİ SUFİ DUA MECMUASI...

ALTIN ŞEMSELİ MİKLEPLİ CİLDİNDE...

Saray katibi Ömer Vasfi’nin öğrencisi Süleyman Ratip Efendi’nin derleyip yazdığı Sufi dua mecmuası... Osmanlı dönemi saray hattatlarından olan Süleyman Ratip Efendi’nin 1810 yılında kaleme aldığı eser klasik altın süslemeleri ve yazı güzelliğiyle dikkat çekiyor.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 52 » Nadir Kitap

ALEXANDER W. HIDDEN - THE OTTOMAN DYNASTY

Nicholas W. Hidden, New York, 1895. 487 s., 19.5x13 cm. Metin içi 33 adet fotoğraf. Yayıncısının motif kabartma süslemeli kırmızı bez cildinde.

OSMAN GAZİ’DEN SULTAN REŞAD’A TEK TEK HER OSMANLI SULTANINI VE DÖNEMİNİ AYRINTILARIYLA ANLATAN OSMANLI HANEDANI TARİHİ...

Alexander Hidden, eserinde Osmanlı İmparatorluğu tarihini Osman Gazi’den başlayarak Sultan Mehmed Reşad’a kadar tüm Osmanlı sultanlarını ve hanedanını otantik kayıtlardan faydalanarak ayrıntılı olarak kaleme almıştır. Osmanlı sultanları ve hanedanını anlatırken, halkın töre ve geleneklerine de yer vermiştir. İçerisi metin içi gravürle bezenmiş olan kitapta İmparatorluğun kuruluşundan dağılmasına kadar geçen olaylara değinilmiştir. Kitabın son bölümünde ise Sultan Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz, Abdülhamid ve Reşad marşlarına notalarıyla beraber yer verilmiştir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 53 » Nadir Kitap

EDWARD SHEPARD CREASY – HISTORY OF THE OTTOMAN TURKS; From The Beginning Of Their Empire To the Present Time

Richard Bentley, London, 1858, 2. baskı. 2 cilt; 1. cilt; 413 s., 2. cilt; 548 s., 22x14 cm, 1 katlanır harita, 1 gravür. Dönemin yaldız baskılı, sayfa kenarları ebrulu lüks deri cildinde. Atabey 299.

BİR OSMANLI TARİHİ BAŞYAPITI...

BAŞLICA KAYNAK KİTAPLARINDAN BİRİ...

SAYFA KENARLARI EBRULU, YALDIZ BASKILI LÜKS DERİ CİLTLERİNDE...

Ünlü İngiliz tarihçi ve hukukçu Sir Edward Creasy’nin Osmanlı ve Osmanlı Türkleri hakkında başyapıtır. İlk olarak 1854- 1856’da basılan bu başyapıtın 19. yüzyılın ortalarından günümüze kadar farklı dillerde defalarca yeni baskıları yapılmıştır.

Sir Edward Shepherd Creasy 19. yüzyılda İngilizlerin ünlü tarihçi ve hukukçusudur. 1837’de yargıç yardımcısı olarak atanan Creasy, 1840’ta Londra’daki Universiy College’da tarih dersleri vermeye başladı ve bir dizi tarih kitabı yayınladı. Bu kitapların arasında Creasy’nin en meşhur kitabı “15 Decisive Battles of the World” (Dünya’nın On Beş Belirleyici Savaşı) eseridir. 1840’ta Türk tarihi üzerine dersler veren Creasy 1854’te bu derslerdeki notlarını bir araya getirmiş ve yayınlamak üzere düzenlemiştir. Bu düzenlemeleri yaparken özellikle Von Hammer’in kitaplarını tekrardan incelemiş ve ayrıca Montecuculi, Roc, Hanway, D’Hosson, Thornton, Ubicini, Porter, Warmont, Sir F. Smith, Col. Chesney, Urquhart, Mölike, Hamel, Sismondi, Ranke, Finlay gibi birçok önemli tarihçi ve yazarın eserini kaynak olarak kullanmıştır. Bu eserinde Osmanlı Türklerinin tarihini detaylı bir şekilde anlatan Creasy, tarihinin yanı sıra Osmanlı padişahlarını dönemsel olarak incelemiş; askeri, kültürel ve eğitim gibi farklı konuları da detaylı işlemiştir. 2. cildin sonunda yer alan notlar kısmında Von Hammer’ın sayfalarına yapılan atıflar bulunmaktadır. İlk olarak 1854-1856’da basılan bu başyapıtın 19. yüzyılın ortalarından günümüze kadar farklı dillerde defalarca yeni baskıları yapılmıştır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 54 » Nadir Kitap

SARAY CİLDİNDE İÇİ YAZILI HATIRA DEFTERİ

23x18 cm. Kapakları ve sırtı yaldız baskı motiflerle süslenmiş, sayfa kenarları varak, tümüylederi kırmızı saray cildinde.

İSTANBUL KÜLTÜR TARİHİNDEN BİR GENÇ KIZIN GÜNLÜĞÜ...

DÖRTTE BİRİ YAZILMIŞ GÜNLÜKTE DÖNEMİN, HATTA BUGÜNÜN BAZI ÖNEMLİ İSİMLERİ GEÇİYOR...

Paşazade bir ailenin 1894 yılından 1965 yılına kadar nesilden nesile aktardığı saray ciltli hatıra defteri. Paşa dedesinden babaannesine, ardından da babasından hatıralarını okuduğumuz genç kıza hediye edilen günlük 1960’lı yılların sonlarındaki İstanbul gece hayatını ve kişisel yaşanmışlıkları anlatan hoş bir hatıralar yumağı.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 55 » Nadir Kitap

M. JOSEPH PITTON DE TOURNEFORT - RELATION D’UN VOYAGE DU LEVANT, Fait par Ordre du Roi

Aux dépens de La Compagnie: Amsterdam, 1718. 2 cilt tek bir kitap içerisinde: [26], 188, 208, [14] s., 152 gravür, 1. cilt içerisinde 2 katlanır harita, 2.cilt içerisinde 1 katlanır harita, 25x22x4.5 cm. Kapakları ebrulu, sırtı ve köşeleri deri cildinde, cilt sırtı tamirli, haliyle olan son birkaç yaprak haricinde çok iyi kondisyonda.

ASIRLAR BOYU GEZGİNLERİN BAŞUCU KİTABI OLMUŞ 300 YILLIK BİR ŞAHESER...

152 GRAVÜR VE 3 KATLANAN HARİTA...

300 YILLIK BİR ESER İÇİN ÇOK İYİ KONDİSYONDA...

BİR KLASİK... ASIRLAR BOYUNCA GEZGİNLERİN BAŞUCU KİTABI OLMUŞ VE BUGÜN HALEN ÇEŞİTLİ DALLARDAN ARAŞTIRMACILARIN BAŞVURDUĞU YAPIT... Fransa Kralı 14. Louis tarafından Kraliyet Botanik Bahçesi’ne yeni bitkiler getirmek üzere görevlendirilen Tournefort, Ege adaları, Anadolu özellikle Karadeniz, Kafkasya’yı, ve İran’da gezdiği yerlerdeki bitki örtüsünün yanı sıra topoğrafya, ekonomi, yönetim, milletler ve günlük yaşamdaki örf ve adetler hakkında çok sayıda gravür eşliğinde bilgiler verir.

ERKEN DÖNEM TAHTA KLİŞE 152 GRAVÜR VE 3 KATLANAN HARİTA İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BİR BAŞYAPIT...

