• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

66. ONLINE Müzayede; Nadir Kitap

Lot: 1 » Nadir Kitap

JACQUES JAMES DALLAWAY - CONSTANTINOPLE ANCIENNE & MODERNE ET DESCRIPTION DES COTES ET ISLES DE L’ARCHIPEL ET DE LA TROADE

Chez Denne Jeune, Paris, 1799, İki Cilt; birinci cilt 571 s., ikinci cilt 288 s., 21x12.5 cm. 2 katlanır gravür, 1 katlanır harita, 1 katlanır tablo. Sırtı yaldız desenli ve yazılı tümüyle deri cildinde. Atabey 309.

DALLAWAY’İN 1799 TARİHLİ MEŞHUR İSTANBUL, ÇANAKKALE, EGE VE EGE ADALARI SEYAHATNAMESİ…

ATABEY 309…

18. YÜZYIL SONU İNGİLTERE’NİN İSTANBUL ELÇİLİĞİNE HEKİM VE PAPAZ OLARAK ATANAN DALLAWAY’İN BÜYÜK BÖLÜMÜ İSTANBUL’U İÇEREN, EGE VE ADALARA UZANAN 1799 TARİHLİ MEŞHUR SEYAHATNAME…

James Dallaway (1763-1864), İngiliz topgrafyacı ve yazar. Müzayedemizde satışa sunulan kitabında, 1794 yılında İngiltere’nin İstanbul elçiliğinde hekim ve papaz olarak atanmasının ardından İstanbul’da kaldığı 3 sene boyunca gözlemlerini aktarmıştır. İstanbul’un coğrafi konumundan bahsederek başlayan kitabına Osmanlı’nın politik sistemi ve saray teşkilatı hakkında bilgiler vererek devam etmiştir. Yazar kitabını hazırlarken eski Bizans kaynaklarından, Batılı gezginlerin seyahatnamelerinden ve yerel kaynaklardan faydalanmıştır. İlerleyen kısımlarda ise İstanbul’un selatin camileri, Nuruosmaniye ve Laleli Camii’lerinden ayrıntılı olarak bahsetmesinin yanı sıra, İstanbul’da bulunan Bizans eserlerine de detaylı olarak değinmiştir. Aynı zamanda İstanbul sokakları, kahvehaneleri hakkında da bilgiler vermiş, ardından Rum ve Ermeni Kiliseleri ve azınlık dilleri hakkında görüşlerini kaleme almıştır. Ayrıca, İstanbul hakkında kadı sayımlarında bulunan verilere dayanarak İstanbul’da kaç ev kaç hamam olduğu gibi bilgilerden ve bu veriler doğrultusunda şehrin nüfusuna dair kaçının Türk, Rum, Ermeni, Yahudi ve Frenk olduğu hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir. Yazar yine kadı sayımlarına dayanarak 1782 yangınından önce İstanbul’da bulunan okullar hakkında da bilgiler vermiştir. Kitabın devamında, İstanbul Boğazı’nda bulunan sahil sarayları ve konaklar hakkında kısa bilgilere de yer vermektedir. Son olarak İstanbul dışında ziyaret ettiği Çanakkale, Bursa, İzmir, Manisa, ve Ege Adaları’nda bulunan köylerden, mezarlıklardan ve Truva, Sardes, Efes, Milet gibi antik kentlerden bahsetmektedir. Müzayedemizde satışa sunulan nüsha orijinal adı “Constantinople Ancient and Modern, with Excursions to the Shores and Islands of the Arcipelago and to the Troad” olan eserin Fransızca çevirisidir.

Tahmini Fiyat Aralığı:12.000TL - 18.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 2 » Nadir Kitap

JOSEPH MARIE JOUANNIN (Gravürler; Jules Van Gaver) - TURQUIE

Firmin Didot Freres, Paris, 1840. 462 s., 21,5x1 cm. 96 tam sayfa gravür, bir katlanan harita ve bir çift sayfa harita. Sırtı deri, yaldız yazılı, ebru kapaklı cildinde. Blackmer 889, Atabey 614.

OSMANLI İMPARATORLUĞU BAŞLANGICINDAN II. MAHMUD’A OSMANLI TARİHİ...

OSMANLI TARİHİ HAKKINDA ÖNEMLİ KAYNAK KİTAPLARDAN…

96 ADET TAM SAYFA GRAVÜR VE 1 ÇİFT SAYFA HARİTA…

ATABEY 614, BLACKMER 889 …

JOUANNIN’IN OSMANLI İMPARATORLUĞU ASKERLİK SANATI, ÖRF VE ADETLERİNİ DE İÇEREN MEŞHUR OSMANLI TARİHİ KİTABI… 

1803-1810 yılları arasında İstanbul’da bulunan Fransa Kralı’nın Doğu dilleri tercümanı Jouannin’in (1783-1844) Osmanlı İmparatorluğu’nun başlangıcından II. Mahmud’un saltanatına kadar olan dönemi kapsayan Osmanlı Tarihi, kitabın özellikle gravürleri dikkat çekmektedir. 96 adet gravür Grelot, Barlett, d’Ohsson gibi önemli kaynaklardan alınmıştır. Jouannin Fransa kralının birinci tercümanı ve College Louis le Grand’da direktördür. İstanbul’da bulunan “Ecole des Jeunes de Langues”de okudu. 1803- 1810 arasında Ortodoğu’yu gezdi. 1817-1826 arasında bölgeye ikinci bir gezi daha yaptı. Jouannin’in topladığı materyal Dupre, Tancoigne, Andreossy gibi döneminin yazarlarına kaynak olmuştur. “L’Univers Histoire et Description de Tous les Peuples” dizisi için de yayınlanmıştır. Bu eserin Osmanlı İmparatorluğu Askerlik Sanatı Örf ve Adetleri (İstanbul, 2000) başlığıyla Türkçe çevirisi yayınlanmıştır.

Tahmini Fiyat Aralığı:6.000TL - 9.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 3 » Nadir Kitap

CHARLES SALABERRY – VOYAGE A CONSTANTINOPLE, EN ITALIE ET AUX ILES DE L’ARCHIPEL

İlk baskı. Chez Maradan, Paris, 1799. 331 s., 20,5x13 cm. Sırtı yaldız yazılı ve kabartmalı, dönemin tümüyle deri cildinde. Atabey 607, Weber 625, Blackmer 863.

OSMANLI TOPRAKLARINDA YOLCULUĞU İÇEREN 1799 TARİHLİ BİR DİĞER ÜNLÜ SEYAHATNAME…

ATABEY 607, BLACKMER 863, WEBER 625 …

18. YÜZYIL SONLARINDA AVRUPA VE OSMANLI TOPRAKLARINDA YOLCULUĞA ÇIKAN KANADALI SALABERRY’NİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ ISTANBUL’A AİT SEYAHATNAMESİNDE GEZDİĞİ YERLERDE YAŞADIKLARI VE GÖRDÜKLERİNİ MEKTUPLAR HALİNDE KALEME ALMIŞ …

GEZDİĞİ YERLEDEKİ HALKLARI VE ÖRF VE ADETLERİ KARŞILAŞTIRMASI NEDENİYLE, KİTAP 18. YÜZYIL SONLARINDA OSMANLI VE AVRUPA HALKLARINI ANLAMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK…

Kanadalı yarbay Charles Salaberry (1778 – 1829) İngiliz ordusu için çeşitli görevler yapmıştır. 1790-91 yıllarında Avrupa ve Osmanlı ülkelerini içine alan uzun bir seyahata çıkan Salaberry yaşadıklarını ve gördüklerini mektuplar halinde kaleme almıştır. Müzayedemizde satışa sunualn “Voyage a Constantinople, en Italie et aux Iles de l’Archipel” eseri yazarın 5 Ekim 1790’da Paris’ten yola çıkıp Marsilya’da son bulan 60 mektuptan oluşan seyahatnamesidir. Salaberry bu seyahatinde Belçika’dan Almanya’ya, Viyana’dan Konstantinopolis’e, Çanakkale’den Ege Adalar’ı ve İtalya’ya seyahat etmiştir. Almanya’da kısa bir süre kalan yazar, kaldığı süre boyunca yaşadıkları ile Fransa’da geçirdiği zamanı karşılaştırmış ve ardından Viyana’yı gezmiştir. Viyana’da yaşayan insanların hayatını ve demografik yapısını anlatan yazar aynı zamanda II. Viyana Kuşatması’ndan bahsetmiş ve dönemin Viyana askeri birlikleri hakkında detaylı bilgiler vermiştir. Ocak 1791’de Macaristan ve Romanya üzerinden Konstantinopolis’e yolculuk eden Salaberry, bu yolculuğunda Romanya ve Macaristan halklarının yaşantısını akıcı ve yalın bir üslupla kaleme almıştır. Oldukça uzun bir süreyi Konstantinopolis’te geçiren yazar eserinde, Galata ve Pera’da gördüğü pazarların, çeşmelerin ve camilerin yanı sıra dönemin padişahı III. Selim hakkında da bilgiler vermiştir. Türkler’in yaşam tarzlarını, geleneklerini, karekterlerini, kadınlarını ve saray hayatını anlatan Salaberry bu gözlemlerini aynı zamanda Avrupa halkları ile karşılaştırmıştır. Nisan ayında Çanakkale ve Ege Adaları’nı dolaşan yazar, ardından İtalya’yı gezmiş ve seyahatini Marsilya’da sonlandırmıştır. Gezdiği yerlere ait izlenimlerini, buraların halklarının örf ve adetlerini oldukça detaylı ve bir o kadar da sade bir şekilde kaleme alan Salaberry’in bu eseri 18. yüzyıl sonundaki Osmanlı ve Avrupa’nın halklarını anlamak için oldukça önemli bir kaynaktır.

Tahmini Fiyat Aralığı:12.000TL - 18.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 4 » Nadir Kitap

SHEYKH-ZADA – THE HISTORY OF THE 40 VEZIRS

İlk İngilizce baskı. George Redway, Londra, 1886. 420 s., 20,5x13,5 cm. Sırtı ve kapakları yaldız yazılı yayıncısının dekoratif bez cildinde.

KENDİSİNİ ŞEYH-ZADE OLARAK ADLANDIRAN BİR OSMANLI YAZARI TARAFINDAN NE ZAMAN YAZILDIĞI BİLİNMEYEN ESKİ TÜRKÇE HALK MASALLARI’NIN 1886 TARİHLİ İLK İNGİLİZCE BASKISI…

ÜNLÜ İSKOÇ ORYANTALİST ELIAS JOHN WILKINSON TARAFINDAN INGILIZCEYE ÇEVRİLMİŞ…

Kendisini Şeyh-Zade olarak adlandıran bir Osmanlı yazarı tarafından ilk olarak ne zaman yazıldığı bilinmeyen ”The History of the 40 Vezirs” orijinal olarak eski Türkçe ile yazılmış ve II. Murad’a ithaf edilmiştir. Ünlü İskoç oryantalist Elias John Wilkinson Gibbs tarafından ilk kez 1886 yılında İngilizce’ye çevrilen eser Türk halk masallarından oluşan bir koleksiyondur. Anlatılan hikayeler şu şekildedir; Acem memleketlerinden birinde bir Sultan, karısının ani ölümünden sonra oğlunu büyütür. Padişah ardından başka bir sultanın genç kızı ile evlenir. Şehzade bir gün gördüğü rüyayı hocasına anlatır ve hocası, şehzadenin kırk gün boyunca konuşmamasını ister. Konuşmayan oğlunun bir sıkıntısı olduğunu düşünen padişah oğlunu lalasıyla beraber hanımının yanına gönderir. Laladan olanları öğrenen padişahın hanımı, tüm sarayı boşaltarak şehzadeye olan aşkını itiraf eder fakat şehzade dayanamayıp kadına tokat atar ve padişahın hanımı, şehzadenin kendisine sarkıntılık yaptığını padişaha anlatır. Kırk gün konuşmama uyarısını hatırlayan şehzade konuşmaz ve padişah oğlunu zindana attırır. Ertesi gün, padişah oğlunun öldürülmesini emrederken birinci vezir ortaya çıkarak padişahı kararından vazgeçirir. Böylece kırk gün boyunca vezirler, padişaha anlattığı hikâyelerle şehzadenin öldürülmesini engeller. Kırkıncı günün sonunda şehzadenin hocası ortaya çıkarak şehzadenin neden konuşmadığı padişaha anlatıp şehzadeye konuşabileceğini söyler. Gerçeği öğrenen padişah şölen düzenler ve oğlunu ölümden kurtaran vezirleri ödüllendirir. Eserde vezirlerin anlattığı zaman dilimi sabahken padişahın hanımının akşamdır. Müzayedemizde satışa sunulan nüsha “Kırk Vezir Hikayeleri”nin ilk İngilizce çevirisi olup çeviri Osmanlı şiirleri üzerine yazdığı yazılar ile tanınan Elias John Wilkinson Gibbs’e aittir.

Tahmini Fiyat Aralığı:1.600TL - 2.600TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 5 » Nadir Kitap

PAUL RYCAUT - THE HISTORY OF THE PRESENT STATE OF THE OTTOMAN EMPIRE

3 kitap tek ciltte kitapta. John Starkey, London, 1682. 406 s., 18.5x12 cm. 29 tam sayfa gravür. Döneminin deri cildinde. 341 yıllık bir kitap için iyi bir kondisyonya. Atabey 1068, Weber 328.

341 YILLIK BİR BAŞYAPIT…

OSMANLI KÜTÜPHANESİNİN EN TEMEL KÖŞETAŞLARINDAN… 17. YÜZYILDA YAZILMIŞ, BUGÜN DAHİ OSMANLI TARİHİ ÜZERİNE EN ÖNEMLİ REFERANS KİTAPLARDAN BİRİ…

İYİ KONDİSYONDA… 29 TAM SAYFA GRAVÜR… ATABEY 1068, WEBER 328 …

17. YÜZYILIN EN ÖNEMLİ TARİHÇİLERİNDEN OSMANLI İMPARATORLUĞU UZMANI PAUL RYCAUT’NUN ASIRLARCA BATILILARIN ELLERİNDEN DÜŞÜRMEDİĞİ DÖNEMİNİN EN KAPSAMLI OSMANLI İMPARATORLUĞU TARİHİ KİTABI…

SULTAN IV. MEHMED (AVCI MEHMED) DÖNEMİNDE YAZILMIŞ OSMANLI İMPARATORLUĞU HAKKINDA EN KAPSAMLI VE ETKİLİ KİTAP... 8 YIL İSTANBUL’DA, 11 YIL İZMİR’DE KALAN DÖNEMİN EN ÖNEMLİ İNGİLİZ DİPLOMATLARINDAN PAUL RYCAUT’NUN OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN SİYASİ, DİNİ VE ASKERİ DURUMU HAKKINDA GÖZLEMLERİNİ YAZDIĞI BU ESER, YILLARCA BATILILAR İÇİN EL KİTABI OLMUŞTUR... FARKLI DİLLERDE, FARKLI AVRUPA ÜLKELERİNDE BASILAN KİTABIN 1682 TARİHLİ İNGİLTERE BASKISI...

İngiliz asıllı diplomat ve yazar Paul Rycaut (1628-1700) Londra’ya yerleşmiş bir tüccarın onuncu oğludur. Cambridge Üniversitesi’nde okur, birkaç yıl boyunca Avrupa, Asya ve Afrika’da seyahat eder ve 1661 yılında, İngiltere kralı II. Charles sefaretinde ateşe yazman olarak Sultan IV. Mehmed (Avcı Mehmed) döneminde Osmanlı İmparatorluğu başkentine gelir. Burada kaldığı sekiz yıl zarfında Rycaut, bulunduğu mevkiiden Osmanlı Türklerinin örf ve adet ve dinlerini inceler. Bu arada çeşitli görevlerle iki kez döndüğü Londra’da, ülkesinin Babıali ile imzaladığı barış antlaşması maddelerini içeren “Kapitülasyonlar”ı yayınlar. Rycaut’un diplomasi yetisi ve özellikle Osmanlı hakimiyetindeki deniz sularında gezen İngiliz gemileri için ayrıcalıklar elde etmeyi başarması, kendisinin kısa zamanda İngiltere’nin İzmir’deki başkonsolos görevine atanmasına yol açar. Bu görevde 11 yıl kalır (1667-1678) ve bu süre içinde Rycaut, İngiltere’nin Orta Doğu ile ticarî ilişkilerinde ülkesinin lehine şartlar elde etmeyi başarır. 1685 yılında, 24 yıl boyunca memleketinden uzak kaldıktan sonra diplomatik görevini İrlanda’da sürdürür ve ülke içindeki tüm siyasal çalkantılara karşın siyasi gücünü yitirmemeyi başarır. Doğu Akdeniz’de faaliyet göstermiş İngilizler arasında en önemli kişiliklerden biri olan Rycaut’un Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi, dini ve askeri durumu hakkında gözlemlerini kaleme aldığı “The Present State of the Ottoman Empire” adlı eser; üst üste yeniden basılır ve diğer Avrupa dillerine çevrilir. Kitabın 1661 yılındaki ilk baskısından günümüze ulaşan olmamıştır, Büyük Londra Yangını’nda tümüyle yandığı düşünülmektedir. Rycaut’un Osmanlı Devleti’nin toplumsal kurumları ve tarihine ilişkin kitapları, bir Batılının gözünde muhteşem olan ancak değişik tür inançlar güden bu Doğu İmparatorluğunu tanıyabilmek için yıllarca el kitabı olmuş ve daha sonra yazılmış metinlerin tümünü etkilemiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:35.000TL - 45.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 6 » Nadir Kitap

CHARLES BARTHELEMY - HISTOIRE DE TURQUIE; Depuis Les Temps Plus Recules Jusqu’a Nos Jours

Alfred Mame et Fils, Tours, 1872. 416 s., 21.5x13 cm. Perul kağıtları ile korunmuş 4 levha gravür. Fransa’da akademik ödül olarak düzenlenmiş, ön kapağı yaldız armalı dekoratif bez cildinde.

6. YÜZYIL’DAN 20. YÜZYILIN ORTASINA KADAR TÜRK VE OSMANLI TARİHİ ÜZERİNE EN ÖNEMLİ REFERANS KİTAPLARDAN BİRİ…

HAZRET-İ MUHAMMED DÖNEMİNDEN BAŞLAYARAK SULTAN ABDÜLMECİT DÖNEMİNE KADAR 19. YÜZYILIN EN ÖNEMLİ TARİHÇİLERİNDEN CHARLES BARTHELEMY’NİN KALEMİNDEN TÜRK VE OSMANLI TARİHİ…

Charles Barthélemy (1825-1888), İngiltere ve Rusya gibi 19. yüzyıl tarihinde özel bir konumda bulunan ülkelerin tarihlerini yazan döneminin en önemli tarihçilerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük bir devlete karşı ilgisiz kalamayan yazar, Hazret-i Muhammed döneminden başlayarak, Abdülmecid dönemine kadar Türk ve Osmanlı tarihini krononolojik olaylar örgüsü içinde anlatan bu kitabı kaleme alır. Eserin batı dillerinde yazılmış Osmanlı Tarihi kitapları arasında seçkin bir yeri vardır. Türklerin ve Osmanlıların başlangıcı ile başlayan kitap 1855 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu tarihini ele almaktadır. Osmanlıların, Bizans’ın küçük bir komşusu olduğu günlerden, büyük bir imparatorluğa dönüşümünü oldukça dikkatli bir biçimde inceleyen Barthelemy, kitabında oldukça dikkat çekici gravürlere yer vermiştir. İstanbul’a giren Fatih ve Haliç’e karadan indirilen gemileri gösteren gravürler detaylarındaki güzellik ile dikkat çekmektedir.

Tahmini Fiyat Aralığı:3.500TL - 5.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 7 » Nadir Kitap

ALFRED COLBECK – A SUMMER’S CRUISE IN THE WATERS OF GREECE, TURKEY, AND RUSSIA

T. Fisher Unwin, Londra, 1887. 416 s., 19x13.5 cm. 1 tam sayfa gravür. Döneminin sırtı ve kapak köşeleri deri, bez kapak cildinde.