Fransa Krallık Bahçeleri’nin, başka bir deyişle günümüzdeki Doğa Tarihi Müzesi’nin bitki bilimcisi Joseph Piton de Tournefort, bu kurumun düzenlediği araştırma gezilerinin öncüsüdür. XIV. Louis ve Bakanı Pontchartrain’in buyruğuyla yeni bitkiler bulmak göreviyle 1700’de Levant’a gönderilen Tournefort, yalnızca bitki bilimcilik görevini yapmakla yetinmemiş, temelleri atılan Aydınlanma Çağı’nın Doğu insanları ve toplumlarına yönelik yeni bakışını da biçimlendirmiştir. Anlatısının 1. cildi, Ege Adaları’nın hemen hemen eksiksiz bir incelemesini kapsar. Otuz beş ada ve adacığı ziyaret eder ve başka adaları da yerinde derlediği bilgilerle betimler. Tournefort bu adalara günümüzün bir turisti gibi bakmaz, bunun yerine rüzgarların ve korsanların kemirdiği bir toplumu, salgın hastalıkları, bâtıl inançları, günlük yaşamları ve acımasız yöneticileri ile ilk kez açık seçik gözler önüne serer. Tournefort 2. ciltte önce uzun uzun İstanbul’u anlatır. Sonra da Anadolu’ya boydan boya aşarak bizi 18. yüzyılın hemen başlarındaki Tokat, Trabzon, Kars, Ağrı, Amasya, Ankara, Erzurum, Bursa ve İzmir ile yüzlerce Osmanlı kasabasına götürür. Tournefort kendini Osmanlı topraklarıyla da sınırlamaz, Ti is ve Erivan’a (Revan) kadar gider ve ona tamamen yabancı bir dünyayı yorumlamaya çalışır. Gezileri sırasında İran’ı batıya bağlayan ve Anadolu boyunca uzayıp giden büyük kervan yollarını kullanır, ilk bakışta birbirine karşıt gibi görünen, ama aslında hep birbirine bağımlı olan ve birbirini tamamlayan Doğu ve Batı dünyaları arasındaki bağların önemini vurgular. Üç asır boyunca her gezginin bu bölgeler için başucu kitabı olacak eser ilk olarak 1717’de yayınlanır, bu ilk yayını birçok yeni baskı izler ve eser İngilizce, Almanca ve Flamanca gibi dillere çevrilir. Bugün hâlâ çeşitli dallardan araştırmacılar Tournefort’un metnine başvurmaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 56 » Nadir Kitap

HARRISON GRISWOLD DWIGHT – CONSTANTINOPLE OLD AND NEW

Charles Scribner’s Sons, New York, 1915, 554 s., 23x16 cm. Tam sayfa ve metin içi 150’den fazla fotoğraf. Yayıncısının yaldız yazılı ve motifli mavi bez cildinde.

20. YÜZYILDA İSTANBUL HAKKINDA BATILI YAZARLAR TARAFINDAN YAZILMIŞ EN ÖNEMLİ ESERLERDEN BİRİ...

ÇOĞU BAŞKA HİÇBİR YERDE YAYINLANMAMIŞ 150’DEN FAZLA FOTOĞRAF...

Yazar Harrison Griswold Dwight (1890-1959) İstanbul doğumludur, Robert College’de ve Amherst College’de tahsil görmüştür. II. Meşrutiyet ve ardından Balkan Savaşı yıllarında İstanbul’da bulunmuş olan yazar, dönemin getirdiği özgürlük havasının ve de sonra yaşanan bozgunun İmparatorluk halklarının günlük yaşamı üzerindeki etkilerinin canlı tanıklığını yapmaktadır. Bizans ve Latin İstanbul’u üzerine geniş açıklamalar da içeren eser, özellikle şehrin günlük yaşamı üzerinde yoğunlaşır. Cami avluları, Boğaziçi’ndeki önemli yalıların bahçeleri, Ramazan, dini bayramlar, Rum karnavalları, çeşmeler, sokakları süsleyen asmalar, mor salkımlar ve akasyaları ile İstanbul çok canlı bir üslupla okuyucu ile buluşturulmuştur. 31 Mart Ayaklanması, Meşrutiyet’in ilanı ve Balkan Savaşı kitabın belli başlı bölümlerini oluşturmaktadır. Çoğu başka hiçbir yerde kullanılmamış olan 150’den fazla fotoğrafla bezenmiş olması da kitabın önemini arttırmaktadır. İlk kez 1915’te “Constantinople Old and New” adı altında yayınlanan eser, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra yazar tarafından baştan sona gözden geçirilmiş, güncelleştirilmiş, birtakım zaman ve isim hataları düzeltilmiş, ilk basımdaki son bölüm çıkartılarak yeni bir son bölüm eklenmiş, resimlerin bazıları daha karakteristik olanları ile değiştirilerek yenileri de ilave edilmiştir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 57 » Nadir Kitap

WILLIAM MACMICHAEL - JOURNEY FROM MOSCOW TO CONSTANTINOPLE IN 1817, 1818

John Murray, London, 1819. 28x22 cm. 271 s., 7 gravür. Dönemin sırtı ve kapak köşeleri deri, ebru kaplı sert kapaklı cildinde.

MOSKOVA’DAN İSTANBUL’A YOLCULUĞUN SEYAHATNAMESİ...

DÖNEMİN TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE DE IŞIK TUTAN, MACMICHAEL’IN RUSYA’DAN İSTANBUL’A YOLCULUĞUNUN 7 TAM SAYFA GRAVÜR EŞLİĞİNDE ANLATAN SEYAHATNAMESİ...

1783 yılında İngiltere’de doğan ünlü hekim Macmichael eğitiminin ardından 1811 yılından 1817’ye kadar Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Rusya, Türkiye ve Filistin’i ziyaret etmiştir. Rusya ve Türkiye’ye yaptığı seyahatleri “Moskova’dan Konstantinopolis’e Bir Yolculuk” ismi ile kaleme almış, yolculuğu sırasında edindiği Türk imajını ve bulunduğu yerlerdeki itibarını metinler ve gravürlerle detaylı olarak aktarmıştır. Eser ayrıca dönemin Türk-Rus ilişkilerine de ışık tutmaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 58 » Nadir Kitap

THOMAS THORTON - THE PRESENT STATE OF TURKEY; THE FINANCES, MILITARY AND NAVAL ESTABLISHMENTS; THE STATE OF LEARNING, AND OF THE LIBERAL AND MECHANICAL ARTS; THE MANNERS AND DOMESTIC ECONOMY OF THE TURKS AND OTHER SUBJECTS OF THE GRAND SIGNOR

Joseph Mawman, London, 1807. 436 sayfa, 28x22 cm. Dönemin nefis tümüyle deri cildinde. Profesyonel tamir görmüş sıkı ve sağlam cilt. 215 yıllık kitap için mükemmel kondisyonda. Blackmer 1655, Atabey 1219

OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKLER HAKKINDA ÖNEMLİ BİR KAYNAK KİTAP...

NADİR... 1807 TARİHLİ İLK BASKI...

THORNTON’IN 19. YY. BAŞINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKLER HAKKINDA AYRINTILI OLARAK YAZDIĞI ÇOK ÖNEMLİ KİTABIN İLK BASKISI...