İNGİLİZ METODİST YAZAR ALFRED COLBECK’İN DÖNEMİNDE BİRÇOK KİTABA KONU OLMUŞ “DOĞU”YA YOLCULUĞU…

COLBECK’İN EGE KIYILARI VE ADALARI, İSTANBUL, KARADENİZ VE AZAK DENİZİ YOLCULUĞU, İSLAM’IN DOĞUŞU VE YÜKSELİŞİ, YUNAN VE RUS KİLİSELERİ, VE NİHİLİZM HAKKINDA GÖZLEMLERİ VE GÖRÜŞLERİNİ İÇEREN SEYAHATNAME…

Alfred Colbeck (1858-1933) İngiliz Metodist yazardır. Colbeck’in “A Summer’s Cruise in The Waters Of Greece, Turkey, And Russia”ı kaleme aldığı dönemde, Doğu birçok gezi rehberi niteliği taşıyan kitaba konu olmakta ve okurların yoğun ilgisini görmekteydi. Ancak yazar, Doğu’ya olan yolculuğunu döneminin yazarlarından farklı bir bakış açısıyla ele almış, kitabında yolculuğu esnasında bulunduğu Ege Denizi kıyıları ve adaları, Suriye, İstanbul, Karadeniz ve Azak Denizi hakkında gözlemlerinin yer aldığı bölümlerin yanı sıra, Osmanlı halkının karakteri ve politikasının daha iyi anlaşılabilmesi için İslam’ın doğuşu ve yayılması, yapısı ve dini yaşamın ayrıntıları hakkında ve ardından Rus Halkı, Rus-Yunan Kilisesi ve döneminin Rus ulusunun büyük tehdidi “Nihilizm” hakkında bölümlere yer vermiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:2.500TL - 3.500TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 8 » Nadir Kitap

ELIOT WARBURTON – THE CRESCENT AND THE CROSS; ROMANCE AND REALITIES OF EASTERN TRAVEL

Henry Colburn, Londra, 1845. 2 cilt; 1. cilt 418 s., 2. cilt 350 s., 20.5x12.5 cm. 2 tam sayfa künye gravürü ve 13 metin içi gravür. Sırtı yaldız yazılı, kapakları kabartma süslemeli, yaldızlı haç ve hilal görselli dekoratif yayıncısının orijinal bez cildinde. Blackmer 771.

19. YÜZYILIN EN POPÜLER SEYAHATNAMELERİNDEN BİRİ…

18 DEFA BASILMIŞ…

1845 YILI 2. BASKISI… BLACKMER 771 …

İRLANDALI GEZGİN YAZAR ELIOT WARBURTON’IN 19. YÜZYILIN İLK YARISINDA OSMANLI’NIN HÜKMETTİĞİ YUNANİSTAN, ANADOLU, SURİYE, LÜBNAN, FİLİSİTİN VE MISIR’A YOLCULUĞUNUN SOSYAL, DİNİ VE SİYASİ GÖZLEMLERİNİ DE İÇEREN ÜNLÜ DOĞU SEYAHATNAMESİ…

İrlandalı gezgin ve yazar olan Eliot Warburton (1810 – 1852) seyahatname türünde yazdığı yazılarını Dublin Univeristy Magazine’de yayınlamasının ardından derginin editörünün önerisi ile yazılarını kitaba dönüştürmeye karar vermiştir. Ardından Yunanistan, Türkiye, Suriye, Filistin ve Mısır’a yaptığı seyahatleri 1843 yılında “The Crescent and the Cross” adıyla yayınlamıştır. Warburton eserinde Orta Doğu’ya yaptığı yolculuğu sırasındaki maceralarını coşkulu bir biçimde anlatmış, Doğu yaşamı ve karakterine dair bilgileri gravürlerle desteklemektedir. İki ciltten oluşan eser dönemin Osmanlı toprakları olan Yunanistan, Anadolu, Suriye, Lübnan, Filistin ve Mısır hakkında ayrıntılı bilgilere yer vermektedir. Warburton gezisi sırasında karşılaştığı insanlar, yerler ve gelenekler hakkındaki ayrıtılı anlatımlar yaparken bölgedeki Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler arasındaki siyasi ve dini gerilimlere de değinmektedir. Müzayedemizde satışa sunulan eser ikinci baskı olup toplam 18 defa basılmış dönemin en çok satan doğu seyahatnamelerinden biridir.

Tahmini Fiyat Aralığı:6.000TL - 10.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 9 » Nadir Kitap

JOHN MASON NEALE – THEODORA PHRANZA OR THE FALL OF CONSTANTINOPLE

J. Masters, Londra, 1904. 448 s., 19.5x12.5 cm. 4 tam sayfa gravür. Sırtı yaldız yazılı, kapağı yeniçeri askeri görseli ile süslenmiş yayıncısının dekoratif orijinal bez cildinde.

İSTANBUL FETHİ HAKKINDA YAZILMIŞ KURGUSAL BİR ESER… 4 TAM SAYFA GRAVÜR EŞLİĞİNDE…

İngiliz rahip ve ilahiyat yazarı John Mason Neale (1818-1866) Doğu ve Batı’ya ait Ortaçağ yazıları dahil olmak üzere Kutsal Hristiyan metinleri üzerine yaptığı çalışmalar ve çeviriler ile tanınmaktadır. “Theodora Phranza” eseri ilk olarak 1853-54 yıllarında kısa parçalar halinde yayınlanmış 1857 yılında ise tek ciltte toplanarak yayınlanmıştır. Konstantinopolis’in Düşüşü’nü tarihsel bir kurgu ile kaleme alan yazar İstanbul Fethi sırasında ve sonunda geçen anıları, olayları, ve kehanetleri kurgusal bir roman olarak kaleme almıştır. Müzayedemizde satışa sunulan nüsha 1904 baskısı olup İstanbul’un Fethi sırasında geçen 4 tam sayfa gravür ile bezenmiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:1.300TL - 1.800TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 10 » Nadir Kitap

THEOPHILE LAVALLEE (Gravürler; Thomas Allom) – HISTOIRE DE L’EMPIRE OTOMAN

İlk baskı. Garnier Fréres, Paris, 1855. 528 s., 27x17.5 cm. 18 levha çelik baskı gravür. Sırtı deri, varak yazılı ve motif süslü, sayfa kenarları varaklı, pandozit kapaklı lüks cildinde. Orta derecede foxing ve bazı sayfalarda su lekesi haricinde çok iyi kondisyonda bir nüsha. Atabey 681, Blackmer 963.

ALLOM’UN GRAVÜRLERİ İLE BEZENMİŞ, LAVALLEE’NİN OSMANLI TARİHİ BAŞYAPITI…

OSMANLI TARİHİ HAKKINDA ÖNEMLİ KAYNAK KİTAPLARDAN BİRİ…

ATABEY 681, BLACKMER 963 …

LAVALLE’NİN OSMANLI’NIN KURULUŞ, YÜKSELİŞ, DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMLERİNİ AYRINLITILI OLARAK İNCELEDİĞİ THOMAS ALLOM’UN GRAVÜRLERİYLE BEZENMİŞ BİR OSMANLI TARİHİ BAŞYAPITI…

Théophile Lavallée’nin bu kapsamlı tarih çalışması, Batı dünyasında Tanzimat sonrasında Türkiye’ye dair artan ilgiye cevap vermek amacıyla kaleme alınmıştır. Osmanlı tarihi hakkında temel kaynak kitaplardan biridir. Beş bölümden oluşan kitabın ilk iki bölümünde, Osmanlı İmparatorluğu’nun başlangıç dönemleri ve İstanbul’un Fethi’nden önceki olaylara yer veren yazar, üçüncü bölümde İstanbul’un Fethi’nden Karlofça Antlaşması’na kadar, son iki bölümde ise kitabın yazıldığı tarihe kadar gerçekleşen önemli olayları kronolojik olarak incelemektedir. Eser, Thomas Allom’un çizmiş olduğu karakalem resimlerden gravür tekniği ile basılmış, 18 adet çelik baskı gravürle bezenmiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:9.000TL - 14.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 11 » Nadir Kitap

AUGIER GHISLAIN DE BUSBECQ - LEGATIONIS TURC EPISTOLAE IV. EIUSDEM DE RE MILITARI

Monaco, 1620. 541 s., 12.5x7.5 cm. 4 tam sayfa gravür. Dördüncü ve ilk toplu baskı. Dönemin parşömen cildinde. 403 senelik bir kitap için çok iyi kondisyonda. Atabey 171, Blackmer 250.

OSMANLI KÜTÜPHANESİ’NİN KÖŞETAŞLARINDAN BİRİ…

OSMANLI TARİHİ HAKKINDA BAŞLICA KAYNAK KİTAPLARDAN BİRİ… CEP KİTABI EBADINDA 403 SENELİK BİR BAŞYAPIT…

DÖNEMİN ORJİNAL PARŞÖMEN CİLDİNDE… ATABEY 171, BLACKMER 250 …

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİNDE, KUTSAL ROMA CERMEN İMPARATORU I. FERDİNAND’IN İSTANBUL’DA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ YAPMIŞ BUSBECQ’İN OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN SİYASİ, ASKERİ, DİPLOMATİK, TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI HAKKINDA DETAYLI GÖZLEMLERİNİ İÇEREN ”TÜRKİYE SEYAHATNAMESİ”…

OSMANLI TARİHİ HAKKINDA BAŞLICA KAYNAK KİTAPLARDAN BİRİ… CEP KİTABI EBADINDA 403 SENELİK BİR BAŞYAPIT… DÖNEMİN ORJİNAL PARŞÖMEN CİLDİNDE… ATABEY 171, BLACKMER 250 …

Busbecq (1522-1592), Kanuni Sultan Süleyman döneminde Kutsal Roma Cermen İmparatoru I. Ferdinand’ın 1553 ile 1562 yılları arasında İstanbul büyükelçiliğini yapmıştır. Eser, yazarın İstanbul’dan Amasya’ya kadar yaptığı seyahatin bir tasviri olmak üzere Osmanlı hakkında yaptığı gözlemlerini uzun metinler halinde arkadaşı Nicolas Michault’a yazdığı dört mektuptan oluşmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun, siyasi, askeri, diplomatik, toplumsal ve ekonomik yapısı hakkında yazılan bu dört mektup Busbecq’in “Türkiye Seyahatnamesi”ni oluşturmaktadır. İlki 1581, ikincisi 1582 ve tümü 1589 yılında Latince olarak yayınlanmış bu mektuplar, Türk Tarihi’nin kaynak eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Müzayedemizde satışa sunulan nüsha, eserin dördüncü baskısı olmakla beraber dört mektubun tamamını içeren ilk toplu baskısıdır. Eser tarihsel notlar ile birlikte Fransızca’ya çevrilmiş Türklerin kökeni, dönemin Avrupa değerlendirmeleri, Türk hamamları, hastaneleri, Osmanlı kadınının hukuki statüsü hakkında oldukça geniş bir konu yelpazesine sahip olmakla beraber kitabın son kısmı Türklerle nasıl savaşılması gerektiğine dair incelemeleri içermektedir. Yazar, Osmanlı topraklarında kaldığı süre boyunca Anadolu’daki bitki yaşamını da incelemiş ve laleyi Avrupa’ya tanıtan kişi olarak bilinmektedir. Ayrıca Busbecq, İstanbul’daki görevinden sonra bugün hala Viyana’da bulunan “Dioscorides Codex”in de aralarında bulunduğu pek çok değerli el yazmasını yanında götürmüştür.

Tahmini Fiyat Aralığı:25.000TL - 35.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 12 » Nadir Kitap

LOUIS ENAULT - LA MÉDITERRANÉE

İlk baskı. Morizot, Paris, 1863. 538 s., 27x18 cm. 18 tam sayfa gravür ve el boyaması 4 kostüm gravürü. Sırtı deri kaburgalı ve yaldız baskılı, sayfa kenarları varaklı, pandozit kapak cildinde. Blackmer 552.

OSMANLI’NIN HÜKMETTİĞİ TOPRAKLARI İÇEREN GRAVÜRLER EŞLİĞİNDE MUHTEŞEM BİR 19. YÜZYIL AKDENİZ SEYAHATNAMESİ…

BLACKMER 552 …

FRANSIZ GAZETECİ YAZAR LOUIS ENAULT’UN FRANSADA’DAN İTALYA, YUNANİSTAN VE EGE ADALARI ÜZERİNDEN İZMİR, ÇANAKKALE, İSTANBUL VE ANADOLU’YA UZANAN, ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA’YA DEVAM EDEN AKDENİZ YOLCULUĞUNUN SEYAHATNAMESİ….

ROUARGUW KARDEŞLERE AİT 4 RENKLİ KOSTÜM GRAVÜRÜ VE 18 TAM SAYFA MANZARA GRAVÜRLERİ EŞLİĞİNDE…

Paris’te avukatlık eğitimi almış gazeteci, yazar ve çevirmen olan Louis Enault’un (1824-1900) “La Mediterranee” kitabında Akdeniz ve çevresindeki bölgelere yaptığı seyahati konu alır. Yazar Akdeniz’de Fransa ve İtalya kıyılarından başlayan yolculuğunda gezdiği şehirlerin, günlük yaşamını, mimarisini, kostümlerini ve yaşadıklarını anlatmıştır. Enault, eserinde Fransa ve İtalya’nın kıyılarını gezdikten sonra Yunanistan’a geçmiş ardından İzmir, oradan Çanakkale ve sonunda İstanbul’a ulaşmıştır. İstanbul’da camiilerden, pazarlardan, haremlerden, Pera ve Galata’dan bahseden yazar aynı zamanda Ayasofya ve Balat’ı gezmiş ardından Boğaz’ın karşı kıyısına Kadıköy’e geçmiştir. Daha sonra, Trabzona’a geçen yazar seyahatine Lübnan’a kadar devam etmiştir. Yazarın betimleyici ve akıcı anlatımının dışında dönemin ünlü gravürcü Rouargue kardeşlerine ait renkli kostum ve siyah beyaz manzara gravürleri yer almaktadır, bunların içinde renkli “Adana Kostümleri” ve İzmir manzarası bulunmaktadır.

Tahmini Fiyat Aralığı:9.000TL - 14.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 13 » Nadir Kitap

ROBERT WALSH – NARRATIVE OF A JOURNEY FROM CONSTANTINOPLE TO ENGLAND

Frederick Westley and A. H. Davis, Londra, 1829. 19.5x12.4 cm, 445 s. 2 katlanır harita, 1 katlanır Topkapı Sarayı duvarına ait yafta, 5 tam sayfa gravür. Sayfa kenarları ebru baskılı, kapak kenarları ve sırtı yaldız desenli, döneminin tümüyle deri cildinde, mükemmel kondisyonda. Atabey 1313, Blackmer 1764, Droulia 1567.

19. YÜZYIL’IN İLK YARISINDA İSTANBUL HAKKINDA THOMAS ALLOM GRAVÜRLERİ EŞLİĞİNDE EN POPÜLER KİTAPLARDAN BİRİNİ YAZMIŞ OLAN ROBERT WALSH’UN DAHA ÖNCE TARİHLİ BİR DİĞER SIRADIŞI ISTANBUL VE BALKANLAR SEYAHATNAMESİ ŞAHESERİ…

DÖNEMİNİN TÜMÜYLE DERİ CİLDİNDE… MÜKEMMEL KONDİSYONDA…

ATABEY 1313, BLACKMER 1764 …

19. YÜZYILIN İLK YARISINDA İNGİLTERE’NİN İSTANBUL BÜYÜKELÇİLİĞİNE PAPAZ OLARAK ATANMIŞ ROBERT WALSH’UN BÜYÜK BÖLÜMÜ İSTANBUL VE BALKANLARI İÇEREN İSTANBUL’DAN İNGİLTERE’YE YAPTIĞI SEYAHATİN BENZERSİZ ANLATIMI…

2 KATLANIR HARİTA, 1 TOPKAPI SARAYI DUVARINA AİT KATLANIR YAFTA VE 5 TAM SAYFA GRAVÜR EŞLİĞİNDE…

İrlandalı din adamı, tarihçi ve yazar Robert Walsh (1772-1852) dünyanın çeşitli yerlerinde papaz olarak çalışmasının ardından 1820 yılında İstanbul’daki İngiliz Büyükelçiliği’ne papaz olarak atanmıştır. Büyük bölümü İstanbul ve Balkanları içeren eser İstanbul’dan İngiltere’ye yapılan yolculuğun keyifli bir anlatımı olmasının yanı sıra Osmanlı’nın siyasi ve sosyal koşullarına dair önemli bilgiler sunmaktadır. Yazar seyahati esnasında ziyaret ettiği yerlerde yaşadığı deneyimleri ve gözlemleri günlük halinde kaleme almaktadır. Walsh, 2 katlanır harita, 1 Topkapı Sarayı duvarında yer alan katlanır yafta ve 5 tam sayfa gravür eşliğinde bu yerlerin manzaralarını, insanlarını, geleneklerini ve kültürlerini anlatarak yolculuğu hakkında okuyucuya akıcı ve ayrıntılı açıklamalar sunmaktadır. Dönemin tarihsel dokusuna dair ayrıntılı bilgilere de yer veren eser yazım dili bakımından okuyucalara keyifli, eğlenceli ve bilgilendirici bir okuma deneyimi sağlamaktadır. 19. yüzyılın ilk yarısında yayınlana kitapları inceleyen The Eclectic Reviews, Walsh’un eserini “yazarın yolculuğunda karşılaştığı ilginç insanlar ve tavırları hakkında sıradışı bir kitap” olarak nitelendirmiştir. Walsh müzayedede satışa sunulan kitaptan yaklaşık 10 sene sonra kaleme aldığı, Thomas Allom’un gravürleri ile bezenmiş İstanbul hakkında en popüler ve bilinen kitaplardan biri olan “Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor” isimli başeserin de yazarıdır.

Tahmini Fiyat Aralığı:8.500TL - 13.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 14 » Nadir Kitap

RENE AUBERT DE VERTOT – HISTOIRE DES CHEVALIERS HOSPITALIERS DE ST. JAMES DE JERUSALEM

İlk baskı. Chez Rollin, Quillau, Desaint, Paris, 1726. 4 cilt, 1. cilt 696 s., 2. cilt 719 s., 3. cilt 552 s., 4. cilt 428 s., 26x19.5 cm. 71 tam sayfa gravür, 4 katlanır harita ve 1 tam sayfa harita. Dönemin sırtı kaburgalı ve yaldız desenli tümüyle deri cildinde. Brunet V 1149, Graesse VI 288.

ÇOK NADİR İLK BASKI… 71 TAM SAYFA ERKEN DÖNEM GRAVÜR VE 4 ÇOK NADİR KATLANIR HARİTA… ÇOK İYİ KONDİSYONDA… DÖNEMİNİN TÜMÜYLE DERİ CİLTLERİNDE…

KİTAP BASILDIĞI TARİHTEN İTİBAREN HRİSTİYANLIK ALEMİNDE TARTIŞMALARA KONU OLMUŞTUR, ÇEŞİTLİ PAPALAR VE AVRUPALI HÜKÜMDARLAR HAKKINDA OLUMSUZ YORUMLAR İÇERMESİ NEDENİYLE DEFALARCA YASAKLANMIŞ VE TEKRAR BASILMIŞTIR…

TARİKAT GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞTIR… HOSPİTALİER ŞÖVALYELERİ 11. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞ, BUGÜNKÜ MERKEZİ ROMA’DA BULUNAN, 104 ÜLKE İLE DİPLOMATİK İLİŞKİ İÇERİSİNDE OLAN BİR YARDIM KURULUŞU VASFINDA GİZEMİNİ KORUYAN BİR TARİKATTIR.