TÜRKLERİN EĞİTİM ŞEKİLLERİ, EDEBİYAT, MATBACILIK, MİMARİ, ZİRAAT, ASTROLOJİ, TIP, TİCARET, ULAŞIM, YOLLAR, HUKUK SİSTEMİ, MAHKEMELER, ASKERÎ YAPI, FİNANSAL YAPI, İMPARATORLUĞUN YÜKSELME VE GERİLEME SEBEPLERİ, DİNÎ VE AHLAKİ ÖRF, ÂDET VE GELENEKLERİ, KADINLAR VE HAREM YAŞANTISI VB...

Thomas Thornton (1762-1814) İngiliz tüccar ve konsolostur. 1790’da henüz 28 yaşında iken Levant Şirketi’nde konsolos olmuştur. 1793’te İstanbul’daki bir İngiliz fabrikasına gönderilir ve 14 yıl boyunca burada yaşar. 15 ay boyunca Odessa’da da kalan yazar buradan sıklıkla Anadolu’ya ve Ege Adaları’na seyahatlerde bulunur ve bu süre zarfında edindiği bilgi ve izlenimleri İngiltere’ye döndükten sonra bastırdığı, müzayedeye sunduğumuz eserde kullanır. Bu eserde inanılmaz bir bilgi çeşitliğine yer verilir: Türklerin eğitim şekilleri, edebiyat, matbaacılık, mimari, ziraat, astroloji, tıp, ticaret, ulaşım, yollar, hukuk sistemi, mahkemeler, askerî yapı, finansal yapı, imparatorluğun yükselme ve gerileme sebepleri, dinî ve ahlaki açıdan Türkler, Türklerin örf ve adetleri, kadınlar ve harem yaşantısı. Kitabın sonundaki ek bölümünde İstanbul’un anlatıldığı geniş bir bölüm bulunmaktadır. Ayrıca Thornton, uzun yıllar ülkede yaşamasının getirdiği cesaret ile Eton ve Pouqueville’nin seyahatnamelerini eleştirir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 59 » Nadir Kitap

MARCELLE TINAYRE - NOTES D’UNE VOYAGEUSE EN TURQUIE

Calmann-Levy, Paris, 1910, 6. baskı. 394 s., 19x12 cm. Ebrulu karton kapaklı, sırtı yeşil bez cildinde.

DÖNEMİNİN EN ÜNLÜ FEMİNİST YAZARLARINDAN MARCELLE TINAYRE’NİN JÖN TÜRK DEVRİMİ’NDE TÜRKİYE’DE GEÇİRDİĞİ 3 AYIN GÜNCESİ...

Marcelle Tinayre (1870-1948) döneminde feminist romanları ile ünlenmiş bir yazardır. 1908’de “Légion d’Honneur” madalyasını, onun gibi bir feministin böyle bir askeri nişanı takmayacağı gerekçesiyle reddetmiş ve hemen ardından Jön Türk Devrimi’nde Türkiye’ye gitmeye karar vermiştir. Sultan II. Abdülhamid’in tahttan indirileceği Jön Türk Devrimi’ne yakından tanıklık eden Tinayre değişen Türk toplumunu bu romanında anlatmaktadır. Haremleri, hastaneleri, okulları ziyaret eden ve düğünlere katılan yazar kedine has bir sadelik ve doğallıkla kaleme aldığı kitabında, toplumdaki Türk kadınının durumunu ön plana çıkartmaktadır. Tinayre yaptığı ziyaretlerde kadınlarla kurduğu yakınlık neticesinde, padişahın düşüşü ile Türk kadını için yeni bir kurtuluş çağı açılacağına dair umutlarını dile getirmiştir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 60 » Nadir Kitap

JAMES WILSON PIERCE (Editör) -STORY OF TURKEY AND ARMENIA

İlk baskı. R. H. Woodward, Baltimore, 1896. 500 s., 21x14 cm. 64 levha (resim ve fotoğraf). Yayıncısının resim baskılı dekoratif cildinde. Çok iyi kondisyonda.

ERMENİLERİN 1914 OLAYLARINA KAYNAK OLARAK KULLANDIKLARI KİTAPLARDAN BİRİ...

AMERİKAN KIZILHAÇI’NIN KURUCUSU VE İSTANBUL’DA İLK AMERİKAN ULUSLARLARARASI KIZILHAÇ MERKEZİNİ KURAN CLARA BARTON’UN GÖZÜNDEN OSMANLI’DA ERMENİ OLAYLARI...

Doğu Anadolu’da Rusların kışkırtmalarıyla, 19. yüzyılın ikinci yarısı Doğu Anadolu’da Türkler ve Ermeniler arasında çatışmalarla geçmiştir. Pierce bu kitabı Osmanlı’da Doğu Sorunu olarak anılan bu çatışmalar hakkında Amerikalı kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yazmıştır. Kitap Amerikan Kızılhaçı’nı kuran öncü bir Amerikalı hemşire olan Clara Barton’un (1821-1912) görgü tanıklıklarına dayanmaktadır. Barton, hemşirelik eğitimi o zamanlar resmileştirilmediğinden ve hemşirelik okuluna gitmediğinden hemşireliği Amerikan İç Savaşı sırasında kendi kendine öğrenmiştir. 1897’de Osmanlı’da Ermeni çatışmaları sırasında İstanbul’a gelmiş ve II. Abdülhamid ile uzun görüşmelerin ardından Türkiye’nin başşehrinde ilk Amerikan Uluslararası Kızılhaç merkezini açmıştır. Barton, 1896 baharında Ermenilerin yoğun olduğu Doğu vilayetlerine çeşitli seyahatler yapmıştır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 61 » Nadir Kitap

M. VARTAN MALCOM - THE ARMENIANS IN AMERICA

The Pilgrim Press, Boston, 1919. 142 s., 19x13 cm. 24 levha fotoğraf. Yayıncısının kapağı. Resim baskılı bez cildinde. Çok iyi kondisyonda.

20. YÜZYILIN BAŞINDA ANADOLU’DAN AMERİKAYA YERLEŞEN ERMENİLER HAKKINDA İLGİNÇ BİR KİTAP...

OSMANLI’DA DOĞU SORUNU SIRASINDA AMERİKA’YA YERLEŞEN ANADOLU ERMENİLERİNİN AMERİKAN TOPLUMUNA UYUM SÜRECİ, ÖRGÜTLENMELERİ VE SİYASET ALANINDA GİRİŞİMLERİ...

1895 ile 1917 yılları arasında Osmanlı’da Ermeni Sorunu sırasında ciddi sayıda Anadolu Ermenisi Amerika’ya gitmiştir. Ermeni yazar kitabında, göç sebepleri ve sonuçlarını irdelemekte ve göç eden Ermenilerin Amerikan toplumuna uyum sağlama çabaları, yaşam şartları, eğitim ve iş, lobi örgütlenmeleri, yayıncılık ve siyaset alanlarındaki girişimlerini anlatmaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 62 » Nadir Kitap

HALİDE EDİB - TURKEY FACES WEST

Yale University Press, New Haven, 1930. 273 s., 21x14 cm. Biri ön sayfasında yer alan Atatürk fotoğrafı olan 7 fotoğraf. Yayıncısının kırmızı bez cildinde.

DOĞU BATI İKİLEMİ İÇİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ...

ESER, HALİDE EDİB’İN AMERİKA’DA WILLIAMSTOWN SİYASET ENSTİTÜSÜ’NDE VERDİĞİ DERSLERDEN DERLENMİŞ...