TARİHİN EN GİZEMLİ TARİKATLARINDAN KUDÜS ST JEAN ŞÖVALYELERİ HAKKINDA 297 YILLIK 4 CİLT’TEN OLUŞAN BİR BAŞYAPIT… AVRUPA, İSLAM VE OSMANLI TARİHİNDE BÜYÜK İZLER BIRAKMIŞ HOSPITALIER ŞOVALYELERİ HAKKINDA EN ETKİLİ KİTAP…

11. YÜZYILDA KURULUŞUNDAN İTİBAREN ANADOLU’DA BİZANSLILAR, AKDENİZ’DE VE KUTSAL TOPRAKLARDA ÖNCE EYYUBİLER, SONRA SELÇUKLULAR DAHA SONRA DA OSMANLILAR İLE DEFALARCA SAVAŞMIŞ, TARİHTE GERÇEKLEŞMİŞ HER HAÇLI SEFERİNE KATILMIŞ, İLK OLARAK KUDÜS SAINT JEAN ŞÖVALYELERİ OLARAK ANILAN, DAHA SONRALARI HOSPITALIER ŞÖVALYELERİ ADINI ALAN, ANCAK OSMANLI KUŞATMALARI ESNASINDA RODOS VE MALTA ADALARINI SAVUNMALARI DOLAYISIYLA RODOS ŞÖVALYELERİ VE MALTA ŞÖVALYELERİ OLARAK DA NAMLANAN TARİHİN İLK KATOLİK TARİKAT ORDUSU HAKKINDA 1726 YILINDA YAYINLANMIŞ EN KAPSAMLI KİTAP… KURULUŞUNDAN 18. YÜZYILIN BAŞINA KADAR ÖNEMLİ HOSPITALIER ŞÖVALYELERİ ÜSTADLARININ TAM SAYFA PORTRELERİNİ İÇEREN 71 ERKEN DÖNEM TAHTA KLİŞE GRAVÜR… 18. YÜZYIL BAŞI NADİR KATLANIR AKDENİZ, KIBRIS, RODOS VE MALTA HARİTALARI… GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞ… HOSPİTALİER ŞÖVALYELERİ 11. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞ, BUGÜNKÜ MERKEZİ ROMA’DA BULUNAN, 104 ÜLKE İLE DİPLOMATİK İLİŞKİ İÇERİSİNDE OLAN BİR YARDIM KURULUŞU VASFINDA GİZEMİNİ KORUYAN BİR TARİKATTIR.

Fransız din adamı ve tarihçi Rene Aubert de Vertot (1655-1735) ilk olarak “Hospitalier Şovalyeleri” olarak bilinen tarikatı konu edindiği eserinde tarikatın ayrıntılı genel tarihini kaleme almaktadır. Hospitalier Şovalyeleri tarihi hakkında yazılmış en etkili kitaplardan biri olma özelliği taşıyan eser, tarikat tarafından görevlendirilen ve daha sonra Vertot’nun çeşitli papalar ve Avrupalı hükümdarlar hakkındaki yorumlarının saygısız bulunması nedeniyle defalarca yasaklanmış ve tekrar basılmıştır. Ünlü Fransız yazar ve filozof Voltaire’in “hoş bir tarihçi ve zarif” olarak tanımladığı Vertot’un eseri yazıldığı tarihten itibaren Hristiyanlık tarhi tartışmalarının da konusu olmuştur. “Hospitalier Şövalyeleri” 11. yüzyılda kurulmuş bir şövalye tarikatı olmakla beraber sonraları kendilerine üs olarak seçtikleri Rodos ve Malta Adaları nedeniyle “Rodos Şovalyeleri” ve “Malta Şovalyeleri” olarak anılmıştır. Tarikat, Kudüs’te St. Jean Kilisesi yakınında bir dinsel dayanışma örgütünce hasta hacıların tedavisi amacıyla işletilen hastanenin gelişimiyle ortaya çıkmış, zamanla gelişmiş ve zenginleşmiştir. Hastanede tedavi gören bazı haçlı şövalyelerin hastaneye bağışta bulunmasının ardından tarikat askeri bir güce sahip olmuş ve tarihin bazı dönemlerinde bağımsız bir devlet olarak güçlü bir ordu ve donanmasıyla Avrupa, İslam ve Osmanlı tarihinde büyük izler bırakmıştır. Tarih boyunca yaşanmış her Haçlı Seferi’ne katılan tarikat 1187 yılında gerçekleşen Hıttin Muharebesi’nde Selahhadin Eyyübi’nin ordusuna yenilmeleri ve Kudüs’ün Eyyübiler tarafından fethedilmesiyle büyük bir yenilgiye uğramalarına rağmen varlıklarını sürdürmüşlerdir. Sonrasında 1291 yılında Haçlılar’ın Akka’da yenilgiye uğramasıyla birlikte Kutsal Topraklar’a yakın olabilmek için önce Kıbrıs ardından Rodos’a yerleşmişlerdir. 1522 yılında Rodos’un Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmesine kadar “Rodos Şovalyeleri” adını alan tarikat adadaki varlığı boyunca Osmanlı ve İslam dünyasına karşı korsanlık gibi faaliyetlerde bulunmuş ve Osmanlı ticaretine zarar vermiştir. Sonrasında Malta Adası’na sığınan tarikat “Malta Şovalyeleri” adını almış Akdeniz’de Türk gemilerine hem taciz saldırılarına devam etmiş, hem de Osmanlı Sarayı’nın harem ağası, İskenderiye ve Kahire Valileri gibi önemli tüccarları da esir almışlarıdır. Ardından Kanuni Sultan Süleyman 1565 yılında Malta’ya sefer düzenlemiş, fakat bu sefer “Malta Şovalyeleri”nin zaferiyle sonuçlanmıştır. Malta Kuşatması’nın Osmanlı aleyhinde sonuçlanması Osmanlı ordusunun yaklaşık 100 yıl süren yenilmezliğinin sona ermesini sağlamış, Avrupa’da moral ve motivasyon artışına sebebiyet vermiştir. Savaş neticesindeki yenilgiye rağmen Akdeniz’deki Türk egemeliği devam etmiştir. 1798 yılında Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın Malta’yı ele geçirmesiyle tarikat merkezini Roma’ya taşımıştır. Tarikat günümüzde Roma’da Katolik bir yardım derneği olarak varlığını sürdürmektedir. Vertot’un eseri tarihin en gizemli tarikatlarından biri olan “Hospitalier Şovalyeleri”nin üstadlarına ait 71 adet tam sayfa portreyle birilkte tarikat hakkında yazılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olarak kabul edilmektedir. Müzayedemizde satışa sunulan eser az rastlanır Akdeniz, Kıbrıs, Rodos ve Malta haritalarını barındırması bakımından oldukça nadir ve koleksiyon değeri yüksek bir nüshadır. Ayrıca pek çok Avrupa diline çevrilmiş olan eser, tarikatın önce Müslümanlar ile olan mücadelesini ardından Osmanlı ile Batılı Devletler’in Akdeniz’deki savaşları, 1522 Rodos Kuşatması, 1565 Malta Kuşatması, Trablus ve Tunus’un fethi gibi pek çok savaşı gözler önüne sermekte ve ayrıntılı bilgilere yer vermektedir.

Tahmini Fiyat Aralığı:80.000TL - 150.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 15 » Nadir Kitap

JACQUES MISLIN – LES SAINTS LIEUX

Jacques Lecoffre et Cie., Paris, 1858. 3 cilt; 1. cilt 595 s., 2. cilt 618 s., 3. cilt 552 s., 24x15,5 cm. 1. Cilt içinde 2 katlanır ve 1 tam sayfa harita, 2. Cilt içinde 5 tam sayfa plan, 3. Cilt içinde 2 tam sayfa harita ve 2 tam sayfa plan. Dönemin sırtı deri kaplı kandozit kapaklı ciltlerinde, kapak köşelerinde aşınma mevcut.

JACQUES MISLIN’IN 19. YÜZYIL ORTASINDA VİYANA’DAN BAŞLAYIP İSTANBUL ÜZERİNDEN KUTSAL TOPRAKLARA YAPTIĞI 3 CİLTLİK ÜNLÜ HAC SEYAHATNAMESİ…

“İBADET VE DUAYI EN İYİ ANLAYAN, HOŞGÖRÜLÜ TEK MİLLET TÜRKLER’DİR HRİSTİYAN DÜŞÜNCESİNİN SAYISIZ VE NEFRET UYANDIRAN DALLARI ARASINDA BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN BU MİLLET GEREKLİDİR.” JACQUES MISLIN

“LES SAINTS LIEUX (KUTSAL YERLER)” BAŞLIKLI KİTABINDA İÇVİÇRELİ İLAHİYATÇI JACQUES MISLIN’IN 1848’DE VİYANA’DAN YOLA ÇIKARAK İSTANBUL, KUDÜS VE KUTSAL TOPRAKLARA YOLCULUĞUNUN 3 CİLTLİK SEYAHATNAMESİNDE EN ÇOK YERİ İSTANBUL VE KUDÜS’E AYIRMIŞTIR…

MISLIN GİTTİĞİ YERLERİN HALKI, KÜLTÜR VE GELENEKLERİNİ AYRINTILI AKTARMAYA ÖZEN GÖSTERMİŞTİR…

EN BİLİNEN HAÇ SEYAHATNAMELERİNDEN OLAN ESER, 19. YÜZYILDA PEK ÇOK FARKLI DİLE ÇEVRİLMİŞTİR… HER CİLDİN SONUNA GEZİLEN BÖLGELERİN KATLANIR VE TAM SAYFA HARİTALARI VE KUTSAL YAPILARIN PLANLARI EKLENMİŞTİR.