Tam adı “Turkey Faces West A Turkish View Of Recent Changes And Their Origin” olan eser, Halide Edib’in 1930 yılında Amerika’da Williamstown Siyaset Enstitüsü’nde verdiği derslerin kitap haline getirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Türk kültürü üzerine bilgiler veren yazar, Türklere yönelik ön yargıları ve yanlış anlaşılmaları düzeltmeye çalışırken kitap boyunca Türklerin Osmanlı İmparatorluğu öncesi ne kadar laik, kadın erkek eşitliği bulunan bir toplum olduğunu ve Batılılaşmaya açık olduğunu kanıtlamaya çalışmaktadır. Aynı zamanda Halide Edib’in Türkiye hakkındaki politik görüşlerini içeren eser Doğu ve Batı ikilemi içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini tartışmaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 63 » Nadir Kitap

ANNA BOWMAN DODD - IN THE PALACES OF THE SULTAN

Dodd, Mead and Company New York, 1903. 492 s., 24x17 cm. 8 levha tam sayfa ve 67 metin içi fotoğraf. Yayıncısının varak baskı kapağında tuğra, sırtında ay yıldızlı orijinal şık bez cildinde. Çok iyi kondisyonda…

BİR AMERİKALI KADIN YAZARIN GÖZÜYLE SULTAN II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ İSTANBUL'U

SON DERECE CANLI ÜSLUPLA YAZILMIŞ BİR ESER... 1901 YILINDA DÖNEMİN AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ İLE İSTANBUL’A BİR YOLCULUK YAPMIŞ VE SULTAN II. ABDÜLHAMİD TARAFINDAN YILDIZ SARAYI’NDA AĞIRLANMIŞ SEYAHAT YAZARI VE GAZETECİ ANNA BOWMAN DODD, SULTAN II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ’NDE İSTANBUL, İSTANBUL’DA YAŞAM VE SARAY HAKKINDA HATIRALARINI YAZMIŞTIR.

Anna Bowman Dodd (1855—1929) seyahat yazarı ve gazetecidir. Dönemin Amerikan Büyükelçisi General Horace Porter ile İstanbul’a bir yolculuk yapmış ve 1901 yılında II. Abdülhamid tarafından Yıldız Sarayı’nda ağırlanmıştır. Dodd şehri ve halkı detayları ile incelemiş, Türkiye’de modernleşmenin getirdiği değişiklikleri içeren dokümanlarla yakından ilgilenmiştir. Aynı zamanda Türk kadınlarının haklarını, haremleri ve evlilikleri, ev yönetimini, eğitimi, köleliği, sultanın saltanatını ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde yaşanan milliyetçi hareketleri gözlemleyip kaleme almıştır. Bu kitap, yazarın İstanbul ve özel olarak Yıldız Sarayı ile ilgili hatıralarını içermektedir. Osmanlı Başkenti’nde geçirmiş olduğu günleri son derece canlı bir üslupla anlatmaktadır. Türkiye’de kadın hakları, kölelik ve köleler, harem yaşantısı, Tophane, saltanat kayıkları, dervişler, Ayasofya, Pera, Galata, Üsküdar, Bursa, İslam dini, Türk reformları gibi konuları ele alan yazarın ilginç gözlemleri arasında Sultan ll. Abdülhamid’in sarayda diplomatları kabul töreni, Yıldız Sarayı tiyatrosunda yapılan özel gösteri, Galata Mevlevihanesi’ndeki sema töreni yer almaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 64 » Nadir Kitap

CHARLES DE FERRIOL (Gravürler; JEAN-BAPTISTE VANMOUR) – RECUEIL DE CENT ESTAMPES REPRESENTANT DIFFERENTES NATIONS DU LEVANT

Chez Le Hay, Chez Duchange avec privilege du roi, Paris, 1714. 50x33 cm, 98 tam sayfa gravür (3’ü katlanır 4 gravür eksik). Sırtı deri sert kapak cildinde. Sırtı profesyonel tamirli, kitabın arka bölümündeki sayfalarda üst kısımlar su lekeli. Atabey 429; Blackmer 591; Colas 1819-20; Brunet III, 947-8; Cohen-de Ricci 392l; Lipperheide 413, 414.

ÇOK NADİR... 308 YILLIK BOL GRAVÜRLÜ BİR BAŞYAPIT...

FERRIOL, OSMANLI’NIN EN GÖSTERİŞLİ ZAMANI “LALE DEVRİ” OSMANLI YAŞAMINI DETAYLI VE CANLI ANLATIMIYLA GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR...

AVRUPA’YI UZUN YILLAR ETKİSİ ALTINA ALAN “TURQUERIE” MODASINA ÖNCÜLÜK EDEN ŞAHESER...

18. YÜZYILIN İLK YARISININ EN MEŞHUR ORYANTALİST RESSAMI FLAMAN JEAN-BAPTISTE VANMOUR’UN ÇİZİMİ 98 TAM SAYFA OSMANLI GRAVÜRÜ...

1699’DA ARİSTOKRAT VE POLİTİKACI FERRİOL VE MAİYETİNDE VANMOUR İSTANBUL’A GELMİŞ, FERRİOL OSMANLI TOPLUMUNU AYRINTILARI GÖZLEMLEMİŞ, VANMOUR İSE “LALE DEVRİ” İSTANBUL'UNU, ELÇİ TÖRENLERİNDEN BİREYLERİN KIYAFETİNE KADAR RESMETMİŞTİR.

SATIŞA SUNULAN NÜSHA FERRİOL’UN KALEME ALDIĞI METNİ VE 98 VANMOUR ÇİZİMİ GRAVÜR İÇEREN 1714 TARİHLİ İKİNCİ BASKIDIR.

BU ESERİN YAYIMLANMASIYLA BÜYÜK BİR ÜNE KAVUŞAN VANMOUR, FRANSIZ KRALI XIV. LOUIS TARAFINDAN “KRAL’IN DOĞUDA’Kİ ÖZEL RESSAMI” UNVANINI ALMIŞTIR.

BU KİTAPTA YER ALAN GRAVÜRLERİN ORİJİNAL ÇİZİMLERİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ AMSTERDAM RIJKSMUSEUM’DA YER ALMAKTADIR.

Jean-Baptiste Vanmour (1671-1737), günlük yaşam resimleri, portreleri ve tarihsel olayları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressamdır. Çalışmaları aristokrat ve politikacı Marques Charles de Ferriol’un dikkatini çektiğinde; ressam Jacques-Albert Gerin’in atölyesinde güzel sanatlar okuyan Vanmour, 1699’da Ferriol’un maiyetinde İstanbul’a gelmiş, Osmanlı elçi kabul törenlerini ve Lale Devri İstanbul’unu bütün ayrıntılarıyla resmetmiştir. Vanmour, sadece Osmanlı’nın günlük yaşamını değil, aynı zamanda saray ve askeri yaşamını ve bu sınıflara ait bireylerin giydiği kıyafetleri resmeden ilk ressamlardan olmuştur. Özellikle Osmanlı Devleti’nde Lale Devri’nin tanığı olan Vanmour, Osmanlı’nın en gösterişli zamanını resmedebilmiş ve Osmanlı’nın kıyafetlerini ve günlük yaşamını tüm incelikleri ile işlemiştir. Ferriol ülkesine döndükten sonra bu resimleri gravür olarak bastırmış ve hazırladığı bu gravürlü albüm ilk olarak 1712-1713 yıllarında Le Hay tarafından yayımlanmıştır. Doğu’dan gelen kostümleri ve etnik kökenleri tasvir eden 98 gravür içeren bu baskı, Batı Avrupa’da geniş çapta popüler olmuş ve farklı dillere çevrilmiştir. Vanmour’un albümü, Avrupa’da uzun yıllar etkisi altına alan “Turquerie” modasına öncülük etmesi ve Osmanlı yaşamını tüm canlılığı ile gözler önüne sermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Batılıların Osmanlı toplumunu tüm ayrıntıları ile tanıması için hazırlanan bu esere Ferriol’un detaylı anlatımının eşlik etmesi nedeniyle eser aynı zamanda devlet kültürünü ve devlet içerisindeki hiyerarşiyi belgelemek adına kullanılmıştır. Ağırlıklı olarak memurları, çeşitli etnik gruplara mensup kişileri, tüccarları, seyyar tüccarları; haremden, bir Türk düğününden ve cenazeden sahneleri resmeden Vanmour aynı zamanda kadınları hem kamusal hem de özel alanlarda temsil eden sahneleri betimlemektedir. Eserin yayımlanmasının hemen ardından büyük bir üne kavuşan Vanmour Fransız Kralı XIV. Louis tarafından “Kral’ın Doğuda’ki özel ressamı” unvanını almıştır. Bu albümde yer alan Vanmour çizimlerinin çoğu, bugün Amsterdam Rijksmuseum’da yer almaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 65 » Nadir Kitap

CHARLES WILLIAM CHADWICK OMAN – THE STORY OF THE NATIONS – THE BYZANTINE EMPIRE

İlk baskı. T. Fisher Unwin, London, 1892. 394 ss., 20x13 cm, 44 fotoğraf ve çizim. Yaldız yazılı, kapağında Bizans ikonografisi basılı
yayıncısının dekoratif bez cildinde.

GÖRKEMİNDEN ÇÖKÜŞÜNE BİZANS İMPARATORLUĞU...

SELÇUKLU VE OSMANLI BASKISI...

SATIŞA SUNULAN KİTAP, “THE STORY OF THE NATIONS” ADLI 30 CİLTTEN OLUŞAN SERİNİN BİZANS İMPARATORLUĞU’NA DAİR OLAN CİLDİDİR...

Sir Charles Oman (1860-1946) Oxford’ta öğrenim görmüş, Parlamento üyeliği yapmış İngiliz askeri tarihçisidir. Ortaçağ savaşlarına dair tarihçiler tarafından bırakılmış eksik ve parçalanmış bilgileri daha önce görülmemiş bir titizlikle derlemiş ve toparlamış olmasıyla tanınmaktadır. Oman kitabında fotoğra ar ve çizimler eşliğinde görkeminden çöküşüne Bizans İmparatorluğunu anlatıyor, Bizans’ın Selçuklu ve Osmanlı’lardan gördüğü baskıyı irdeliyor, ve Bizans İmparatorluğu’nun gelenekleri, kültürü, dili ve dini hakkında tam bir fikir veriyor. Yazar Bizans’ın en büyük başarıları arasında, Ortaçağ Avrupa’sının oluşumuna katkısını, Ortodoksluğu şekillendirmedeki ve klasik bilginin aktarımındaki önemli rolünü vurgulamaktadır. Müzayedede satışa sunulan kitap, “The Story of the Nations” adlı 30 ciltten oluşan serinin Bizans İmparatorluğu’na dair olan cildidir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 66 » Nadir Kitap

AUGUSTE-FRANÇOIS MAUNOURY – GRAMMAIRE DE LA LANGUE GRECQUE

Librairie Ch. Delagrave, Paris, 1897, revize son baskı. 148 ss., 22.5 x 14 cm. Sert karton kapaklı cildinde, haliyle.

TANINMIŞ FRANSIZ HELENİST KATOLİK PAPAZ AUGUSTE FRANÇOIS MAUNOURY TARAFINDAN YAZILMIŞ “RUM DİLİ GRAMERİ”NİN VEFATINDAN BİR SENE EVVEL REVİZE EDİLMİŞ SON BASKISI...

İSTANBUL AZINLIK KÜLTÜRÜ İÇİNDE GREK LİSANI ÖNEMLİ BİR YER TUTTUĞUNDAN 19. YY PARİS BASKISI GREK DİLİ GRAMERİ DÖNEMİN DİL VE KİTABİYAT TARİHİ AÇISINDAN NOSTALJİK ÖNEM TAŞIMAKTADIR.

August François Maunoury 1811 – 1898 seneleri arasında yaşamış Fransız Katolik bir papazdır. Kendisi aynı zamanda bir Helenist ve yorumculuğuyla da nam salmış bir profesördür. Teolojiye dair çalışmalarının ardından Séez’e geliyor ve papazlık kariyerinin tamamını burada geçiriyor. 1852’ye kadar büyük bir başarıyla klasikleri öğretiyor ve bunun sonucunda retorik profesörlüğü unvanına sahip oluyor, 22 sene boyunca da bu görevine devam ediyor. Séez’deki kilisede papazlık yaptığı esnada Rumca semineri veriyor ve tekniği bir anlamda çığır açıyor: Klasik yöntemler dışında bir eğitim sunuyor ve ezber gibi alışılagelmiş ancak çok da verimli sayılamayacak tekniklere yer vermiyor. Aynı zamanda insan değişkenini öğreti yöntemlerine dahil etmesi de başarısını perçinleyen faktörlerden biri olarak kaydediliyor. Satışa sunulan nüsha, Grammaire de la Langue Grecque kitabının yazarın vefatından bir sene önce kendisi tarafından revize edilmiş 1897 tarihli son baskısı olduğundan Maunoury’nin o zamana kadarki birikiminin ve ustalığının son kaydı olarak değerlendirilebilir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 67 » Nadir Kitap

CHARLES NICOLAS SIGISBERT SONNINI DE MANONCOURT – VOYAGE EN GRECE ET EN TURQUIE, FAIT PAR ORDRE DE LOUIS XVI

İlk baskı. Chez F. Buisson, Paris, 1801. 20x13 cm, 2 cilt. 1. cilt; 460 s., 2. cilt 460 s. Ön bölümde yazarın el yazısı mektubu yer alıyor. Sırtı yaldız süslemeli tümüyle deri cildinde. Kitabın cilt ve sayfaları çok iyi kondisyonda, ancak 6 gravür ve 1 katlanır harita eksik. Atabey 1156, Weber 581.

KOLEKSİYON DEĞERİ YÜKSEK BİR NÜSHA...

SATIŞA SUNULAN NÜSHA YAZAR SONNINI’NİN ‘MADAME VEUVE ANDRÉ’YE TEŞEKKÜR' OLARAK YOLLADIĞI YALDIZ SÜSLEMELİ TÜMÜYLE DERİ İKİ CİLT KİTAP...

KİTABIN ÖN BÖLÜMÜNDE SONNINI’NİN ‘MADAME VEUVE ANDRÉ’YE YOL GÖSTERİCİLİĞİ İÇİN KİTAPLA BİRLİKTE 11 KASIM 1802 TARİHLİ EL YAZISI MEKTUBU YER ALMAKTADIR...

FRANSIZ SOYLUSU DOĞA BİLİMCİ SONNINI’NIN MISIR’DAN, BATI ANADOLU VE EGE ADALARI ÜZERİNDEN MAKEDONYA’YA KADAR UZANAN YOLCULUĞUNUN SEYAHATNAMESİ...