İsviçreli ilahiyatçı ve öğretmen Jacob veya Jacques Mislin (1807-1878) 1848 yılında Viyana’dan Budapeşte ve Konstantinopolis üzerinden Kudüs’teki Kutsal Topraklara hac yolculuğu yapmıştır. Seyahatini anlattığı üç ciltlik “Les Saints Lieux” eserinin ilk cildinde Viyana’dan Budapeşte ve Konstantinopolis’ten Tunus’a yaptığı yolculuğu anlatan yazar, Konstantinopolis seyahatine en uzun bölümü ayırmış olup deneyimlerini ve gözlemlerini detaylı bir şekilde anlatmıştır. Konstantinopolis’te Galata, Boğaz, Pera ve Büyükdere’yi gezmiş; anlattıklarında kolera hastalığına, insanların yaşantısına, sokaklara değinmiş ve Ayasofya, Galatasaray Lisesi ve Topkapı Sarayı hakkındaki görüşlerini dile getirmiş. Yazar aynı zamanda Türkler’in kültür ve geleneklerine değinerek Ramazan ayında yapılanlardan ve dervişlerden bahsetmiştir. Ardından Konstantinopolis’te bulunan Yunan Kiliselerini anlatan yazar, yazılarını eski ve modern yazarlardan yaptığı alıntılar ile desteklemiştir. Türkler hakkında “İbadet ve duayı en iyi anlayan, hoşgörülü tek milletin Türk milleti olduğu ve Hristiyan düşüncesinin sayısız ve nefret uyandıran dalları arasında barışın sağlanması için bu milletin gerekli olduğunu” söyleyen yazar Konstantinopolis’in ardından Rodos üzerinden Beyrut’a gitmiştir. Yazar Beyrut’ta yaşayan insanlar hakkında detaylı bilgiler vermiş ve giydikleri kıyafetleri anlatmıştır. Beyrut’tan sonra Tunus ve Yaffa’ya yolculuk yapan Mislin ardından Kudüs’e seyahat etmiştir. İkinci cildini Kudüs’te gezdiği yerlere ve yaşadıklarına ayıran yazar uzun ve ayrıntılı anlatımıyla ticaret, tarım ve elbette din hakkında açıklayıcı bilgiler yazmıştır. Pek çok tarihi bilgiye ve ilginç ayrıntılara değinen Mislin, yazdıklarında İncil’den alıntı yapmaktan kendini alıkoyamamıştır. 3. Ciltte, Kudüs’ün ardından Ölü Deniz ve etrafını gezen yazar dönüş yolculuğunda Nablus ve Nasıra’yı da dolaşarak Beyrut’a gelmiş ve Beyrut’tan Marsilya’ya geçerek yolculuğunu tamamlamıştır. Mislin’in müzayedemizde satışa sunulan hac ve seyahat yazıları İspanyolca, İtalyanca ve Almanca olmak üzere pek çok farklı dile çevrilmiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:7.000TL - 11.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 16 » Nadir Kitap

MRS. ANNIE BRASSEY – SUNSHINE AND THE STORM IN THE EAST

Henry Holt and Company, New York, 1880. 448 s., 21.5x14.5 cm. 9 tam sayfa,100 metin içi gravür ve çizim, 2 katlanan harita. Kapağı resim baskılı yayıncısının original dekoratif bez cildinde, kapak kenarlarında profesyonel tamir mevcut.

İNGİLİZ BARONES LADY BRASSEY’İN “SUNBEAM” İSİMLİ YATIYLA İSTANBUL, EGE VE AKDENİZ KIYILARI VE ADALARINI İÇEREN MEŞHUR DENİZ SEYAHATNAMESİ…

100’DEN FAZLA TAM SAYFA VE METİN İÇİ GRAVÜR EŞLİĞİNDE…

LADY BRASSEY’İN OSMANLI’NIN EGE VE DOĞU AKDENİZ KIYILARI VE ADALARINDA İLGİNÇ GÖZLEMLERİ VE TESPİTLERİNİ, KİŞİLERİN VE YERLERİN EGZOTİK TASVİRLERİNİ BİR GÜNLÜK DÜZENİNDE KALEME ALDIĞI İLGİNÇ SEYAHATNAMESİ…

“Sunbeam” adlı özel yatı ile 1874-1875 ve 1878 yıllarında iki kez Akdeniz’i gezen İngiliz asili seyahat yazarı ve filantropist Barones Brassey, ilk gezisinde İstanbul’u, diğer (1878) gezisinde ise Kıbrıs’ı gezmiş ve gezi izlenimlerini bir günlük düzeninde kaleme alarak bu ilginç seyahatnameyi meydana getirmiştir. Brassey’in bu eserinin, 19 yüzyıl Doğu seyahatnameleri içinde özel bir önemi vardır. Bu önem, gerek Bayan Brassey’in bir kadın olarak göze aldığı zorlu maceralardan, gerekse 1870’li yılların Doğu Akdeniz ve Osmanlı ülkeleri hakkındaki ilginç gözlem ve tespitleri, kişilerin ve yerlerin egzotik tasvirlerinden kaynaklanır. Barones Brassey’in bu kapsamlı deniz seyahatnamesi, bir diğer İngiliz asili Hon. A.Y. Binham tarafından birçok güzel gravür ve illüstrasyon ile zenginleştirilmiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:7.000TL - 10.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 17 » Nadir Kitap

SAMUEL SULLIVAN COX - ARCTIC SUNBEAMS OR FROM BROADWAY TO BOSPHORUS, BY WAY OF THE NORTH CAPE

İlk baskı. G. P. Putnam’s Sons, New York, 1882. 347 s. 20x14 cm, 6 metin içi, 6 tam sayfa gravür. Yayıncısının orijinal, yaldızlı ve resimli kapaklı dekoratif bez cildinde.

19. YÜZYIL SONLARINDA AMERİKA’NIN İSTANBUL SEFİRİ OLARAK GÖREV YAPMIŞ SAMUEL S. COX’UN NEW YORK’TAN BAŞLAYARAK KUZEY KUTBU ÜZERİNDEN İSTANBUL’A UZANAN YOLCULUĞUNUN SEYAHATNAMESİ...

New York, Kuzey Kutbu ve İstanbul güzergahında birçok ülkeyi gezmiş ve gördüklerini en ince ayrıntısına kadar kaleme almış olan Samuel Sullivan Cox (1824 – 1889) Amerikalı bir kongre üyesi ve diplomattır. Mayıs 1885’te dönemin başkanı Cleveland tarafından Osmanlı İmparatorluğu büyükelçiliğine atanmıştır. Yeni görevi sebebiyle 1 Ağustos’ta geldiği İstanbul’da Sultan’ın Dış İşleri Bakanı tarafından karşılanmıştır. Cox, Türkiye’deki faaliyetleri ve Amerika’nın Türkiye’nin iç işlerine müdahale girişimlerindeki rolü dolayısıyla oldukça tartışılan bir isimdir. Cox müzayedede satışa sunulan kitabında, gezdiği yerlerdeki tarih ve kutsal mekanları anlatmakla kalmamış insanların yaşayışlarını, kültürel ve dini geleneklerini de anlatmış ve gözlemlerine de yer vermiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:2.500TL - 3.500TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 18 » Nadir Kitap

JEAN JACQUES BARTHELEMY - VOYAGE DU JEUNE ANACHARSIS EN GRECE

Chez Etienne Leoux, Paris, 1824. 8cilt; 7 metin cildi + atlas. 20x13,5 cm. 1. cilt 382 s., 2. cilt 568 s., 3. cilt, 560 s., 4. cilt 564 s., 5. cilt 543 s., 6. cilt 511 s., 7. cilt 130 s. 8. cilt atlasta 31 tam sayfa harita, gravür ve plan. Sırtı deri, ebru kapaklı ciltlerinde. Atabey 67, Blackmer 386.

ÜNLÜ FRANSIZ TARİHÇİ VE AYDIN JEAN JACQUES BARTHELEMY’NİN 7 CİLT VE 1 ATLAS’TAN OLUŞAN BAŞYAPITI…

ATABEY 67, BLACKMER 386 …

BARTHELEMY’NİN KENDİ SEYAHATLERİNDEN ESİNLENENEREK, MÖ 363 YILINDA ANTİK YUNAN DÜNYASINDA GEZİNEN HAYALİ KARAKTER ANACHARSIS AĞZINDAN YUNANİSTANDAN, EGE ADALARI, İSTANBUL, ANADOLU VE MISIR’A KADAR UZANAN SEYAHATNAMESİ VE İNCELEMELERİ… ATLAS OLARAK ANILAN 8. CİLT ÇOK SAYIDA HARİTA, GRAVÜR VE PLANLAR İÇERMEKTEDİR…

Jean-Jacques Barthelemy (1716-1759) Fransız aydını, nümizmatik uzmanı ve yazardı. İtalya’ya yaptığı seyahatten esinlenerek yazdığı “Voyage Du Jeune Anacharsis en Grece” eseri yayımlandığı anda büyük ilgi görmüştü. Barthelemy bu eserini, MÖ 363 yılında Antik Yunan dünyasında gezinen Anacharsis adlı İskiyatlı bir gezginin ağzından anlatmaktadır. Anacharsis ülkesini terk ederek Trakya (İstanbul) Boğazı, Bizans, Midilli, Teb (Tiva), Atina, Delf Tapınağı, Tesalya, Mora Yarımadası, Rodos, Girit gibi Ege adaları, Anadolu, İran ve Mısır’ı gezmiş; gördüğü halkların geleneklerini, dinlerini, kültürlerini, eğitim sistemlerini, ticaretlerini ve yapılarını inceleyerek aktarmaktadır. Barthelemy, eski Yunanca ve Latince eserler üzerine çalışıp çalışmalarını J. Foucherot ve Choiseul-Gouffier gibi araştırmacıların keşif çalışmalarına dayandırarak ve haritalar üzerinde kaydederek doğrulamaktadır.

Tahmini Fiyat Aralığı:22.000TL - 32.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 19 » Nadir Kitap

DJELAL ESSAD ARSEVEN - CONSTANTINOPLE DE BYZANCE S STAMBOUL

Libraire Renouard, Paris, 1909. 289 s., 24,5x16 cm. 56 adet tam sayfa fotoğraf, 1 çift sayfa harita. Sırtı deri sert kapak cildinde.

SANAT VE MİMARLIK TARİHİ’Nİ TÜRKİYE İLE TANIŞTIRAN MİLLETVEKİLİ, RESSAM VE YAZAR CELAL ESAT ARSEVEN’İN 56 GÖRSEL, ÇİZİM VE HARİTA EŞLİĞİNDE, İSTANBUL TARİHİ, TOPOGRAFYASI VE MİMARİSİNİ KALEME ALDIĞI KİTABININ 1909 PARİS BASKISI…

Celâl Esat Arseven ( 1875 - 1971), Resim, edebiyat, tiyatro, sinema, mimari, şehircilik ve sanat tarihçiliğine kadar geniş bir alanda ürünler vermiş, sanat, mimarlık tarihi ve şehircilik gibi disiplinlerle Türkiye’yi tanıştıran Türk ressam ve milletvekilidir. Harbiye’de öğrenci iken Hoca Ali Rıza ve Zonaro’dan resim dersleri almış 1894 yılında subay olarak mezun olmuştur. Türk sanat tarihi için en önemli isimlerden biri olan Arseven “Türk Sanat Ansiklopedisi”, “Türk Sanatı”, “Kamus-u Sanat”, “Şehircilik” gibi pek çok kitap yayınlamıştır. Celal Esat’ın müzayedemizde satışa sunulan “Constantinople de Byzance a Stamboul” adlı eseri Fransa’da Renouard ve H. Laurens yayınevlerinin yabancı memleketlere dair sanat araştırmaları serisi içinde Fransızca olarak yayınlanmıştır. Önsözü Bizans araştırmacısı olan Charles Dichl tarafından kaleme alınan eser yazar tarafından arkadaşı Salah Cimcoz’a ithaf edilmiştir. Eser, ilk olarak İstanbul’un Bizans devri topografyası ve eserleri ile birlikte Türk devri eserlerini gösteren harita ile başlamaktadır. Kitabın ilk üç bölümü ise Bizans İstanbul’u, Suriçi’nin topografyası, Bizans Sanatı ve Mimarisi konularına ayrılırken ilerleyen bölümlerde Osmanlı Sanatı, Osmanlı Mimarisi ve şehirdeki Osmanlı eserleri hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir. Son bölümü Mimar Sinan ve Mimar Mehmed Ağa’nın biyografilerine ayrılan eser Türk Sanatı’nı Batı dilinde tanıtması açısından önem taşımaktadır.

Tahmini Fiyat Aralığı:3.000TL - 5.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 20 » Nadir Kitap

GEORGE BURNFIELD – VOICES FROM THE ORIENT

İlk baskı. C., Blackett Robinson, Toronto, 1884. 491 s., 19,5x14,5 cm. 19 tam sayfa ve 7 metin içi gravür. Kapağında yaldız ile Kudüs panaroması ve kabartma yazı ve süsler olan yayıncısının dekoratif bez cildinde, sırt ve kapaklarda solma mevcut.

REV. GEORGE BURNFIELD’IN İTALYA’DAN BAŞLAYARAK MISIR, KUTSAL TOPRAKLAR, ANADOLU VE İSTANBUL’A UZANAN OSMANLI’NIN HÜKMETTİĞİ TOPRAKLARDAKİ YOLCULUĞUNUN SEYAHATNAMESİ…

19 TAM SAYFA VE 7 METİN İÇİ GRAVÜRLER EŞLİĞİNDE…

Din adamı yazar Rev. George Burnfield, üç kısımdan oluşan seyahatnamesinin ilk bölümünü İtalya, Yunanistan, Mısır ve Arabistan’a ayırmıştır. Bu bölümde Roma, Napoli ve Atina gibi Avrupa kentlerinin tarihine ve kalıntılarına değinen yazar ardından Mısır ve Arabistan’a yaptığı yolculuğu anlatmaktadır. Filistin’e yaptığı yolculuğu konu alan ikinci kısımdaysa Kudüs’ün kutsal yerlerini, sokaklarını ve anıtlarını konu edinmiştir. Yazar son bölümde ise Filistin’den Suriye ve Anadolu’ya yaptığı seyahati kaleme almıştır. Yolculuğu sırasında uğradığı kentlerin sosyo-kültürel yapısından bahseden yazar, deniz yoluyla Kıbrıs, Rodos sonra İzmir’e ulaşmıştır. Burnfield İzmir’in ardıdan Efes ve Truva Antik kentlerine ayrıntılı olarak değinmiştir. Kitabın sonunu İstanbul’a ayıran yazar İstanbul’un insanları, caddeleri, anıtları ve camiilerine yer vermiştir. Üç bölümden oluşan eser Kahire, Yaffa, Kudüs, Şam ve İstanbul dahil 19 tam sayfa ve 7 metin içi gravürlerle desteklenmiştir.

Tahmini Fiyat Aralığı:2.200TL - 3.200TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 21 » Nadir Kitap

LADY ELIZABETH CRAVEN – VOYAGE DE MILADY CRAVEN A CONSTANTINOPLE EN 1786

Chez Maradan, Londra, 1789. 443 s., 20x13 cm. 4 katlanır gravür ve bir katlanır harita. Sırtı yaldız yazılı ve motifli döneminin tümüyle cildinde. Atabey 298, Blackmer 424.

LADY MARY MONTAGUE İLE BİRLİKTE İSTANBUL’U KİTAPLAŞTIRAN İLK KADIN SEYYAHLARDAN İNGİLİZ ARİSTOKRAT LADY ELIZABETH CRAVEN’IN 45 MEKTUPTAN OLUŞAN MEŞHUR SEYAHATNAMESİ…

1789 TARİHLİ İLK FRANSIZCA BASKISI…

ATABEY 298, BLACKMER 424 …

18. YÜZYILIN SONLARINDA İNGİLİZ ARİSTOKRAT LADY CRAVEN’IN KIRIM, İSTANBUL, ANADOLU, EGE ADALARI VE YUNANİSTAN’A YOLCULUĞU SIRASINDA İLK DEFA GÖRDÜĞÜ VE ALIŞIK OLMADIĞI MANZARALARI VE DENEYİMLERİNİ 45 MEKTUP HALİNDE AKICI BİR ÜSLUP İLE KALEME ALDIĞI ÜNLÜ SEYAHATNAME…

4 KATLANIR GRAVÜR VE 1 KATLANIR HARİTA EŞLİĞİNDE…

Seyahat ve oyun yazarı İngiliz aristokrat Elizabeth Craven (1750-1828) 1783’ten 1786’ya kadar Avrupa’yı ve Türkiye’yi yoğun bir şekilde gezmiştir. Bu gezileri neticesinde pek çok kitap kaleme alan yazar yolculuklarını akıcı bir üslupla anlatması bakımından büyük beğeni toplamıştır. Craven’in müzayedemizde satışa sunulan eseri yazdığı 45 mektuptan oluşmaktadır. Bu mektuplar Craven’in Levant, Yunanistan, Konstantinopolis ve Kırım’a yapılan seyahatlerinde hiç görmediği ve alışık olmadığı manzaraları ve yolculuk sırasındaki deneyimlerine ilişkin bilgileri aktarmaktadır. Dönemi için epey ilginç bir hayat hikayesi olan Craven, Lady Mary Montague ile birlikte İstanbul’u kitaplaştıran ilk kadın gezginlerdendir. Kırım’dan gemiye binen Lady Craven dönemin Fransız Büyükelçiliği’nde misafir edilmiş ve İstanbul’da başta Ayasofya olmak üzere pek çok camiiyi ve İstanbul’un çeşitli yerlerini ziyaret etmiştir. İstanbul’da geçirdiği sürede bir yangına da tanık olduğunu yazan yazar, ardından Ege Adaları’na doğru yola çıkmıştır. Craven Ege Adaları’nın nüfusu, başlıca limanları, manastırları ile ana ticareti hakkında ayrıntılı bilgiler vermiştir. Sonrasında İzmir ve Atina’ya uğramış ve tekrar İstanbul’a gelmiştir. Bu ziyaretinde ise Büyükdere ve Belgrad ormanına geziler yapan Craven deniz yoluyla önce Varna oradan da Viyana’ya dönerek seyahatini tamamlamıştır.

Tahmini Fiyat Aralığı:20.000TL - 30.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 22 » Nadir Kitap

GEORGE SANDYS - SANDYS TRAVAILES: CONTAINING A HISTORY OF THE ORIGINAL AND PRESENT STATE OF THE TURKISH EMPIRE

R. & W. Leybourn, Londra, 1658. 240 s., 30x19,5 cm. 45 tam sayfa, katlanır ve metin içi gravür, bir tam sayfa harita. Sırtı yenilenmiş ve kapak köşeleri profesyonel tamir görmüş döneminin deri cildinde. Atabey 1087, Blackmer 1484, Rohricht 923.

17. YÜZYIL OSMANLI SEYAHATNAMESİ… 366 YILLIK BİR BAŞYAPIT… 4 KİTAP TEK CİLTTE…

45 TAM SAYFA, KATLANIR VE METİN İÇİ ERKEN DÖNEM TAHTA KLİŞE GRAVÜRLER… ATABEY 1087, BLACKMER 1484 …

YAZILMIŞ EN ÖNEMLİ SEYAHATNAMELERDEN BİRİ OLARAK KABUL EDİLİR…

İNGİLİZ ŞAİR VE SİYASET ADAMI SANDYS’İN FRANSA’DAN BAŞLAYARAK OSMANLI TOPRAKLARINDA YAPTIĞI YOLCULUĞUN ÇOK SAYIDA GRAVÜR EŞLİĞİNDE YORUMLAYICI BAKIŞ AÇISI VE AYRINTI İÇEREN 17. YÜZYIL OSMANLI SEYAHATMESİ…

İSTANBUL’A GENİŞ BÖLÜM AYRILAN, EGE ADALARI, ANADOLU, KUTSAL TOPRAKLAR VE MISIR’I KAPSAYAN YOLCULUĞUN SEYAHATNAMESİ TÜRKLERDEN ÖVGÜYLE BAHSEDER; “TÜRK TOPLUMUNDA HERKES KARDEŞLIK IÇINDE YAŞAMAKTADIR. TÜRKLER KENDİ ARALARINDA ÖYLE BİR UYUM İÇİNDE YAŞARLAR K,İ ARALARINDA KALDIĞIM SÜRECE İÇİNDE BİR MÜSLÜMANIN DİĞER BİR MÜSLÜMANA KÖTÜ BİR SÖZ SÖYLEDİĞİNE HIÇ RASTLAMADIM.” KİTABIN “GALATA’DAN SARAYBURNU” KATLANIR GRAVÜRÜ ÇOK MEŞHURDUR…