YAZAR İZMİR VE YÖRESİNDE İNSANLARIN YAŞAYIŞLARI, ÖRF VE ADETLERİ, KADINLARIN DURUMU, TİCARETİ, DOĞA VE BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ HAKKINDA GÖZLEMLERİNİ AKTARIRKEN OSMANLI YÖNETİMİNİ ELEŞTİRİR...

Fransız asıllı soylu bir doğa bilimcisi olan Charles Nicolas Sigisbert Sonnini de Manoncourt’un (1751-1812) asıl mesleği avukatlıktır fakat seyahatlere olan tutkusundan dolayı avukatlığı bırakıp askeri bir kariyer izler. Bilinmedik topraklarda yaptığı topoğrafik ve keşif faaliyetlerinin neticesinde Peru ile Arjantin sınırlarına yakın bir yerde kendi adını taşıyan bir kanal açılmıştır. Askeri görev ile gittiği yerlerden yanında nadir bir kuş koleksiyonu ile Fransa’ya döndükten sonra 1777 yılında Kral XVI. Louis’inin kararıyla ünlü Fransız subay Baron de Tott ile birlikte Afrika’ya bir keşif yolculuğu yapar. Ancak Sonnini arkeolojik yerleri gezmek için Mısır’da kalır ve daha sonra Ege Adalarını, Girit, Peloponez, Orta Yunanistan ve Makedonya’yı ziyaret eder. Baron de Tott’la çıktığı gezinin ikinci bölümünü anlatan bu seyahatname kırk bölümden oluşmaktadır. Sonnini kitabında Mısır’la Yunanistan’ı karşılaştırır, Osmanlı yönetimini eleştirir, halkın yaşayış ve âdetleri hakkında gözlemler yapar. İzmir ve yöresini; insanların yaşayışları, düğün, cenaze gibi törenleri, örf ve âdetleri, ticaretleri, kadınların durumu, doğası, bitki örtüsü, madenleri ve hayvanlarına varıncaya kadar ayrıntılı olarak pek çok konuyu ayrı ayrı inceler ve canlı üslubuyla kaleme alır. Özellikle gezdiği yerlerdeki insanların karakterlerini gözlemler ve kaleme aldığı seyahatnamesinde bunun üstünde önemle durur.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 68 » Nadir Kitap

ALBUM DE SMYRNE

İzmir Belediyesi, 1928. 18x24 cm, 48 s., 61 fotoğraf.

İZMİR BELEDİYESİ’NİN 1928 YILINDA İLK TÜRK VE MÜSLÜMAN FOTOĞRAFÇI OLARAK KABUL EDİLEN, FOTO RESNA OLARAK BİLİNEN BAHATTİN BEDİZ’E HAZIRLATTIĞI “ALBUM DE SMYRNE”

İzmir Belediyesi’nin; 1928 yılında ilk Türk ve Müslüman fotoğrafçı olarak kabul edilen, "Foto Resna" olarak bilinen Bahattin Bediz’e hazırlattığı “Album de Symrne” foto-albümü, İzmir’in sahip olduğu tarihi mekanları, kent kültürünü ve kent belleğini gözler önüne sermektedir. İçinde İzmir Memleket Hastanesi, polis, itfaiyeci, öğrenciler ve İzmir manzaralarının bulunduğu albüm Osmanlıca ve Fransızca açıklamalara sahiptir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 69 » Nadir Kitap

NAZİREHADİ HM - YEMEK DEFTERİ

1926. 20x14 cm, 90 sayfa defter, tümüne yakını el yazılı. Kapağı ay- yıldız baskılı deri kaplı cildinde

CUMHURİYET DÖNEMİ BAŞLARINDA EL YAZMASI YEMEK DEFTERİ...

Erken Cumhuriyet’te 1926 yılında Nazirehadi adında bir meraklı tarafından kaleme alınan bu yazma; çorbalardan başlayıp köfteler, yumurta ve makarna tari eri, pasta tari eri gibi bir çok yemek tarifini barındırırken, kolay bir üslup ile anlatılmıştır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 70 » Nadir Kitap

CAPT. CHARLES COLVILLE FRANKLAND - TRAVELS TO AND FROM CONSTANTINOPLE, IN THE YEARS 1827 AND 1828

İlk baskı. Henry Colburn, Londra, 1829. 2 cilt, 1. cilt; 373 s., 2. cilt; 308 s., 22x13 cm. 5 adet katlanır harita ve gravür, 2’si renkli 28 tam sayfa gravür ve 7 metin içi gravür. 2. ciltin bazı sayfaların alt köşelerinde herhangi yazıya veya resme sirayet etmeyen kopuklar mevcut. Sırtı ve kapakları parşömen, ebru kapaklı, döneminin cildinde. Atabey 460, Blackmer 628, Abbey (Travel) 26.

1828 TARİHLI, HENRY COLBURN’ÜN VİYANA’DAN YOLA ÇIKIP İSTANBUL VE OSMANLI TOPRAKLARINDAKİ YOLCULUĞUNUN BOL GRAVÜRLÜ MEŞHUR SEYAHATNAMESİ...

1829 TARİHLİ İLK BASKI...

2’Sİ RENKLİ 28 TAM SAYFA VE KATLANIR GRAVÜR, 4 TAM SAYFA VE KATLANIR HARİTA... GRAVÜRLERİN BİR BÖLÜMÜ YAZARIN KENDİ ÇİZİMLERİNDEN ÜRETİLMİŞ...

KİTABIN SONUNA ARAPÇA BİR SÖZLÜK EKLENMİŞ...

İngiliz asıllı amiral Charles Colville Frankland (1792-1876) henüz deniz üsteğmeniyken, 1827 yılında Viyana’dan Güneydoğu Avrupa ve Doğu’ya 15 ay süren bir seyahat yapıp dönüşünden hemen sonra seyahatnamesini yayınlar. Günlük biçiminde yazılmış olan yapıtında Viyana’dan yola çıkıp Macaristan, Transilvanya, E ak ve Bulgaristan’dan geçerek İstanbul’a kadar yaptığı güzergâh anlatılıyor. Frankland İstanbul’da tarihî anıtları ve çevrede görülmeye değer yerleri ziyaret eder. Dönüş yolculuğunda Çanakkale Boğazı'nı geçer ve Truva bölgesi içinden geçerek İzmir’e varır. İzmir’den Nafplion (Anabolu) ve Atina’ya gider. Egina ve Poros Adalarını ziyaret eder. Ardından Kıbrıs, Suriye ve İskenderiye’ye seyahat eder, dönüşteyse Malta’dan geçip İtalya’ya ve nihayet Viyana’ya varır. Vakayinamesi yazarın kendi çizimlerine dayanan gravürlerle tamamlanmış olup kitabın sonunda bir Arapça sözlük bölümü ve 1. cildin içinde Viyana’dan İstanbul’a kadar yolculuğun duraklarını kaydeden bir yol göstergesi yer almaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 71 » Nadir Kitap

CHARLES DE MOÜY – LETTRES DU BOSPHORE; BUCAREST – CONSTANTINOPLE - ATHENES

E. Plon et Cie, Imprimeurs - Éditeurs, Paris, 1879. 18x11,5 cm, 326 s. 8 tam sayfa tahta klişe gravür. Ebru desenli sert kapaklı cildinde. İyi durumda.

BİR OSMANLI VE İSTANBUL SEMPATİZANI FRANSIZ DİPLOMAT GÖZÜYLE İSTANBUL...

1875-78 OSMANLI-RUS SAVAŞI SIRASINDA GİZLİ BİR GÖREVLE İSTANBUL’A GELEN FRANSIZ DİPLOMAT CHARLES DE MOÜY BU ESERİNDE BAŞLIĞININ AKSİNE NEREDEYSE KİTABIN TAMAMINI SEVEREK YAŞADIĞI VE BÜYÜK SEMPATİ DUYDUĞU İSTANBUL’A AYIRMIŞTIR...

MOUY KİTABINDA İSTANBUL’UN GÜZELLİKLERİ, SARAYLARI, ANITLARI, CAMİLERİ, BİZANS KALINTILARI, SEMTLERİNİN YANI SIRA OSMANLI DEVLET DÜZENİ, SİYASAL İLİŞKİLER VE DOĞU KÜLTÜRÜ HAKKINDA İNCELEMELERE YER VERMİŞTİR...

Fransız aristokrat Charles de Mouy (1834 – 1922) edebiyatçı, edebiyat eleştirmeni, Dış İşleri Bakanlığı’nda siyasi işler editörü ve ilk büyükelçilik sekreteridir. 1875 – 1878 yılları arasında 93 Harbi adıyla da bilinen Osmanlı - Rus Savaşı’nın devam ettiği dönemlerde Boğazlar Sorunu olduğu tahmin edilen gizli bir görev sebebiyle İstanbul’da bulunmuştur. İstanbul’daki görevinin ardından Berlin Kongresi’nde sekreterlik, Yunanistan’da bakanlık ve İtalya’da büyükelçilik görevlerinde de bulunmuştur. Müzayedede satışa sunulan eser, Mouy’un İstanbul, Bükreş ve Atina’da geçirdiği yılları konu almaktadır. Yazar, eserinin İstanbul’dan bahseden kısımlarında şehrin güzelliklerinin yanı sıra dönemin siyasal ilişkilerinden ve doğu kültürünün detaylarından da bahsetmektedir. Galata, Pera, İstanbul’un tarihi anıtları, Bizans kalıntıları, camiler, Kapalıçarşı, Marmara Adaları, İstanbul Boğazı, saraylar, Haliç ve tatlı sular, Üsküdar ve Adalar ve Boğaziçi gibi başlıklar altında İstanbul’u inceleyen yazar Osmanlı’nın devlet düzenine dair incelemelerine de yer vermektedir. Osmanlı’yı “yargılanması anlaşılmasından daha zor bir medeniyet” şeklinde tanımlayan Mouy, dönemin Osmanlı’yı eleştirmeyi seçen diğer yazarlarının aksine zor yolu seçerek Osmanlı’yı tanımayı ve anlamayı amaçlamış ve okuyucusuna okumaya alışık olduklarından farklı bir Osmanlı Devleti sunmaya çalışmıştır. Severek yaşadığı İstanbul’u ve büyük sempati duyduğu insanını anlatan yazar eserinde Bizans kalıntılarına ve Osmanlı siyasi örgütlenmesine de özel bir önem vermiştir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 72 » Nadir Kitap

FAİK SABRİ – ORTA ATLAS

Kanaat Kitaphanesi, İstanbul, 1928. 28x22.5 cm, 32 s., Eski Türkçe yazılı renkli haritalar. Karton cildinde. İç sayfaları iyi kondisyonda, karton kapakta soyulmalar mevcut.

DEDELERİMİZİN OKUL ATLASLARINDAN...

HARF DEVRİMİ ÖNCESİ BASILAN SON FAİK SABRİ DURAN “ORTA ATLAS”I

ATLAS’IN KAPAĞI MEŞHUR HATTAT EMİN BARIN TARAFINDAN TASARLANMIŞ...

ADI COĞRAFYA İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ FAİK SABRİ DURAN’IN İLK VE ORTA ÖĞRETİM KİTABI OLARAK OKUTULAN ATLAS'I

İzmir Belediyesi’nin 1928 yılında ilk Türk ve Müslüman fotoğrafçı olarak kabul edilen, Foto Resna olarak bilinen Bahattin Bediz’e hazırlattığı “Album de Symrne” foto-albümü, İzmir’in sahip olduğu tarihi mekanları, kent kültürünü ve kent belleğini gözler önüne sermektedir. İçinde İzmir Memleket Hastanesi, polis, itfaiyeci, öğrenciler ve İzmir manzaralarının bulunduğu albüm Osmanlıca ve Fransızca açıklamalara sahiptir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 73 » Nadir Kitap

LADY MARY WORTLEY MONTAGUE – LETTERS OF LADY MARY WORTLEY MONTAGUE WRITTEN DURING HER TRAVELS IN EUROPE, ASIA AND AFRICA

P. Didot & F. Didot, Paris, 1817. 320 s., 13,7x8,5 cm. Sırtı yaldız yazılı ve motifli tümüyle deri cildinde.

“LALE DEVRİ”NDE İNGİLİZ BÜYÜKELÇİSİ’NİN HANIMI GÖZÜNDEN İSTANBUL’UN GÜZELLİKLERİ, OSMANLI TOPLUMU VE KADINI, MÜSLÜMAN KÜLTÜRÜ VE GELENEKLERİ...

CEP KİTABI BOYUTUNDA TÜMÜYLE DERİ CİLDİNDE ŞİRİN BİR KİTAP...

OSMANLI’NIN EN GÖRKEMLİ DÖNEMİ “LALE DEVRİ”NDE İSTANBUL’DA YAŞAYAN İNGİLİZ BÜYÜKELÇİSİNİN EŞİ LADY MONTAGUE’NÜN İNGİLTERE’YE DÖNDÜĞÜNDE YAKIN ÇEVRESİNE İSTANBUL’U, KADINLARINI, MÜSLÜMAN KÜLTÜRÜNÜ, TOPLUMU VE GELENEKLERİNİ HAYRANLIKLA ANLATTIĞI MEKTUPLARDAN OLUŞAN ESER...

KALDIĞI SÜREDE İYİ DERECEDE TÜRKÇE ÖĞRENEN LADY MONTAGUE KİTABINDA TÜRK ŞİİRİNE DUYDUĞU HAYRANLIKLA KALEME ALDIĞI ŞİİRLERİNE DE YER VERMİŞ...