İngiliz şair ve siyaset adamı George Sandys (1578-1644), Prens Charles’a ithaf ederek başlayan ve 4 kitaptan oluşan eserinin ilk kitabında Fransa’dan başlayarak İstanbul’a ulaşmasını konu edinmiştir. Yolculuğu sırasında uğradığı Kefalonya, Zantikos gibi İyon Adaları’nda bulunmuş ve genel bilgilerinden bahsetmiştir, Sonrasında ise Sakız Adası, İzmir, Midilli, Çanakkale ve İstanbul’a ulaşmıştır. Sandys bu şehirlerde pek çok antik kenti ziyaret etmiş ve antik kaynaklara verdiği referans ve göndermelerle Ege’ye olan hayranlığını yorumlayıcı bakış açısıyla kaleme almıştır. Yazar, İstanbul hakkında Bizans kalıntılarından, şehir surlarından ve İstanbul Boğazı’ndan ayrıntılı olarak bahsetmesinin ardından Türklerin tarihi, siyaseti, askeri yapısı ve dinleri başlıkları altında Türkler hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Sultan Ahmed başlığı altında dönemin padişahı I. Ahmed’i kaleme alan Sandys ardından etnik gruplardan bahsetmiş ve Osmanlı toplumunda Türklerin, Hıristiyan ve Musevi azınlıklar ve yabancılarla sosyal ilişkilerini ayrıntılı incelemiş; Türkler hakkında “Türk toplumunda herkes kardeşlik içinde yaşamaktadır. Türkler kendi aralarında öyle bir uyum içinde yaşarlar ki aralarında kaldığım sürece içinde bir Müslümanın diğer bir Müslümana kötü bir söz söylediğini hiç görmedim.” demiştir. Yazar, İstanbul’dan sonra Samos ve Rodos adası üzerinden Mısır’ a ulaşmasını konu alan ikinci kitapta ise Mısır hakkında genel bilgiler vermiştir. Devamında Nil Nehri, İskenderiye ve Kahire’yi konu almış, Piramitleri ve Antik Mısır’ı konu alan detaylı bilgiler sunmuştur. Üçüncü kitapta kutsal toprakları ve Kudüs’ü kaleme almış, Kudüs’ün etnik yapısı, tarihi, mimarisinden ayrıntılı olarak bahsetmiştir. Fenike, Sidon (Sayda) gibi antik kentlere yaptığı ziyaretlerle birlikte bölgenin antik tarihine değinmiştir. Son kitabında dönüş yolculuğunu konu alan yazar, dönüşte bulunduğu Kıbrıs, Girit, Malta, Sicilya, Napoli ve Roma hakkında coğrafi ve tarihi bilgiler vermektedir. Metin aralarında pek çok gravür bulunduran eser tarih ve coğrafya hakkında özenli ve ayrıntılı bilgiler içermesi bakımından yazılmış en önemli seyahatnamelerden biridir.

Tahmini Fiyat Aralığı:45.000TL - 65.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

Lot: 23 » Nadir Kitap

SAMUEL SULLIVAN COX - DIVERSIONS OF A DIPLOMAT IN TURKEY

Charles L. Webster & Co., New York, 1887. 685 sayfa, 23,5x16 cm. Tam sayfa ve metin içi 106 gravür, çizim ve harita. Yayıncısının kapağı hilal içinde bir Osmanlı kahvehanesi görseli baskılı dekoratif bez cildinde. Blackmer 421.

19. YÜZYIL SONLARINDA OSMANLI’NIN SİYASİ VE SOSYAL HAYATINI YABANCI BİR DİPLOMATIN GÖZÜNDEN YANSITAN ÜNLÜ ESER…

BLACKMER 421…

ERMENİ SORUNUNDAKİ ROLÜ, MİSYONERLERLE İLİŞKİLERİ VE OSMANLI’NIN İÇİŞLERİNE KARIŞMA ÇABASI İLE DÖNEMİNDE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKEN 19. YÜZYIL SONLARINDA ABD İSTANBUL BÜYÜKELÇİLİĞİNDE GÖREVLİ SAMUEL COX’UN MEŞHUR KİTABI…

19. yüzyıl sonunda Osmanlı’nın siyasal panoraması. 1885-1886 yılları arasında ABD’nin İstanbul orta elçisi olarak görev yapan Samuel S. Cox Ermeni sorunundaki rolü, misyonerlerle ilişkileri, kutsal yerleri ziyareti, Mısır ziyareti, II. Abdülhamid ile olan ilişkileriyle oldukça dikkat çekmiştir. Samuel S. Cox’un görev yaptığı 1880’li yıllarla birlikte ABD Osmanlı İmparatorluğu’nun içişlerine karışmaya başlamıştır. Amerika’nın değişen siyaset anlayışının yankılarının yer aldığı kitapta; İstanbul, Péra ve Boğaziçi’nde sosyal hayat, yeniçerilerin tarihi, son dört Osmanlı sultanının hayatı, Türkiye’deki dinsel halklar, Anadolu’da Amerikan misyonerliği ve eğitim kurumları, Boğaziçi kayıkları, İslâmi kurallar, harem hayatı ve teşkilatı, kölelik, çocukların eğitimi, mali yapı gibi pek çok konu çok detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Bu arada mizah da elden bırakılmamış, Nasreddin Hoca fıkralarına yer verilmiştir. Kitabın sonunda yazarın Türkiye’nin geleceğine ilişkin kehanetlerine yer verilmektedir.

Tahmini Fiyat Aralığı:2.500TL - 4.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 24 » Nadir Kitap

WARINGHTON WILKINSON SMYTH – A YEAR WITH THE TURKS

Redfield, New York, 1854. 251 s., 19.5x13 cm. 1 katlanır Anadolu ve Balkanlar haritası. Yayıncısının sırtı ay yıldız motifli bez cildinde.

19. YÜZYILIN ORTALARINDA ANADOLU VE BALKANLARDA KEŞFEDİLMİŞ MADEN YATAKLARI ÜZERİNE ÇOK DEĞERLİ BİR KAYNAK KİTAP…

İNGİLİZ BİLİM ADAMI SIR WARINGHTON SMYTH’İN KALEMİNDEN ANADOLU VE BALKANLAR JEOLOJİSİNİ ANLATAN SEYAHATNAME….

İngiliz jeolog Sir Waringhton Wilkinson Smyth (1817-1890) kazandığı bir seyahat bursu sayesinde Avrupa, Anadolu, Suriye ve Mısır’da 4 yıldan fazla zaman geçirmiş, mineroloji ve madenciliğe büyük önem vermiş, kömür yataklarını, metal ve tuz madenlerini incelemiş ve bir çok seçkin jeolog ve minerolog ile tanışmıştır. Smyth, eserinde Orşova, Halep, Tokat, Karadeniz, Selanik ve İstanbul’a yaptığı seyahatlari anlatmaktadır. Yazar, son bölümde ise Türkiye’nin maden kaynakları, jeolojik özellikleri ve Anadolu illerindeki madenleri kaleme alırken aynı zamanda Türklerin karakteristik özelliklerine de değinmektedir.

Tahmini Fiyat Aralığı:3.000TL - 4.500TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

SATILDI

Lot: 25 » Nadir Kitap

MARC ANTOINE LAUGIER – HISTOIRE DES NEGOCIATIONS POUR LA PAIX CONCLUDE A BELGRADE

İlk ve tek baskı. Chez la Veuve Duchesne, 1768, Paris. 2 cilt, 1. cilt 352 s., 2. cilt 392 s., 17x10 cm. 1 katlanır Osmanlı İmparatorluğu haritası. Döneminin tümüyle deri ciltlerinde, üst ve alt sırt kapak birleşimleri profesyonel tamirli. Atabey 677.

1736 BAŞLAYAN OSMANLI RUS SAVAŞI SONUNDA 1739’DA İMZALANAN “BELGRAD ANTLAŞMASI”HAKKINDA 255 YILLIK ÖNEMLİ BİR KAYNAK KİTAP… ÇOK ÇOK NADİR… İLK VE TEK BASKI… ATABEY 677… 2 CİLT…

KARADENİZ’İN BİR TÜRK GÖLÜ OLDUĞUNUN SON KEZ ONAYLANDIĞI VE AYNI ZAMANDA OSMANLI’NIN BATIDA VE RUSLARA KARŞI İMZALADIĞI SON KAZANÇLI ANTLAŞMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN BELGRAD ANTLAŞMASI İLE İLGİLİ ÇOK ÇOK NADİR BİR KİTAP…

18. YÜZYILIN İLK YARISINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN BALKANLAR’DAKİ VARLIĞINI GÖZLER ÖNÜNE SEREN KATLANIR NADİR BİR HARİTA EŞLİĞİNDE…

DÖNEMİNİN TÜMÜYLE DERİ CİLTLERİNDE…

Fransız rahip Marc Antoine Laugier (1713-1769) “Histoire Des Negociations Pour La Paix Conclue A Belgrade” adlı eserinde 1739 yılında Ruslar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan Belgrad Antlaşması’na ilişkin bilgileri sunmaktadır. 1736’da Kırım Tatarlar’ı ile olan sınır anlaşmazlıklarını bahane eden Rusya, Osmanlı İmparatorluğu’na savaş açmış ve 1737 yılında Avusturya’nın Rusya’nın müttefiki olarak savaşa katılmasıyla devam etmiştir. Belgrad Antlaşması Osmanlılar’ın 18. yüzyılda imzaladığı son kazançlı anlatşma olmakla birlikte Karadeniz’in bir Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır. Ayrıca bu antlaşmanın imzalanmasında etkili olan Fransızlar’a karşı kapitülasyonlar süresiz olarak uzatılmıştır. Müzayedemizde satışa sunulan eser Balkanlar’daki 18. yüzyıl yaşamı, tarihi ve yapısına dair pek çok nadide bilgiler içermektedir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar’daki varlığını bir katlanır harita ile birlikte gözler önüne sermektedir.

Tahmini Fiyat Aralığı:20.000TL - 30.000TL

Detaylar

Peyiniz: TL

Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

önceki
Sayfaya Git: / 3
sonraki