Lady Mary Wortley Montague, 1716 yılında kocası Edward Wortley Montague’nün İngiltere tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na büyükelçi olarak atanması üzerine İstanbul’a gelmiştir. Sultan III. Ahmed döneminde (1703-1730) geldiği İstanbul’da iki sene kalmış, ilk çocuğunu burada dünyaya getirmiştir. Şehirdeki dönemi Lale Devri’nin (1718-1730) başlangıcına denk gelen Lady Montague bu vesileyle birçok aristokrat hanımla tanışma şansı yakalamış ve 14 ay kaldığı şehirde çok güzel vakit geçirdiğini dile getirmiştir. İstanbul’daki bu dönemini; İstanbul yolunda, İstanbul’da kaldığı dönemde ve İngiltere’ye dönünce yazdığı mektuplarla yakın çevresine anlatmıştır. İstanbul’daki deneyimlerini ve Osmanlı kültür ve toplumuna dair izlenimlerinden bahsettiği bu mektuplar Lady Mar, Alexander Pope ve Abbé Conti gibi kişilere yazılmıştır. Müslüman kültürüne büyük ilgi duyan Lady Montague İstanbul’da geçirdiği dönemde iyi derecede Türkçe öğrenmiş, harem kadınlarıyla kahve içmiş, kültürel eserler toplamış ve çiçek aşısı tedavi yöntemini öğrenmiştir. Osmanlı’daki kadınlar ve onların hayatlarıyla ilgili yazdığı mektuplardan Türk geleneklerine duyduğu yoğun ilgiyi gösteren Lady Montague kendi kişiliğiyle Osmanlı kadınları arasındaki farklılıklar üzerinde de bolca durmuştur. Bu farklılıklar üzerine açık fikirlilikle eğilen ve kültürel farklılıkların etkisini göz ardı etmeyen Lady Montague Avrupa kadını ve Türk kadınının dünya görüşlerini paralel bir şekilde dile getirmiştir. Müzayedede satışa sunulan eser Lady Mary Montague’nün mektuplarının yanı sıra şiirlerini de içermektedir.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 74 » Nadir Kitap

BARBIER DE MEYNARD – LES COLLIERS D’OR ALLOCUTAIONS MORELES DE ZAMAKHSCHAR

İlk Fransızca çeviri. İlk baskı. Imprimerie Nationale, Paris, 1876. 21.5x13 cm, 223 s. Yaldız yazılı ve motifli deri sırtlı, motif baskılı bez
sert kapak cildinde.

OSMANLI İSLAM DİNİ VE DİL ALİMİ ZEMAHŞERİ’NİN DİNİ NASİHATLARINI İÇEREN KİTABININ İLK FRANSIZCA TERCÜMESİ...

OSMANLI MEDRESELERİNDE ESERLERİ OKUTULAN ÜNLÜ İSLAM FİLOZOFU ZEMAHŞERİ’NİN DİNİ NASİHATLARDAN OLUŞAN 100 MAKALESİ’Nİ İÇEREN ÖZGÜN ADI “ETVAK EL-ZEHEB Fİ’L-MEVAİZ VE’L-HUTAB” OLAN ESERİNİN 1876 TARİHLİ İLK FRANSIZCA ÇEVİRİSİ....

Ömer Zemahşeri, 1075-1144 seneleri arasında yaşamış Bağdat ekolünden bir ilim insanıdır. Arap dili ve söz sanatlarıyla ilgilenmiş; irap, lügat, meani, beyan ve tefsir gibi dil ve din ilimlerindeki ustalığıyla tanınmıştır. En ünlü eserlerinden biri olan el-Keşşaf senelerce Osmanlı medreselerinde okutulmuştur, bu Zemahşeri’nin alanında ustalığını kanıtlayan bir detaydır. Arapça'yı sonradan öğrenmiş olmasına rağmen bu durum kendisinin Arapça'da uzmanlaşmasına engel olmamıştır. Özgün fikirleri ve ifade tarzıyla tanınan Zemahşeri, eserlerinde ve öğretilerinde akıl ve varlığa önem vermiştir. 45 yaşında geçirdiği ağır bir hastalıktan sonra olgunlaşması saygınlığını artırmıştır. Kendini ilmine ve öğrencilerine adayan Zemahşeri çok defa bunun kendisine yeterli olduğunu dile getirmiştir. Özgün adı “Etvak el-zeheb fi’l-mevaiz ve’l-hutab” olan bu eserin birçok şerhi bulunmakta ve 100 makaleden oluşmaktadır. Bir nasihat ve vaaz nesri olarak tanımlanabilecek bu kitap edebi sanatlara uygun kaleme alındığından makalat formatındaki eserler arasında öne çıkmaktadır. Satışa sunulan kitap 1876 tarihli ilk Fransızca baskıdır. Çevirisini gerçekleştiren Barbier’ın Arapçadan Fransızcaya tefsirleri ve açıklamaları da makale sonlarında yer almaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 75 » Nadir Kitap

ALPHONSO DE LAMARTINE – HISTOIRE DE LA TURQUIE

8 cilt. Libraire Du Constitutionnel, Paris, 1854 - 1855. 18x11,5 cm. 1. cilt 400 s., 2. cilt 424 s., 3. cilt 420 s., 4. cilt 450 s., 5. cilt 400 s., 6. cilt 446 s., 7. cilt 413 s., 8. cilt 403 s. Sırtları deri sert cilt kapaklarında. Çok iyi kondisyonda, ufak profesyonel tamirler mevcut.

ÜNLÜ “TÜRK DOSTU” SİYASETÇİ VE YAZAR LAMARTINE’NİN MEŞHUR 8 CİLTLİK TÜRK TARİHİ KİTABI...

ÇOK İYİ KONDİSYONDA...

LAMARTINE 8 CİLTLİK ŞAHESERİNDE, HZ. MUHAMMED’DEN VE ARAPLARDAN BAŞLAYARAK TÜRKLERİN ANADOLU’YA GİRİŞİ, SELÇUKLU İMPARATORLUĞU, SELÇUKLULARIN ÇÖKÜŞÜYLE ANADOLU’DA OLUŞAN BEYLİKLER (GERMİYANOĞULLARI, KARESİOĞULLARI, KARAMANLILAR, OSMANOĞULLARI VB.) VE OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞUNDAN II. ABDÜLMECİD DÖNEMİNE KADAR UZANAN KAPSAMLI BIR TÜRK TARİHİ SUNMAKTADIR.

Alphonse de Lamartine (1790-1869) Fransız yazar, şair ve siyasetçidir. Çeşitli tarih kitapları da yazan Lamartine, Fransız İhtilali sonrası Dış İşleri Bakanlığı da yapmıştır. Bir “Türk dostu” olarak anılan Lamartine, Türk tarihi ve Türkiye’ye dair izlenimlerini “Histoire de La Turquie” ve “Voyage en Orient” adlı eserlerinde dile getirmiştir. Bu kitaplarında Osmanlı hakkında övgü dolu satırlara yer vermiş, Doğu’dan ve Doğu kültüründen büyülendiğini dile getirmiştir. 1830 yılında diplomatik görevlerinden istifa etmiş, karısı ve kızıyla tamamı Osmanlı Devleti sınırları içerisinde bulunan Lübnan, Filistin, Suriye ve İstanbul’u kapsayan bir gemi seyahatine çıkmıştır. Bu seyahati sırasında Beyrut’ta kızı Julia’yı kaybetmenin üzüntüsüyle uzun süre şehirden ayrılamamıştır. II. Mahmud döneminde İstanbul’u ziyareti sırasında padişah tarafından iyi karşılanmış ve Namık Paşa ve Halil Rıfat Paşa tarafından refakat edilmiştir. Lamartine’in 1854 yılında kaleme aldığı “Histoire De La Turquie”, 8 cildiyle kapsamlı bir Türkiye tarihi olmasının yanı sıra Avrupa’nın geleceğine ve Doğu-Batı ilişkilerine dair bir öngörü niteliği taşımaktadır. Lamartine 8 ciltlik bu eserinde okuyucuya; Hz. Muhammed’den ve Araplardan başlayarak Türklerin Anadolu’ya girişini, Selçuklu Devleti’ni, Selçukluların çöküşüyle Anadolu’da oluşan beylikleri (Germiyanoğulları, Karesioğulları, Karamanlılar, Osmanoğulları vb.) ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan II. Abdülmecid dönemine kadar uzanan kapsamlı bir Türk tarihi sunmaktadır.

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

önceki
Sayfaya Git: / 4
sonraki